BSG Credit mi-a aprobat un imprumut desi eram supraindatorat. Ce pot sa fac?

bsg credit reclamatie

„Buna ziua, BSG Credit, dar si alte IFN-uri, mi-a aprobat un credit desi eram supraindatorat, cu un grad de indatorare de peste 100%, adica ratele erau cat venitul, poate chiar mai mari. Ce mai pot sa faca in situatia aceasta, pentru ca am ajuns in blocaj si nu mai pot achita toate IFN-urile si bancile pentru ca s-au adunat rate si cresc tot mai mult.”


Raspuns

Stimate domn,

Unele IFN-uri, precum cel din cazul de fata, BSG Credit, aproba credite si celor care au grad de indatorare mare, peste plafonul impus de BNR (Banca Nationala a Romaniei) de 40% din venituri, in baza unei exceptii din Regulamentul BNR care permite depasirea acestui plafon, in anumite conditii, precum acordarea unui numar limitat de astfel de imprumuturi.

Totusi, Regulamentul BNR interzice utilizarea respectivei exceptii in cazul celor care nu au salariul suficient de mare pentru a-si putea achita ratele, ceea ce este si cazul dumneavoastra, din moment ce va plangeti ca ati ajuns in imposibilitatea de a mai achita toate creditele de la IFN-uri.

De aceea, sfatul meu este sa trimiteti o sesizare la BNR cu privire la acest aspect. In acelasi timp, faceti o cerere la BSG Credit, pentru anularea creditului sau pentru a va oferi o solutie pentru a-l putea rambursa, in conditii de supraindatorare, precum diminuarea ratei, a dobanzii sau a valorii datoriei.

Va rog sa reveniti cu raspunsurile BNR si BSG Credit, pentru a va ajuta sa rezolvati problema supraindatorarii.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro

3 raspunsuri la “BSG Credit mi-a aprobat un imprumut desi eram supraindatorat. Ce pot sa fac?

  1. b

    Au dreptate?

    „Buna ziua,

    Referitor la sesizarea dvs. inregistrata in evidentele societatii, prin care ati reclamat faptul ca la momentul acordarii creditului nu au fost respectate prevederile legale referitoare la nivelul gradului de indatorare al debitorului, va informam ca in urma verificarilor efectuate cu privire la conditiile de creditare s-a constatat faptul ca dispozitiile Regulamentului BNR nr. 17/2012 au fost respectate si aplicate de catre societatea noastra, inclusiv cele referitoare la nivelul gradului de indatorare.

    De asemenea, va aducem la cunostinta faptul ca Regulamentul BNR nr. 17/2012, instituie câteva excepții, împrumutătorii putând depăşi nivelul maxim al gradului total de îndatorare de 40 % în anumite condiții.

    Asadar, va reamintim ca BSG CREDIT IFN S.A. v-a acordat un credit de consum în valoare de 5000 de lei, în condiții de excepție a gradului de îndatorare, însă cu respectarea normelor interne și a reglementărilor legale în vigoare.

    Totodată, subliniem faptul că, informațiile esențiale cuprinse în contractul de credit se regăsesc și în oferta de creditare, mai exact în cuprinsul documentului denumit Informații standard la nivel european privind creditul pentru consumatori, pe care l-ati luat la cunoștință înainte de încheierea valabilă a contractului de credit. Scopul acestei informări este tocmai acela de a comunica consumatorului, în totalitate, termenii şi condiţiile contractuale, precum şi informaţiile prevăzute de OG 85/2004, în timp util, înainte ca acesta să aibă obligaţii rezultate din semnarea unui contract la distanţă sau din acceptarea unei oferte a unui astfel de serviciu financiar la distanţă.

    Avand in vedere ca aceasta sesizare ati transmis-o si la data de 13.01.2023 si catre Banca Nationala a Romaniei, societatii noastre i s-a solicitat verificarea aspectelor semnalate si transmiterea unui raspuns insotit de documentele aferente.

    Prin urmare, va informam ca am inaintat catre BNR punctul nostru de vedere si documentele justificative, care atesta faptul ca la momentul acordării creditului BSG Credit IFN S.A. a analizat în amanunt îndeplinirea conditiilor legale de catre dumneavoastra, inclusiv gradul de îndatorare, astfel incat creditul v-a fost acordat cu respectarea tuturor dispozitiilor legale si contractuale.

    Va multumim!

    Echipa Suport
    BSG Credit IFN
    Tel: 0374.650.650 I WhatsApp: 0751.220.669
    E: suport@bsgcredit.ro I http://www.bsgcredit.ro
    f: https://www.facebook.com/bsgcredit/

    Reply
    1. Vasile Coman Post author

      Intr-adevar, Regulamentul BNR prevede o exceptie, si anume:
      „împrumutătorii pot depăşi nivelul maxim al gradului total de
      îndatorare în cazul creditelor de consum nou-acordate în fiecare
      trimestru, în limita a maximum 15% din volumul creditelor de consum
      acordate de împrumutător în trimestrul anterior”.

      Asadar, este posibil ca acest credit sa fi fost acordat in baza
      acestei exceptii. Ei spun ca asa a fost, insa avem nevoie de
      confirmarea de la BNR. BSG Credit spune ca a trimis documentele la BNR, dar nu
      stim care a fost raspunsul BNR.

      De aceea, sfatul meu este sa trimiteti o noua solicitare, in care sa
      cereti raspunsul BNR in urma analizei creditului. In acelasi timp,
      trimiteti si la BNR aceeasi solicitare, pentru a o verifica.

      Pe de alta parte, Regulamentul BNR mai arata urmatoarele:

      „Împrumutătorii pot utiliza excepţia numai în relaţie cu categoria de
      debitori (adica dvs.) pentru care pot face dovada, pe baza datelor
      istorice din portofoliul de creditare propriu, că nivelul suficient al
      veniturilor de care aceştia dispun asigură premisele pentru
      administrarea adecvată a riscului de nerambursare la nivelul
      portofoliului de credite de consum.”

      Asta inseamna ca puteau sa va acorde creditul pe baza exceptiei, cu
      grad mai mare de indatorare, dar numai dupa ce s-au asigurat ca nu
      aveti risc de nerambursare a imprumutului.

      Din punctul dumneavoastra de vedere, riscul de nerambursare cat de
      mare este? De exemplu, ce nivel de venit aveati?

      Reply
      1. b

        Riscul de neplata este cumva la limita, insa urmaresc o diminuare sau chiar o eliminare a dobanzii acestui credit de la BSG.

        Venitul este de 8300 de lei + ore suplimentare, media lunara fiind in intervalul 10500-11000. Bonuri de masa de 20 de lei/ziua lucrătoare.

        Cand mi-au acordat creditul aveam rate in valoare de 4500 de lei (fara sa punem linia de credit de la Viva de 3k lei, care nu o sa fie trecuta in BC, asa cum m-am inteles cu ei, si nici nu aparea cand m-au verificat de la BSG).

        In concluzie, total rate cu rata de la BSG 5200 de lei.

        Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 1 = 9