Care este suma care se retine in momentul in care apare o poprire pe cont?

Buna ziua,
Care este suma care se retine in momentul in care apare o poprire pe cont si acolo este o suma economisita din venituri din salarii de mai mult timp, dar in perioada din urma pe acel cont au intrat si sume care nu erau de natura salariala? E permis sa blocheze toata suma?


Raspuns

Stimata doamna,

Conform legii (Codul de procedura civila), din momentul popririi contului se retin toate sumele de bani existente in acesta, cu exceptia salariului sau pensiei din luna curenta sau altor tipuri de ajutoare sociale, pentru care limita maxima este o treime sau jumatate, daca exista mai multe datorii.

De asemenea, pana la achitarea datoriilor, se vor retine si sumele de bani care urmeaza sa intre in respectivul cont poprit.

Iata prevederile legale in acest sens:

ART. 780 din noul Cod de procedura civila

Obiectul popririi

(1) Sunt supuse urmaririi silite prin poprire sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporale urmaribile datorate debitorului ori detinute in numele sau de o a treia persoana sau pe care aceasta din urma i le va datora in viitor, in temeiul unor raporturi juridice existente. De asemenea, in conditiile art. 732 alin. (1), pot fi poprite si bunurile mobile corporale ale debitorului detinute de un tert in numele sau.

(2) In cazul popririi sumelor de bani din conturile bancare, pot face obiectul urmaririi silite prin poprire atat soldul creditor al acestor conturi, cat si incasarile viitoare, cu respectarea limitelor prevazute la art. 728, daca este cazul.

ART. 783 din noul Cod de procedura civila

Efectul infiintarii popririi

(1) Din momentul comunicarii adresei de infiintare a popririi catre tertul poprit sunt indisponibilizate toate sumele si bunurile poprite. De la indisponibilizare si pana la achitarea integrala a obligatiilor prevazute in titlul executoriu, inclusiv pe perioada suspendarii urmaririi silite prin poprire, tertul poprit nu va face nicio alta plata sau alta operatiune care ar putea diminua bunurile indisponibilizate, daca legea nu prevede altfel.

Cititi aici mai multe detalii despre procedura popririi conturilor

Va rog sa reveniti la mine daca mai doriti alte informatii sau aveti probleme cu bancile.

Cu stima,
Vasile Coman
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 2 = 5