Ce trebuie sa fac daca nu mai pot sa platesc creditele la IFN-uri?

„Bună ziua, ma confrunt cu o situație, a ifn-urilor. Care deși aveam un grad mare de îndatorare cu BRD, mi sau acordat altele, le am luat în ideea sa achit din restante.

Ultimul de hora nici nu m-au sunat au trimis un mail cu o aprobare, nici nu mi am dat seama ca era un credit, am dat o sa deschid ce scria și defapt îmi aprobase un credit. De 1500 care ajuns în 2 luni 3000.eu nu pot plăti deoarece am poprire de la BRD. La fel și restul creditelor nu ma încadrăm legal la credit având unul la BRD mare.

Acum risc sa îmi pună toți poprire nu le mai pot plăti. Ce pot face în situația asta? Nu reușesc sa creditez nimic sa pot achita tot. Stau în chirie și am un copil în întreținere. Ce ma sfătuiți.”


Raspuns

Stimate domn,

Daca Hora Credit si alte IFN-uri v-au aprobat credite cu depasirea gradului maxim de indatorare de 40% din venituri reglementat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), atunci trebuie sa faceti reclamatii la respectivele IFN-uri.

In reclamatii trebuie sa le cereti gasirea unor solutii pentru achitarea imprumuturilor conform situatiei dumneavoastra financiare, adica ratele sa nu depaseasca 40% din salariu.

Aceeasi solicitare trebuie sa o faceti si la BRD, unde aveti creditul principal.

De asemenea, va recomand sa trimiteti si la BNR o sesizare privind incalcarea de catre Hora Credit si alte IFN-uri a normei privind gradul maxim de indatorare.

Atat IFN-urile, cat si bancile, sunt obligate de lege sa va ajute in situatia in care situatia financiara nu va permite sa va achitati ratele la credit.

OUG 50/2010 prevede urmatoarele:

Articolul 84^2

(1) Creditorii au obligația de a avea politici și proceduri adecvate în virtutea cărora să depună eforturi pentru a aplica, dacă este cazul, o restructurare rezonabilă datorată dificultăților financiare înainte de a demara procedura de executare silită. 

(2) Măsurile de restructurare datorată dificultăților financiare țin seama, printre alte elemente, de situația consumatorului și constau în următoarele:

a) refinanțarea totală sau parțială a contractului de credit;

b) modificarea termenelor și condițiilor existente ale unui contract de credit, care include:

(i) prelungirea duratei contractului de credit;

(ii) modificarea tipului de contract de credit;

(iii) amânarea plății tuturor sau a unei părți a ratelor de credit pentru o anumită perioadă;

(iv) schimbarea ratei dobânzii;

(v) oferirea unei perioade fără plăți;

(vi) plăți parțiale;

(vii) conversii monetare;

(viii) iertarea parțială de datorie și consolidarea datoriilor;

(3) Lista măsurilor potențiale de restructurare datorată dificultăților financiare prevăzute la alin. (1) nu aduce atingere niciunei prevederi legale naționale.”

OUG 50/2010

Va rog sa reveniti cu raspunsurile primite de la BRD, Hora Credit si celelalte IFN-uri, pentru a va ajuta sa rezolvati problema supraindatorarii.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro

2 raspunsuri la “Ce trebuie sa fac daca nu mai pot sa platesc creditele la IFN-uri?

  1. Bianca

    Buna ziua,
    Am solicitat la BNP Paribas(Cetelem) restructurarea creditului-motiv supraindatorare si am primit un raspuns scurt „ca BNP Paribas Personal Finance (Cetelem), a anuntat sistarea activitatii de creditare in Romania si din pacate nu va putem ajuta cu solicitarea dumneavoastra.”Exista vreo posibilitate de a obtine o rezolvare a acesteti situatii neplacute?Multumesc pentru ajutor!

    Reply
    1. Vasile Coman Post author

      Chiar daca BNP Paribas se retrage din Romania, are obligatia sa-si respecte obligatiile contractuale si legale aferente creditelor.

      Intr-adevar, Cetelem poate decide sa nu mai acordare credite noi, insa aceasta nu inseamna ca nu poate aproba restructurari de credite vechi, mai ales ca acest lucru reprezinta o obligatie legala.

      Atat IFN-urile, cat si bancile, sunt obligate de legea contractelor de credit (OUG 50/2010) sa va ajute in situatia in care situatia financiara nu va permite sa va achitati ratele la credit.

      OUG 50/2010 prevede urmatoarele:

      Articolul 84^2

      (1) Creditorii au obligația de a avea politici și proceduri adecvate în virtutea cărora să depună eforturi pentru a aplica, dacă este cazul, o restructurare rezonabilă datorată dificultăților financiare înainte de a demara procedura de executare silită.

      (2) Măsurile de restructurare datorată dificultăților financiare țin seama, printre alte elemente, de situația consumatorului și constau în următoarele:

      a) refinanțarea totală sau parțială a contractului de credit;

      b) modificarea termenelor și condițiilor existente ale unui contract de credit, care include:

      (i) prelungirea duratei contractului de credit;

      (ii) modificarea tipului de contract de credit;

      (iii) amânarea plății tuturor sau a unei părți a ratelor de credit pentru o anumită perioadă;

      (iv) schimbarea ratei dobânzii;

      (v) oferirea unei perioade fără plăți;

      (vi) plăți parțiale;

      (vii) conversii monetare;

      (viii) iertarea parțială de datorie și consolidarea datoriilor;

      (3) Lista măsurilor potențiale de restructurare datorată dificultăților financiare prevăzute la alin. (1) nu aduce atingere niciunei prevederi legale naționale.”

      De aceea, sfatul meu este sa faceti o reclamatie impotriva Credius la ANPC, pe site-ul ANPC.ro, apoi reveniti cu raspunsul primit.

      Cu stima,

      Vasile Pop Coman
      jurnalist
      Reclamatiibanci.ro

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 − 6 =