Daca am poprire pe salariu, se poate pune si sechestru pe masina?

Buna ziua,
Am avut un card de credit la Credit Europe Bank, la care nu s-a mai platit, suma datorata fiind de 6200 ron cu tot cu cheltuieli de judecata. Mi s-a pus poprire pe salariu acum 5 luni, suma fiind acoperita mai mult de jumatate. Astazi am primit somatie de sechestru pe masina. Mentionez ca suma pe care o mai am de plata este de 2800 ron. Se poate face aceasta executare? Ma puteti indruma ce sa fac?

Va multumesc


Raspuns
poprire-salariu-banca-executor-judecatoresc

poprire-salariu-banca-executor-judecatoresc

Stimata doamna,

In cadrul executarii silite se poate apela atat la poprirea salariului cat si la vanzarea bunurilor mobile, inclusiv automobilele pe care le aveti in proprietate.

In cazul dumneavostra insa, avand in vedere ca datoria este mult mai mica decat valoarea unui automobil, s-ar putea ca executorul sa fi dat dovada de exces de zel sau chiar de un abuz, daca sechestrul presupune cheltuieli suplimentare pe care va trebui sa le suportati.

De aceea, sfatul meu este sa luati legatura cu executorul pentru a cere explicatii cu privire la sechestrul masinii si daca apreciati ca nu este o masura adecvata, puteti face si o reclamatie in acest sens, mai intai la executorul respectiv, iar daca raspunsul primit nu va satisface, la Uniunea Executorilor Judecatoresti (UNEJ).

Iata mai jos prevederile Codului de Procedura Civila cu privire la sechestrarea bunurilor mobiliare:

Sectiunea 2 – Procedura urmaririi mobiliare

§ 1. Sechestrarea bunurilor mobile

Articolul 731 Indicarea bunurilor asupra carora sa se faca executarea
Pentru realizarea creantelor sale, creditorul va putea urmari bunurile mobile ale debitorului, aflate la acesta sau la alte persoane. Creditorul poate indica bunurile mobile asupra carora ar voi sa se faca executarea. Daca executorul judecatoresc apreciaza ca prin valorificarea acestor bunuri nu se asigura realizarea drepturilor creditorului, el va urmari si alte bunuri.

Articolul 732 Aplicarea sechestrului asupra bunurilor debitorului
(1) Daca in termen de o zi de la comunicarea somatiei insotite de incheierea de incuviintare a executarii debitorul nu plateste suma datorata, executorul judecatoresc va proceda la sechestrarea bunurilor mobile urmaribile ale debitorului, in vederea valorificarii lor, chiar daca acestea sunt detinute de un tert.
(2) In cazul in care exista pericol evident de sustragere a bunurilor de la urmarire, la solicitarea creditorului sau a executorului judecatoresc, instanta de executare va dispune sechestrarea bunurilor urmaribile odata cu comunicarea somatiei catre debitor. Instanta analizeaza cererea de urgenta, in camera de consiliu, fara citarea partilor. Incheierea nu este supusa niciunei cai de atac.
(3) Pentru bunurile sechestrate asigurator nu este necesara o noua sechestrare, executorul judecatoresc fiind insa obligat sa verifice daca bunurile respective se gasesc la locul aplicarii sechestrului si daca nu au fost substituite sau degradate, precum si sa sechestreze alte bunuri ale debitorului, in cazul in care cele gasite la verificare nu sunt suficiente pentru realizarea creantei.
(4) Bunurile mobile aflate in locul care constituie domiciliul sau resedinta ori, dupa caz, sediul social sau punctul de lucru al debitorului se prezuma, pana la proba contrara, ca apartin acestuia din urma. In cazul in care se afirma ca unele bunuri apartin altei persoane, dar drepturile acesteia nu rezulta din inscrisuri cu data certa, executorul va sechestra bunurile, insa va face mentiune in procesul-verbal de sechestru despre drepturile pretinse.

Articolul 732 Sechestrarea bunurilor aflate in mainile tertilor
(1) Sechestrul se va putea aplica si asupra bunurilor apartinand debitorului, dar detinute de un tert, afara numai daca acesta din urma nu recunoaste ca bunurile apartin debitorului urmarit. Daca tertul recunoaste ca bunurile apartin debitorului, este obligat sa declare daca le detine in temeiul vreunui titlu si sa inmaneze executorului o copie certificata a acestuia, daca este cazul.
(2) In cazul in care exista pericol evident de sustragere a bunurilor de la urmarire, la solicitarea creditorului facuta in cuprinsul cererii de executare, instanta, prin incheierea de incuviintare a executarii, va dispune sechestrarea bunurilor urmaribile odata cu comunicarea somatiei catre debitor. In acest caz, se va face mentiunea corespunzatoare in chiar incheierea de incuviintare a executarii.
(3) Tertul detinator care are un drept de folosinta asupra bunului sechestrat poate sa ceara instantei de executare sa fie autorizat sa foloseasca in continuare bunul, daca pentru acesta exista o asigurare facultativa contra daunelor ori urmeaza sa fie contractata, in termenul fixat de instanta, dupa caz. In toate cazurile, acordul creditorului urmaritor in acest sens suplineste autorizatia instantei de executare.

Va rog sa reveniti la mine daca doriti informatii sulimentare sau ajutor in rezolvarea problemei.

Cu stima,
Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
0723292899

5 raspunsuri la “Daca am poprire pe salariu, se poate pune si sechestru pe masina?

  1. manea catalin

    buna ziua.
    sechestrul pe masina este pus ca o garantie chiar daca exista o poprire care este virata constant lunar
    trebuie predata masina sau o pot utiliza in contnuare?

    Reply
  2. Andreea

    Buna ziua. In cazul in care suma este peste 10000 lei dar am poprire pe salariu, se poate pune sechestru pe masună? Masina valoreaza 2000 euro. Multumesc

    Reply
  3. Preda Laurenta

    Buna ziua,și mie mi sa întâmplat la fel pentru 2600 lei a pus sechestru pe un Ford KA.Este normal?și poprire și sechestru.Exista cumva o suma anume pentru că nu mi se pare corect pentru 2600lei .Întreb doar.

    Reply
    1. admin Post author

      Stimata doamna,

      Avand in vedere ca suma pe care o datorati este mult mai mmica decat valoarea automobilului sechestrat, ar putea fi vorba de un abuz al executorului judecatoresc.

      Iata ce spune Codul de Procedura Civila:

      Articolul 629
      Veniturile si bunurile supuse executarii

      (1) Veniturile si bunurile debitorului pot fi supuse executarii silite daca, potrivit legii, sunt urmaribile si numai in masura necesara pentru realizarea drepturilor creditorilor.

      Asadar, se poate pune sechestru pe masina numai daca prin vanzarea acesteia se poate achita datoria, ceea ce in cazul dumneavoastra inteleg ca nu se pune problema. Aveti si poprire pe salariu sau nu? Daca nu aveti poprire pe salariu sau daca executorul nu are alta modalitate de a recupera cei 2.600 de lei, doar atunci poate pune poprire si pe masina.

      Pe de alta parte, trebuie sa stiti ca legea va mai confera si dreptul de a va intelege cu creditorul (banca, IFN-ul sau cui datorati bani) cu privire la modalitatea de executare silita, astfel incat sa vi se puna doar poprire pe salariu sau doar prin vanzarea bunurilor.

      Iata ce mai spune Codul de Procedura Civila:

      Articolul 630 Intelegeri privind efectuarea executarii

      In tot cursul executarii silite, sub supravegherea executorului judecatoresc, creditorul si debitorul pot conveni ca aceasta sa se efectueze, in total sau in parte, numai asupra veniturilor banesti sau altor bunuri ale debitorului, ca vanzarea bunurilor supuse urmaririi sa se faca prin buna invoiala sau ca plata obligatiei sa se faca in alt mod admis de lege.

      Sfatul meu este sa luati legatura atat cu executorul judecatoresc cat si cu creditorul, carora sa le expuneti aceste prevederi legale si drepturile pe care le aveti, in vederea ajungerii la o solutie de rezolvare a problemei.

      Va rog sa reveniti la mine daca doriti explicatii suplimentare sau daca aveti nevoie de ajutorul meu in rezolvarea problemei dumneavoastra.

      Cu stima,

      Vasile Coman
      jurnalist
      Reclamatiibanci.ro
      vasile.coman@reclamatiibanci.ro
      0723292899

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 + = 9