Buna ziua, va rog frumos sa imi spuneti daca banca are dreptul sa retina 33% din venituri provenite din plata pensiei alimentare de catre fostul sot, in contul meu poprit.. Momentan mi se retin 33% din salar si orice alte sume care apar pe contul meu exceptand alocatia de stat a copilului.
Multumesc mult.
Raspuns
Stimata doamna,
Conform legii (Codul de procedura civila), banca nu are voie sa puna poprire pe alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii (pensiile de intretinere sau pensiile alimentare). De aceea, luati legatura imediat cu banca si cu executorul judecatoresc pentru a vedea de ce vi s-a retinut pensia de intretinere si a afla daca nu cumva este vorba de un abuz.
Mai jos aveti extrasul din Codul Civil cu privire la procedura popririi.
ART. 728 din noul Cod de procedura civila
Limitele urmaririi veniturilor banesti
(7) Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.
Vedeti aici mai multe detalii despre procedura popririi conturilor bancare
Va rog sa reveniti daca doriti sa va ajut sa rezolvati problema, impreuna cu banca si executorul judecatoresc.
Cu stima,
Vasile Coman
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
Multumesc de raspuns.
Dar cum va putea face sotul viramentul banilor in contul meu daca si el are poprire pe cont? Inca nu s-a finalizat divortul si vreau sa stiu cum imi voi primi banii in siguranta. Din experienta, bancile comit multe abuzuri bazandu-se pe dezinformarea cetateanului ..
Daca si sotul are contul poprit, atunci exista solutia sa i se retina pensia de intretinere din salariu de catre angajator, tot prin poprire, pentru a nu mai ajunge in contul bancar. Pe de alta parte, avand in vedere ca banca nu poate retine indemnizatiile pentru copii, sotul va putea retrage suma respectiva din cont, dupa retinerea de catre banca a datoriilor aferente popririi.