„Bună seara!
Am primit încuviințare de executare silita de la Terra Credit IFN.
Creditul a fost declarat anticipat în octombrie. *Este legal să declanșeze executarea acum? Nu trebuie să treacă 90 de zile de la declararea anticipata a creditului?*
În plus, executorul refuza sa vorbim telefonic, doar prin mail, și îmi cere toată suma, menționând că dacă se pune poprire, întâi trebuie sa se vireze prima suma în cont și abia apoi se ridică poprirea.
Dar eu știu că asta înseamnă că în momentul în care îmi va fi salariul virat, ei vor lua toată suma, care e mare de tot, undeva la 1700 de lei 🤐, și știu că orice suma pleacă către ei, nu se mai restituie. Cum este? Plus, în acel cont mai este virată și bursa de merit a copilului, cum sa procedez?
Și cred că dacă salariul este sub minimul pe economie, se calculează diferit, nu? Daca soțul nu este girant sau coplatitor nu poate pune poprire și pe conturile lui, nu?
Știu că dânșii comit un abuz, dar nu am bani momentan, sa angajez un avocat specializat.
Mulțumesc!”
Raspuns
Stimata doamna,
In primul rand, executarea silita nu poate fi facuta mai devreme de 3 luni dupa ce creditul a fost declarat scadent anticipat, conform OUG 50/2010 privind contractele de credit (vezi aici detalii).
Ceea ce inseamna ca Terra Credit a incalcat legea daca v-a executat silit inainte de 3 luni (90 de zile) de la declararea scadentei anticipate a creditului.
In al doilea rand, Terra Credit, la fel ca toate IFN-urile sau bancile, sunt obligate de aceeasi lege, OUG 50/2010, ca inainte de executarea silita sa ofere clientilor o solutie pentru achitarea datoriei. (vezi aici detalii)
Daca nu ati primit de la Terra Credit o oferta cu o varianta de achitare a datoriei, precum o refinantare sau restructurare a imprumutului, inseamna ca acest IFN a incalcat inca o data legea.
Ce trebuie sa faceti
Pentru a rezolva problema executarii silite initiate de Terra Credit, trebuie sa faceti o reclamatie la acest IFN, in care sa solicitati anularea executarii silite, din urmatoarele motive:
- Executarea silita a fost initiata mai deveme decat termenul legal, de 90 de zile dupa declararea scadentei anticipate;
- Nu ati primit o solutie de achitare a datoriei, in vederea evitarii executarii silite, conform prevederii din OUG 50/2010.
Despre poprire si executorul judecatoresc
Executorul judecatoresc va poate retine maxim o treime (33%) din salariu, conform legii, respectiv Codul de procedura civila.
Bursa de merit a copilului nu poate fi poprita, conform legii.
Daca salariul este sub mininul pe economie, se poate retine doar o treime din ceea ce depaseste jumatate din minimul pe economie.
Daca sotul nu este girant sau coplatitor, nu i se poate pune poprire pe salariu sau pe conturile bancare.
Va rog sa reveniti cu raspunsul la reclamatie primit de la Terra Credit, pentru a va ajuta sa rezolvati problema executarii silite.
Cu stima,
Vasile Pop-Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro