De ce sotiei i se opreste 30% din salariu si de catre angajator si de catre banca?
De ce nu i se pot restitui de catre banca sumele incasate in plus? Pot actiona banca in judecata pentru reacredinta si sa-mi dea daune morale si materiale?
Raspuns
Stimate domn,
Conform legii (Codul de procedura civila), in cadrul procedurii de executare silita prin poprirea veniturilor se poate retine maxim o treime din salariu pentru o datorie si cel mult 50% din salariu pentru mai multe datorii. Ceea ce inseamna ca in cazul dumneavoastra executorul judecatoresc si banca au incalcat legea, intrucat au retinut doua treimi din salariu, mai multe decat jumatate, cum spune legea.
De altfel, cazul dumneavoastra nu este singular, o multime de oameni se confrunta cu aceasta problema, din simplul motiv ca executorii judecatoresti de regula doar dispun poprirea, atat la locul de munca, cat si pe toate conturile bancare, fara sa mai urmareasca daca nu cumva s-au retinut banii de doua ori, atat de firma angajatoare cat si de banca.
Din acest motiv Parlamentul a adoptat anul trecut o lege prin care obliga executorii judecatoresti sa rezolve astfel de cazuri de abuzuri in cadrul procedurilor de poprire a salariilor, lege declarata insa ilegala de Curtea Constitutionala. (vezi aici detalii)
Va sfatuiesc, de aceea, sa luati legatura cu executorul judecatoresc si sa-i sesizati aceasta ilegalitate, pentru a rezolva problema. De asemenea, cereti executorului sa va returneze sumele de bani retinute abuziv.
Daca nu sunteti multumit de prestatia executorului judecatoresc care a dispus poprirea in cazul dumneavoastra, puteti sa-l reclamati la Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești (UNEJ). (Vedeti aici procedura si datele de contact)
De asemenea, puteti face si o reclamatie la banca in acest sens, inainte de a decide cine este vinovatul si eventual pe cine trebuie sa dati in judecata.
Trebuie sa aveti in vedere ca banca are calitatea de tert poprit, ceea ce inseamna ca trebuie sa respecte ordinul executorului judecatoresc. Cu alte cuvinte, daca acesta a cerut bancii sa va retina o anumita suma din salariu, banca a procedat in consecinta, ea nefiind obligata sa verifice daca aceeasi suma v-a fost deja retinuta la serviciu.
Va rog sa reveniti la mine daca mai aveti nevoie de ajutor.
Cu stima,
Vasile Coman
jurnalist
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899
„ceea ce inseamna ca trebuie sa respecte ordinul executorului judecatoresc”
Ma scuzati dar puneti caruta inaintea cailor
Trebuie sa respecte legea si apoi dispozitiile judecatorului doar daca sunt LEGALE
Fireste ca orice dispozitie trebuie respectata doar daca e legala, altfel se contesta in justitie.