In momentul de fata am doua credite la BRD și timp de 3 luni, am intrat în imposibilitate de plata. In urma unui apel telefonic cu unul dintre consultanții BRD, am reușit să fac rost de bani pentru a plăti o rata..presupun că în biroul de credit sunt restanta doar cu doua rate. Luna aceasta mă voi angaja și voi reuși să încep din nou să plătesc.
După ce am platit rata, in urma convorbirii telefonice, la câteva zile am primit acest mesaj de la banca: ” La 22/06/2021 suma datorata este 2297.26 RON. In cazul neplatii se va trece la urmatoarea faza de recuperare.”
In momentul de față aș avea de plătit 2297 (restanțele pe cele două luni) + 1120 (luna curenta) pentru a ajunge la zi.
Întrebarea mea este..dacă nu reușesc să plătesc integral aceasta sumă și voi plati doar o rata (1120) vor trece la executare silita pentru neplata celor 2297 lei?
Raspuns
Stimate domn,
Sa stiti ca potrivit legii executarea silita se poate face doar dupa 3 luni de la declararea scadentei anticipate a creditului.
Astfel, conform OUG 50/2010 privind contractele de credit, „Creditorul poate declara creditul scadent anticipat după înregistrarea unui număr de 90 de zile consecutive restanță de către consumator. „
Aceeasi lege prevede ca „Perioada dintre declararea scadenței anticipate și declanșarea executării silite nu poate fi mai mică de 3 luni.”
Ceea ce inseamna ca executarea silita nu se poate face mai devreme de 6 luni din momentul inregistrarii restantelor.
Sfatul meu e sa cereti la BRD o solutie de reesalonare a creditului, pentru a va putea achita datoria si a nu ajunge in situatia de executare silita. Daca nu reusiti, reveniti la mine.
Cu stima,
Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899
Te poate executa silit daca am restante 2 luni si eu fac dovada platii lunar pana ajung la zi cu plata
Stimate domn,
Banca sau IFN-ul nu va poate executa silit daca aveti intarzieri de numai 2 luni la plata creditului.
Conform legii, executarea silita poate fi declansata doar dupa inregistrarea a 9 luni de restante.
Mai exact, dupa 3 luni (90 de zile) creditul poate fi declarat scadent anticipat, ceea ce inseamna ca va trebui rambursat integral, iar dupa alte trei luni, in cazul neplatii, banca sau IFN-ul poate declansa executarea silita.
Iata ce spune OUG 50/2010, modificata prin OUG 52/2016 privind contractele de credit:
„Creditorul poate declara creditul scadent anticipat după înregistrarea unui număr de 90 de zile consecutive restanţă de către consumator.
Perioada dintre declararea scadenţei anticipate şi declanşarea executării silite nu poate fi mai mică de 3 luni.
La solicitarea expresă a consumatorului, creditorul reduce această perioadă.
În cazul în care executarea silită nu este iniţiată în cel mult 6 luni de la data declarării scadenţei anticipate, începând cu ziua imediat următoare expirării acestui termen, creditorul nu va mai percepe dobânzi penalizatoare.”
Vezi aici OUG 52/2016
Asadar, sfatul meu este sa nu asteptati mai mult de 30 de zile inainte sa va achitati restantele la credit, pentru ca altfel veti fi raportat la Biroul de Credit si veti avea ulterior, timp de 4 ani, probleme in obtinerea unui nou imprumut sau a unei refinantari.
Daca ati depasit cele 30 de zile de restante, ar fi bine sa gasiti o solutie pentru a nu depasi termenul de 90 de zile dupa care banca sau IFN-ul poate declara creditul scadent anticipat, ceea ce inseamna ca va trebui sa-l rambursati integral, nu in rate lunare.
Va sfatuiesc sa trimiteti la banca sau IFN-ul la care aveti restante o cerere pentru gasirea unei solutii de achitare a restantelor, precum amanarea platii ratelor pe o anumita perioada, diminuarea datoriei sau restructurarea creditului.
Va rog sa reveniti la mine daca nu ajungeti la o intelegere amiabila cu banca, pentru a va ajuta impreuna cu aceasta sau cu interventia CSALB (Centrul de Solutionare Amiabila a Litigiilor din domeniul Bancar).
Cu stima,
Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899