In cazul unor datorii la IFN-uri, se pune doar poprire sau se pot atinge si de proprietatile mele imobiliare?

In cazul unor credite de nevoi personale, fara garantii, luate de la IFN-uri, pot fi executat si altfel, sau doar cu poprire pe salariu in limita a 50%?
Se pot atinge de proprietatile mele imobiliare?
Multumesc!


Raspuns

Stimate domn,

Executarea silita se poate face atat prin poprirea salariului, cat si prin vanzarea bunurilor, inclusiv a celor imobiliare. Depinde de sumele datorate.

Iata ce spune Codul de Procedura Civila:

Articolul 629
Veniturile si bunurile supuse executarii

(1) Veniturile si bunurile debitorului pot fi supuse executarii silite daca, potrivit legii, sunt urmaribile si numai in masura necesara pentru realizarea drepturilor creditorilor.

Asadar, se poate pune sechestru pe locuinta, masina sau alte bunuri personale daca datoria se poate recupera doar prin vanzarea acestora, nefiind suficienta poprirea salariului.

Pe de alta parte, trebuie sa stiti ca legea va mai confera si dreptul de a va intelege cu creditorul (banca, IFN-ul sau cui datorati bani) cu privire la modalitatea de executare silita, astfel incat sa vi se puna doar poprire pe salariu sau doar prin vanzarea bunurilor.

Iata ce mai spune Codul de Procedura Civila:

Articolul 630 Intelegeri privind efectuarea executarii

In tot cursul executarii silite, sub supravegherea executorului judecatoresc, creditorul si debitorul pot conveni ca aceasta sa se efectueze, in total sau in parte, numai asupra veniturilor banesti sau altor bunuri ale debitorului, ca vanzarea bunurilor supuse urmaririi sa se faca prin buna invoiala sau ca plata obligatiei sa se faca in alt mod admis de lege.

Sfatul meu este sa luati legatura atat cu executorul judecatoresc cat si cu creditorul, carora sa le expuneti aceste prevederi legale si drepturile pe care le aveti, in vederea ajungerii la o solutie de rezolvare a problemei.

Va rog sa reveniti la mine daca doriti explicatii suplimentare sau daca aveti nevoie de ajutorul meu in rezolvarea problemei dumneavoastra.

Cu stima,

Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

18 raspunsuri la “In cazul unor datorii la IFN-uri, se pune doar poprire sau se pot atinge si de proprietatile mele imobiliare?

  1. Cantea Roxana

    Bună seara! Din păcate am ajuns la ifn- uri. Am rămas în urma cu ratele, încercând să le explic că nu pot plății integral o suma atât de mare. M au amenințat că voi ajunge la executare silita, de mai bibe de 3 luni aștept un semn de la ei, dar nimic… Nici proprire nu mi au pus. Întrebarea mea este : dacă eu nu am nimic trecut pe mine, nici mașina, casa etc….sunt doar salariata, au dreptul să se lege de bunurile părinților mei?

    Reply
  2. Marius

    Buna seara!Eu am datorii la 5 ifn-uri,in jur de 30.000 lei,deja sunt executat silit,conturile blocate.Voi primii o mostenire,voi aparea pe actele unui apartament,este vreo problema daca imobilul este pe numele meu?Pot sa puna sechestru pe el pentru suma aceasta?

    Reply
    1. Vasile Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

      Da, este posibil sa fie pus sechestru pe apartament, daca nu va platiti datoriile catre IFN-uri.
      Sfatul meu este sa luati legatura cu IFN-urile si sa ajungeti la o intelegere amiabila pentru plata datoriilor.
      Va rog sa reveniti la mine daca aveti nevoie de ajutor.

      Reply
  3. Dobrin

    Buna seara,m-am trezit cu poprire pe cardul meu de debit,de la o datorie mai veche la un IFN, care,din pacate,nu am reusit sa o mai achit….din motive personale.
    De la o suma minora, de 900 lei,s-a ajuns la 8550 lei.
    Mentionez ca nu am nicio proprietate de niciun fel,doar un card de debit…
    Cum ma afecteaza personal aceasta situatie si care sunt urmarile ei?

    Rog respectuos un raspuns,
    Claudia

    Reply
  4. Mate Maria

    Buna ziua am restante la credite la Hora Credit si I Credit si nu mai pot achita ratele deoarece mai am alte cheltuieli la care nu mai pot face fata si cei de la Hora credit imi cer sume foarte mari de plata fara a-mi acorda nici un fel de amanare doar sa prelungesc pe 2 saptamani cu sume foarte mari am achitat 1 luna pe 2 saptamani 840 lei si dupa 2 saptamani imi cereau 1200 tot pe w saptamani am luat de la ei suma de 3000 lei si nu mi s-a facut nici o alta propunere si nici nu am fost anuntata nicu telefonic nici prin e-maiĺ pt a-mi face o propunere doar se specifuca in contract ,ca pot sa prelungesc cu 2 saptamaninu m-i se da nici o alternativa doar ca voi fi data la autoritati si cei de la I Credit nu imi amana ratele doar imi fac propunere de a face un nou imprumut ca sa imi inchida aceasta rata dar cu rata saptamanala mult mai mare decat o am nu stiu ce pot sa fac pt ca si cei de la Hira si cei de la I credit m-au bagat in biroul de credit si ma ameninta cu executarea specific ca am 2 copii in intretinere si fetita imi este bolnava cu un handicap de gradul1 grav duoa acest copil iau salar de 1800 si nu pot achita la Hora suma ceruta de ei 5000lei si la I credit 2500 pt a-mi inchide creditul

    Reply
    1. Vasile Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

      Stimata doamna,

      Trebuie sa faceti reclamatii la Hora Credit si iCredit, in care sa le cereti un plan de achitare a datoriilor, intr-un anumit interval de timp, conform situatiei financiare personale, fara majorarea sumei de plata.

      Reveniti va rog la mine cu raspunsurile Hora Credit si iCredit la reclamatii.

      Reply
  5. Mandics alexandru

    Buna.am luat un credit la ferratum,am platit o perioada,creditul a ajuns la creditexpres,suma ramasa e 2880.am ajuns executat silit.pot sa execute imobilul?

    Reply
    1. admin Post author

      Nu pot sa execute imobilul, pot cel mult sa va puna poprire pe salariu si eventual sechestru pe masina, daca aveti.

      Vasile Coman

      Reply
  6. Admin

    Buna ziua. Am ramas in urma cu vreo 3 rate la tbi dar sm platit o parte din restanta si am de gand sa mai platesc dar ei nu inteleg lucrul acesta si mi.au trimis mesaj ca vor incepe demarsrea procedurii de executare silita ce pot face va rog sa ma ajutati

    Reply
    1. admin Post author

      Stimata doamna,

      Sa stiti ca bancile si IFN-urile, deci si TBI, sunt obligate de lege (OUG 50 din 2010 si OUG 50 din 2016 privind contractele de credit) sa ofere clientilor, solutii de micsorare a ratei sau de suspendare a platii acesteia, pe o anumita perioada, tocmai pentru a nu se ajunge la executarea silita.

      De aceea, sfatul meu e sa cereti TBI sa va ofere una dintre aceste solutii, astfel incat sa nu ajungeti sa fiti executata silit.

      Daca TBI refuza sa va ofere o astfel de solutie de evitare a executarii, reveniti la mine sa va sfatuiesc ce trebuie sa faceti in continuare.

      Iata ce spune articolul 46 din OUG 52/2016:

      “ART. 46
      (1) În situaţia în care un consumator se află în dificultate de plată, creditorul şi consumatorul trebuie să conlucreze pentru a stabili motivele apariţiei dificultăţilor şi pentru a se lua măsuri adecvate de către creditor.”

      Concret, legea prevede ca banca este obligata, printre altele, sa va prelungeasca durata de rambursare a creditului, sa va amane pentru o perioda plata ratei sau a datoriei totale (perioada de gratie), sa va micsoreze dobanda, sa va scada rata, sa va rescadenteze sau sa va reesaloneze ratele.

      Iata prevederile articolului 48 din OUG 52/2016:

      ART. 48
      (1) Creditorul, respectiv entitatea care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe trebuie să ţină cont de circumstanţele individuale ale consumatorului, de interesele şi drepturile consumatorului, precum şi de capacitatea de rambursare a acestuia atunci când oferă soluţii.
      (2) Soluţiile oferite de creditor pot include:
      a) refinanţarea totală sau parţială a contractului de credit utilizând una din ofertele curente ale creditorului;
      b) prelungirea duratei contractului de credit;
      c) schimbarea tipului contractului de credit;
      d) amânarea plăţii sumei totale sau parţiale a ratei de rambursare pentru o perioadă;
      e) schimbarea ratei dobânzii;
      f) oferirea unei perioade fără plăţi;
      g) reducerea pe perioade scurte a ratei;
      h) consolidarea mai multor credite care poate oferi un termen mai lung de creditare şi o rata mai mică;
      i) rescadenţarea ratelor;
      j) reeşalonarea ratelor;
      k) conversia creditelor.

      Aceeasi lege obliga bancile si IFN-urile sa ia masuri pentru a preveni situatia in care puteti ajunge in executare silita.

      Iata prevederile articolului 50 din OUG 52/2016 in acest sens:

      ART. 50
      (1) Creditorul depune diligenţe pentru a preveni declararea scadenţei anticipate, iniţierea procedurilor de executare silită a consumatorilor ori vânzarea debitelor restante către entităţi care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe.
      (2) Creditorul trebuie să facă dovada că a depus diligenţele necesare în vederea evitării iniţierii procedurilor prevăzute la alin. (1).
      (3) În vederea îndeplinirii obligaţiilor prevăzute la alin. (1) şi (2), cel mai târziu după înregistrarea unui număr de 60 de zile consecutive restanţă de către consumator, creditorul va depune diligenţele necesare pentru a transmite în scris consumatorului soluţii corespunzătoare pentru achitarea debitului, pe baza informaţiilor primite de la consumator privind situaţia sa.
      (4) Oricând pe parcursul relaţiei contractuale, la solicitarea consumatorului, creditorul oferă acestuia soluţii corespunzătoare pentru achitarea debitului, chiar dacă nu sunt înregistrate restanţe, însă consumatorul face dovada unei situaţii dificile sau a iminenţei neplăţii.

      Va rog sa reveniti la mine sa-mi spuneti ce v-a raspuns TBI, pentru a va ajuta sa va rezolvati problema.

      Cu stima,

      Vasile Coman
      jurnalist
      Reclamatiibanci.ro
      vasile.coman@reclamatiibanci.ro
      0723292899

      Reply
  7. Pop Doina

    Daca fiica mea a fost ca ajutor cu salariul la un credit de nevoi personale pentru mine, pot să îi pună executare silita pe salariu? Ea atunci a fost copil de 18, acum este căsătorită. Ce pot face?

    Reply
    1. admin Post author

      Daca fiica este codebitor/coplatitor la credit, poate sa i se puna executare silita pe salariu, daca nu platiti ratele la timp.

      Solutia este sa cereti bancii modificarea contractului de credit, pentru ca fiica dumneavoastra sa nu mai fie codebitor. Pentru asta insa, trebuie sa fie de acord si banca. Aceasta fie ar putea accepta sa ramaneti doar dumneavoastra in contractul de credit, fie v-ar putea cere sa aduceti un alt codebitor.

      Reveniti la mine pentru alte lamuriri sau daca doriti sa va ajut sa rezolvati problema cu banca.

      Vasile Coman
      vasile.coman@reclamatiibanci.ro
      0723292899

      Reply
  8. Gabi

    Va intreb asta deoarece am un credit la TBI Credot ifn la care am intarziere 3 rate si ma ameninta ca daca nu achit toata restanta acum, reziliaza contractul si ma executa silit. Eu le-am sous ca am toata intentia sa ajung la zi cu ratele si i-am rugat sa ma mai lase o perioada scurta cu plati mai mici deoarece s-au scos la vanzare niste mosteniri la care detin 33%, dar nu vor sa ma inteleaga.

    Reply
    1. admin Post author

      Solutia este sa cereti TBI Credit o restructurare a creditului, pentru a plati o rata mai mica, astfel incat sa nu ajungeti in situatia de executare silita. Faceti la TBI Credit o cerere de restructurare, iar daca aveti probleme cu aprobarea cererii, reveniti la mine sa va ajut eu.

      Vasile Coman
      0723292899

      Reply
  9. Gabi

    Buna ziua,
    Multumesc pentru explicatii. Dar daca apartamentul meu este achizitionat prin credit imobiliar (deci pana la achitare nu este al meu) se pot lega de el?
    Multumesc!

    Reply
    1. admin Post author

      Se pot lega si de apartamentul prin credit, insa prioritate va avea banca de la care ati luat creditul ipotecar, intrucat aceasta are ipoteca de rang 1. Ceea ce inseamna ca daca TBI Credit va executa silit apartamentul, va putea incasa doar banii care raman dupa achitarea integrala a creditului ipotecar.

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 − 6 =