Raiffeisen a vandut la Kruk creditul, cu dobanzi viitoare. Este corect? Ce pot sa fac?

kruk cesiune creanta credit

„Raiffeisen a declarat scadent anticipat credit de nevoi personale. In sold sunt 7500 euro plus rate neachitate pana in momentul scadentei asta insemnand 10000 euro.

Insa datoria vanduta la Kruk a fost intreg creditul cu dobanzi viitoare.Este corect sa solicite dobanzi viitoare ?

In plus creditul trebuia sa fie prescris din 2015, insa Kruk ma suna de 3 ori pe saptamana de 12 ani !!!! Mentionez ca la telefon nu am recunoscut niciodata datoria solicitata de ei, nu am fost notificata,nu am semnat GDPR.

Ce ma sfatuiti sa inchid cu ei. Sa ma adres eu instantei pentru prescriere sau sa astept sa ma execute ilegal si sa fiu pe faza si sa pot contesta ?
Multumesc”


Raspuns

Stimata doamna,

Nu este corect si nici legal ca banca Raiffeisen sa vanda firmei de recuperare creante Kruk creditul dumneavoastra, calculand si dobanzile viitoare, ca si cum ati plati creditul pe toata perioada calculata initial.

In momentul declararii scandentei anticipate a creditului, acesta trebuie rambursat integral, la valoarea datoriei (soldului) din respectivul moment, fara a se calcula si dobanzile din perioada urmatoare.

Legea interzice firmelor de recuperare creante, precum Kruk, sa calculeze dobanzi aferente creditului.

Astfel, articolul 71, aliniatul 2, punctul b din OUG 50/2010 privind contractele de credit arata urmatoarele:

 „Se interzice perceperea de comisioane, dobânzi și dobânzi penalizatoare, cu excepția dobânzilor penalizatoare legale, de către entitățile de recuperare creanțe.”

Aceeasi lege interzice Kruk sa va hartuiasca, cu nenumarate telefoane, dupa cum va plangeti:

„Se interzice utilizarea de tehnici care să hărțuiască sau să abuzeze orice persoană în legătură cu recuperarea creanțelor”.

De asemenea, firmele de recuperare creante, precum Kruk, sunt obligate de lege sa va ajute sa achitati datoria, inainte de executarea silita, oferindu-va facilitati precum diminuarea datoriei sau esalonarea platilor.

Astfel, articolul 71 din OUG 50 prevede:

^1 Entitatea care desfășoară activitatea de recuperare creanțe elaborează, împreună cu consumatorul, un plan de achitare a datoriilor/obligațiilor adaptat la veniturile actuale ale acestuia, ce poate include:

a) eșalonarea plății sumelor datorate;

b) reducerea sumei totale de plată;

c) oferirea unei perioade fără plăți;

d) consolidarea mai multor datorii.”

Cu privire la dreptul de prescriptie a executarii silite, conform Codului de Procedura Civila, acesta se poate constata de catre o instanta de judecata, daca timp de 3 ani creditorul nu a initiat demersuri de recuperare a datoriei.

In concluzie:

  1. Valoarea creditului vandut de Raiffeisen catre Kruk trebuie sa fie la nivelul soldului din momentul vanzarii, nu la cel din momentul achitarii imprumutului, adica la valoarea totala de platit;
  2. Kruk nu poate sa calculeze dobanzi la creditul preluat de la Raiffeisen;
  3. Legea interzice Kruk sa va hartuiasca la telefon;
  4. Kruk este obligata de lege sa va ofere ajutor inainte de executarea silita;
  5. Prescriptia (anularea) datoriilor se poate face daca timp de 3 ani nu ati primit notificari privind plata acestora;

Sfatul meu este urmatorul:

Nu asteptati sa fiti executata silit de catre Kruk, pentru ca situatia ar putea deveni mai complicata iar costurile mai mari.

Sfatul meu este sa procedati astfel: trimiteti la Kruk o reclamatie, la adresa de e-mail client@kruk.com.ro, in care sa cereti explicatii pentru valoarea creditului preluat de la Raiffeisen, precum si o solutie de achitare a datoriilor.

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul la reclamatie primit de la Kruk, pentru a va ajuta sa rezolvati problema.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro

4 raspunsuri la “Raiffeisen a vandut la Kruk creditul, cu dobanzi viitoare. Este corect? Ce pot sa fac?

  1. p

    Mulțumesc pentru raspuns. Ei nu raspund pozitiv reclamatiilor mele. O tin pe a lor. Ma gandesc daca este intelept sa initiez eu procesul de prescriere sa termin cu ei.

    Reply
      1. p

        Ca le datorez 80000 lei , in conditiile in care cesiunea din 2012 era la sold aprox 10000 euro. Si ca ei au dreptul sa ma sune in baza cesiunii.

        Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 5 = 4