Este legal ca banca la care mi-am facut cont de salarii sa permita executorului sa-mi retraga toti banii de pe card?

Este legal ca banca la care mi-am facut cont de salarii sa permita executorului sa-mi ratraga toti banii, adica salariul aferent din cont, fara instiintare? De asemeni, am card de retragere si nu-mi da accept sa-mi functioneze, obligandu-ma sa retrag de la sediul bancii, care nu se afla in localitatea unde domiciliez. De pe data de 10 ale lunii in curs trebuia sa incasez acei 2/3 din salariu. Mi s-a spus ca executorul mi-a retras intregul salariu, apoi un angajat al bancii mi-a spus sa fac demersuri pentru a-mi inapoia acele 2/3 din salariu, dar au trecut deja 15 zile si ma plimba cu vorba. Ce pot face? Multumesc


Raspuns

Stimata doamna,

Banca nu are voie sa va retina toti banii din salariu, in cadrul procedurii de executare silita prin poprire. Executorul obliga banca sa blocheze conturile, insa acesta nu are cum sa stie ca in conturi se afla salarii, astfel ca banca este obligata de lege sa verifice sursa respectivelor sume de bani, astfel incat sa evite retinerea acestora, conform Codului de procedura civila, potrivit caruia din salariu sau pensie se poate retine maxim o treime pentru plata unei datorii.

In concluzie, banca este de vina pentru ca v-a retinut salariul iar sfatul meu este sa faceti o plangere in scris la banca in acest sens si sa cereti restituirea banilor.

Ce spune Uniunea Executorilor Judecatoresti

Pentru ca una dintre scuzele bancii este ca respecta ordinele venite de la executorii judecatoresti, am vrut sa clarificam si acest lucru, astfel ca am intrebat Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti (UNEJ) cand si cine trebuie sa identifice sumele de bani care nu pot fi retinute dintr-un cont poprit: banca sau executorul judecatoresc?

Raspunsul UNEJ este urmatorul:

“La momentul infiintarii popririi, un executor judecatoresc are cunostinta doar de conturile bancare ale debitorului, respectiv unitatile bancare la care debitorul/debitorii au deschise conturi, fara ca acestea sa fie individualizate intr-un anumit fel, sau fara sa contina mentiuni aditionale si detaliate cu privire la natura sumelor aflate in respectivul cont bancar. In aceste circumstante, este evident faptul ca executorul judecatoresc, in indeplinirea atributiilor de serviciu, dispune de informatii limitate cu privire la disponibilul aflat in conturile unui debitor poprit, luand la cunostinta destinatia sumelor anterior mentionate strict in ipoteza in care este informat de catre institutia bancara in acest sens, respectiv de catre debitor.

Pe aceasta cale, va informam ca dispozitiile art.781 alin. 5 din Codul de procedura civila stabilesc veniturile care nu sunt supuse urmaririi, aceste reguli neputand fi extinse asupra conturilor bancare poprite, intrucat in acestea se pot regasi diferite sume, a caror provenienta nu este cunoscuta de catre executorul judecatoresc la momentul infiintarii popririi si care poate fi cunoscuta doar in momentul aducerii la cunostinta acestuia de catre parti, respectiv de catre institutia bancara”.

Asadar, cum este si firesc, daca banca ar face efortul sa comunice executorilor judecatoresti ca in contul poprit se afla salarii, pensii sau alocatii si indemnizatii de copii, ce nu pot fi retinute, nu ar mai aparea aceasta problema si nenumaratele reclamatii ale clientilor bancilor.

Daca doriti si alte informatii sau aveti nevoie de ajutorul meu in rezolvarea problemei, va rog sa reveniti.

Vasile Coman
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 4 = 32