In 2015 am facut un card de cumparaturi in valoare de 2000 de lei. Eu nu am mai avut cum sa platesc fiind despartita de tatal copilului, dar nu divortati. Astazi cand sa merg sa scot banii de pe card numai aveam nimic pe cont. Are voie sa imi ia tot salariul? Ce as putea sa fac? Va multumesc
Raspuns
Stimata doamna,
Daca este vorba de o executare silita prin poprire, nu va poate lua tot salariul, ci doar o treime, iar restul puteti sa-i scoateti de la ghiseul bancii.
Daca nu este o executare silita, iar banca v-a luat tot salariul, ar putea fi considerat un abuz al bancii, cu toate ca in contractul de credit ar putea exista o prevedere care sa dea dreptul bancii sa va retina orice suma in vederea achitarii datoriilor.
Sfatul meu este sa mergeti la banca si sa stabiliti impreuna un plan de rambursare a datoriilor pe mai multe luni, astfel incat sa va ramana bani pentru subzistenta, adica pentru intretinerea lunara a familiei.
Reveniti va rog la mine daca nu reusiti sa rezolvati problema cu banca
Cu stima,
Vasile Coman
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899
Buna ziua,am luat o descoperire de salariu,și am avut întârzieri ,iar creditul s-a terminat pe la sfârșitul lunii aprilie ,anul acesta.Au dreptul să îmi ia tot salariul din cont și alocația copiilor?….Am discutat cu un angajat al băncii și au zis că au dreptul să îmi ia tot salariul,iar daca fac restructurare la credit și să plătesc în rate ,inseamana că nu mai pot lua credit niciodată.Este adevărat ceea ce a spus acel angajat.Va rog daca mă.puteti ajuta cu o soluție .Va mulțumesc.
Stimata doamna,
Este posibil ca in contractul semnat cu banca pentru descoperirea de salariu sa existe prevederea ca aceasta va poate lua toti banii din cont pentru plata datoriei.
Aceasta insa poate fi considerata o practica abuziva, intrucat banca va ia toti banii de salariu si este posibil sa nu va mai ramana pentru traiul zilnic.
Banca ar trebui sa ia in considerare prevederile Codului de procedura civila, conform caruia se poate retine doar o treime din salariu pentru plata unei datorii sau maxim jumatate daca exista doua datorii de platit, in cadrul procedurii de executare silita.
In cazul alocatiei copiilor, Codul de procedura civila interzice retinerea acesteia, indiferent ce datorii exista.
Motiv pentru care sfatul meu este sa faceti o reclamatie la banca, in care sa cereti sa nu va ia tot salariul, daca nu va raman suficienti bani pentru traiul zilnic.
In privinta restructurarii creditului, nu este adevarat ceea ce v-a spus angajatul bancii, ca nu veti mai putea lua niciodata credit, daca faceti restructurarea.
Restructurarea creditului este raportata la Biroul de Credit, dar asta nu inseamna ca nu veti mai putea lua niciodata un nou imprumut, pentru ca fiecare banca are propria politica de risc cu privire la acordarea de imprumuturi.
Iar restructurarea unui credit nu este un lucru atat de grav precum o restanta la credit, atunci cand banca analizeaza acordarea unui credit.
De aceea, sfatul meu este sa aveti grija sa nu aveti intarzieri mai mari de 30 de zile la plata ratei pentru descoperirea de salariu, pentru a nu fi raportata cu intarzieri la Biroul de Credit.
In concluzie, daca aveti probleme cu achitarea ratei la credit, trebuie sa faceti doua lucruri:
1. Sa nu intarziati cu rata mai mult de 30 de zile;
2. Sa faceti la banca o cerere pentru restructurarea creditului, astfel incat sa puteti achita rata lunara si sa nu acumulati intarzieri, pentru a nu fi rapotata la Biroul de Credit.
Va rog sa reveniti la mine cu raspunsurile la cererea (reclamatia) facuta catre banca, in vederea rezolvarii problemei dumneavoastra.