Pot fi executat silit pentru o datorie veche de 10 ani?

provident credit executare silita

„Am primit zilele trecute de la Judecatorie o somatie de executare silita pentru o datorie la Provident din 2013. Din cate stiu dupa 10 ani se prescrie. Oare ma puteti ajuta cu mai multe informatii? Am atasat documentele pe care le-am primit. Mentionez ca locuiesc in Germania acum si in Romania nu am bunuri, proprietati sau alte lucruri ce pot fi executate silit.”


Raspuns

Stimate domn,

Conform Codului de procedura Civila, articolul 705, „dreptul de a obţine executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel.”

Aceasta inseamna ca daca Provident sau o firma de recuperare creante, precum B-Squared Investments SARL, in cazul dumneavoastra, nu a initiat procedura de executare silita timp de 3 ani, deci daca nu ati primit acasa plicuri cu somatii de plata a datoriei, dumneavoastra puteti solicita anularea (prescriptia) acestuia, printr-o actiune la o instanta de judecata.

Trebuie sa stiti ca „prescripţia nu operează de plin drept, ci numai la cererea persoanei interesate”, conform articolului 706 din Codul de procedura civila, adica dumneavoastra trebuie sa faceti o contestatie la executarea silita, prin intermediul unui avocat, in instanta.

Cu privire la faptul ca nu aveti bunuri in Romania, executarea silita, care poate fi facuta si prin poprirea salariului, se poate extinde si la nivel european, adica puteti fi executat silit si in Germania.

Va rog sa reveniti, daca aveti nevoie de ajutor cu privire la executarea silita.

Cu stima,
Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 + 2 =