„Buna ziua,
TBI ma pune sa platesc o restanta de 1.400 de lei de care nu stiam, pentru ca am platit toate ratele, in fiecare luna.
TBI nu vrea sa-mi explice de unde rezulta aceasta datorie.
Mereu am avut îndoieli privind așa-zisul sistem de plata „4 rate fără dobândă”. Mereu m-am întrebat ce câștiga TBI?
De asemenea, m-am adresat CSALB, dar mi s-a comunicat refuzul TBI de a clarifica acest aspect.
Ce as putea sa fac?”
Raspuns
Stimate domn,
Exista cel putin trei probleme privind restanta la creditul TBI, si anume:
- TBI este obligata sa va explice provenienta respectivei datorii de 1.400 de lei si cum a fost calculata;
- Bancile, asadar si TBI, sunt obligate de lege sa le ofere clientilor solutii de achitare a datoriilor, inainte de initierea procedurilor de executare silita, ceea ce TBI nu a facut, conform celor spuse de dumneavoastra, fapt confirmat de mesajul primit de la TBI (vezi foto).
- In mesajul primit de la TBI sunteti amenintat (ceea ce este o ilegalitate) ca din cauza „intarzierilor foarte mari, contractul dumneavoastra urmeaza sa fie pregatit pentru executare”.
Iar mai jos, in mesajul TBI sunteti informat cu privire la consecintele de neplata:
- Datoria poate fi declarata scadenta anticipat;
- Contractul poate fi externalizat catre o firma de recuperare creante;
- Poate sa inceapa „in scurt timp” procesul de recuperare prin proceduri judiciare, adica prin executare silita.
Conform legii contractelor de credit (OUG 50/2010), bancile si IFN-urile sunt obligate sa ofere restantierilor solutii de achitare a datoriilor, inainte de executarea silita: „creditorii (bancile si IFN-urile) au obligația de a avea politici și proceduri adecvate în virtutea cărora să depună eforturi pentru a aplica, dacă este cazul, o restructurare rezonabilă datorată dificultăților financiare înainte de a demara procedura de executare silită.”
Cu privire la declararea scadentei anticipate, aceasta nu se poate face decat dupa cel putin 90 de zile de restante.
Iar executarea silita poate fi initiata doar dupa cel putin 3 luni de la declarea scadentei anticipate a creditului, conform legii (vezi aici detalii).
De aceea, sfatul meu este urmatorul:
Trimiteti la TBI Bank o reclamatie, in care sa solicitati urmatoarele:
- Explicarea provenientei si modului in care a fost calculata datoria la credit;
- O solutie pentru achitarea datoriei, conform situatiei financiare personale;
- Motivele pentru care sunteti amenintat cu executarea silita si cu recuperatorii, contrar prevederilor legale;
Va rog sa reveniti cu raspunsul primit de la TBI, pentru a va ajuta sa rezolvati problema.
Cu stima,
Vasile Pop-Coman