Dupa 10 ani de executare silita, datoria la Kruk nu mi-a scazut. Ce pot sa fac?

investcapital kruk datorie

Am fost pus in executare silita de catre BEJ pentru suma de 19011 chf plus cheltuieli de executare 7011 ron.

La mai bine de 10 ani de executare silita m am interesat cam cat s a platit din aceasta creanta in ron si chf si cam cat mai este de plata.

M am lovit insa de o indolenta dura din partea acestui executor care a refuzat sistematic sa ofere informatii despre aceasta executare silita.

Fac mentiunea ca in tot acest interval nu mi a comunicat nici daca aceasta creanta a fost cesionata. Singurul lucru care mi a fost comunicat telefonic a fost ca acesta creanta nu se va termina niciodata

Pe cale de consecinta am deschis doua procese
– unul in care sa i solicit comunicarea sumele in ron si chf deja incasate dar si suma inca datorata
In cadrul acestui dosar am aflat si ca aceasta creanta a fost cesionata de la Pyreus Bank catre Kruk si apoi catre Investcapital lucru de care nu am fost informata

De asemenea pentru fiecare adresa a solicitat mereu sume de bani ca si cum orice informatie costa si costa destul de bine ca si cum executorul nu are nici o o obligatie nici o indatorire si mai mult nu este obligat sa respecte legea

– al doilea proces se refera la contestatie la executare caci spre surprinderea mea executorul chiar avea dreptate dupa mai bine de 10 ani de executare silita am de plata ceva mai mult decat aveam initial – lucru absolut indoielnic.

Eu inteleg ca firmele de recuperare solicita prin staruinta sume mult mai mari prin adaugare de dobanzi sau penalitati dar inteleg ca un executor este acreditat de ministerul justitiei sa respecte legea nu ce zic recuperatorii (ma refer la OUG 50 / 2010 si OUG 52 / 2016 care interzic in mod clar calcularea de dobanzi si penalitati in timpul executarii silite)

Ce ar trebui sa fac – sa platesc pana mor o creanta umflata artificial si impotriva legilor din aceasta tara ?

Eu consider acest lucru un abuz al unui functionar al statului in complicitate cu firmele de recuperare si inca analizez impreuna cu avocatii ca pe langa cele doua actiuni in instanta sa formulam si o plangere penala pentru abuz in serviciu

De asemenea functie de rezultatul in justitie am sa demarez si actiuni catre forurile europene pe care sa le sensibilizez in legatura cu modul in care functionari sau bresle sau asociatii ale acestora nu intreprind nimik pentru a respecta legi sau recomandari UE in vigoare in Romania

Am trimis mesajul si la UNEJ
Avem cele doua procese cu termene extralargi( adica mai platim mii de chf)
Chiar cautam solutii penale , UE , ORICE parca am trai in lumi paralele fata de acest bej sau firme de recuperare
O solutie, o alta viziune daca ne puteti recomanda
Refuzam sa credem ca nu exista solutii si sa murim datori cu legea in mana si fara dreptate ?!?!
Va multumesc.”


Raspuns

Stimate domn,

Daca dupa 10 ani de executare silita nu v-a scazut datoria catre Investcapital, firma de recuperare creante din cadrul Kruk, probabil este o problema privind modul de calcul al creantei.

Legea contractelor de credit (OUG 50/2010) interzice perceperea de dobanzi de catre firmele de colectare creante:

Se interzice:

b) perceperea de comisioane, dobânzi și dobânzi penalizatoare, cu excepția dobânzilor penalizatoare legale, de către entitățile de recuperare creanțe;

c) perceperea de costuri aferente activității de recuperare de către entitățile de recuperare creanțe, cu excepția costurilor aferente procedurilor de executare silită;”

Articolul 71^2 din OUG 50/2010

Aceeasi lege interzice aplicarea de dobanzi pe parcursul executarii silite, la articolul 38, aliniatul (8): „Pe parcursul procedurii de executare silită se interzice perceperea dobânzilor și a dobânzilor penalizatoare.”

Kruk este obligata legal sa va ofere solutii de achitare a datoriei

Pe de alta parte, Kruk este obligata prin lege sa va propuna un plan de achitare a datoriilor:

Articolul 71^1 din OUG 50/2010 arata urmatoarele:

„Entitatea care desfășoară activitatea de recuperare creanțe elaborează, împreună cu consumatorul, un plan de achitare a datoriilor/obligațiilor adaptat la veniturile actuale ale acestuia, ce poate include:

a) eșalonarea plății sumelor datorate;

b) reducerea sumei totale de plată;

c) oferirea unei perioade fără plăți;

d) consolidarea mai multor datorii.”

OUG 50/2010

De aceea, sfatul meu este sa trimiteti la Kruk o reclamatie privind modul de calcul al datoriei platite executorului judecatoresc.

In reclamatia catre Kruk soliciati si un plan de achitare a datoriilor, conform prevederilor legale.

Va rog sa reveniti cu raspunsul primit de la Kruk, pentru a va ajuta sa rezolvati problema cu plata creditului Piraeus Bank.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro

2 raspunsuri la “Dupa 10 ani de executare silita, datoria la Kruk nu mi-a scazut. Ce pot sa fac?

  1. Vasile Coman Post author

    Sfatul meu este sa incercati rezolvarea acestui litigiu si cu ajutorul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor Bancare), apoi reveniti cu raspunsul primit de la CSALB.

    Reply
    1. k

      Raspunsul primit de la CSALB:

      Bună ziua,

      Conform art. 1 alin (3) din Regulamentul de organizare a CSALB și de funcționare a Colegiului de Coordonare, „Centrul SAL are misiunea de a organiza soluţionarea, prin proceduri SAL, a litigiilor dintre consumatori, astfel cum aceştia sunt definiţi prin art.2 pct.2 din Ordonanţa Guvernului nr.21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare, şi comercianții a căror activitate este reglementată, autorizată şi supravegheată/monitorizată de Banca Naţională a României, precum şi sucursalele comercianților ce desfăşoară activităţi pe teritoriul României în domeniul bancar.”

      Din susținerile dumneavoastră s-a observat că se face referire la comercianții KRUK și INVESTCAPITAL Ltd – care nu se află printre comercianții a căror activitate este reglementată, autorizată și supravegheată/monitorizată de Banca Națională a României, astfel că vă comunicăm, cu părere de rău, faptul că litigiul dumneavoastră nu poate fi soluționat în cadrul CSALB.

      Informații legate de CSALB și procedurile SAL găsiți pe site-ul nostru http://www.csalb.ro, la numărul de telefon 021.9414 sau la sediul CSALB din București, str. Sevastopol nr. 24, sector 1.

      Mulțumim!

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 − = 8