Buna seara
Am si eu o rugaminte sa ma invatati ce sa fac.
Fiica mea a facut un imprumut la CEC Bank in valoare de 36.000 RON, in iunie 2008 pentru 119 luni. La vremea aceea era angajata la pompieri cu un salariu normal pt Romania. In anul 2016 functia ei a fost radiata, ajungand fara serviciu. A reusit sa se angajeze pe un salariu de 1500 lei nu a putut sa achite doua credite (Avand si un overdraft) . S a ocupat si a achitat overdraftul . Dar din luna iunie 2016 , (mai exact 8 luni restante) nu a mai depus niciun leu la CEC. Deci la aceasta data ea ar mai fi avut de plata pana la final suma de 10,560.11 ron.
Azi am aflat ca datoria a fost preluata de KRUK. Cei de la KRUK a chemat-o sa semneze un contract, dar dupa cate am citit pe internet despre ei , imi este si frica. Suntem oameni simpli si chiar vrem sa ne platim datoriile. Dar datorita schimbarii salariale, nu a putut face fata cu doua rate.
Acum vrem sa platim ce a ramas din credit , dar nici nu as vrea sa platim dobanzi exorbitante. Ce ne sfatuiti sa facem ? Multumesc anticipat pt raspuns.
Raspuns
Stimata doamna,
Nu trebuie sa va fie frica de dobanzile exorbitante pe care ar putea sa vi le ceara Kruk, intrucat o noua lege intrata in vigoare la finalul anului trecut (30.09.2016), Ordonanta Guvernului nr. 52, care modifica OUG 50 privind contractele de credit, limiteaza dobanzile penalizatoare pe care le pot aplica bancile in cazul intarzierilor la plata creditelor la maxim trei puncte (3%) peste dobanda normala, iar dupa inceperea procedurilor de executare silita, bancile si firmele de recuperare nu mai au voie sa aplice alte dobanzi sau costuri suplimentare.
Iata ce prevede OUG 52/2016:
Art. 53. — (1) Rata dobânzii penalizatoare se calculează pe bază de procent fix ce nu poate fi mai mare de trei puncte procentuale, care se adaugă la rata dobânzii curente şi se aplică la principalul restant.
(2) în cazul în care consumatorul sau soţul/soţia acestuia se află în una din următoarele situaţii: şomaj, reducere drastică a salariului, deces, dobânda penalizatoare nu poate depăşi cu mai mult de două puncte procentuale rata dobânzii curente. Prin reducerea drastică a salariului se înţelege o reducere de cel puţin 15% din valoarea acestuia. Această dobândă va fi percepută până la încetarea evenimentului care a generat reducerea veniturilor, dar nu mai mult de 12 luni. în caz de deces, perioada nu poate fi mai mică de 6 luni.
Asadar, din octombrie 2016, banca si KRUK nu au mai avut voie sa aplice nicio dobanda penalizatoare la creditul restant al fiicei dumneavoastra.
Pana in 30 septembrie 2016, Kruk putea sa aplice o dobanda legala stabilita de catre BNR, precum si dobanda penalizatoare mentionata in OG 13/2011. Conform acestei legi, rata dobanzii legale penalizatoare se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta a BNR, in prezent de 1,75%, plus 4 puncte procentuale, in total 5,75%. Daca s-a stipulat plata in moneda straina, dobanda legala este de 6% pe an, mai spune legea.
Eu va sfatuiesc ca inainte de a semna o intelegere de plata a datoriei cu Kruk, fiica dumneavoastra sa ceara de la KRUK o situatie a datoriilor, in care sa vada care a fost valoarea creditului preluat de la CEC, ce dobanzi penalizatoare s-au aplicat si in ce perioada, pentru a vedea daca nu cumva au existat abuzuri si s-au aplicat dobanzi mai mari decat cele prevazute de lege.
Va rog sa reveniti la mine daca mai aveti nelamuriri dupa ce obtineti informatiile de la Kruk sau daca nu reusiti sa rezolvati problema cu Kruk.
Cu stima,
Vasile Coman
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899