TBI m-a executat silit dupa 3 luni de neplata a creditului. Este legal?

TBI Bank reclamatie credit

In anul 2019 , am luat un credit de la Tbi ,pana in 2020 luna Ianuarie am plătit lunar ratele .Ulterior timp de 2 luni nu am mai putut plăti fiindcă am avut decesul părinților și nu mi-am mai putut permite plantat ratelor timp de 3 luni .

In Martie am găsit o hârtie in posta cum ca , am fost executata silit fiindcă nu am plătit aceste luni 3600 de lei .In luna Martie am plătit suma integral și am fost anunțată de către tbi ca , mi s-a închis contractul achitând toată suma integral .

Anul acesta am accesat un credit pentru o locuința imobiliară iar cei de la banca nu pot înainta dosarul fiindcă eu apar in biroul de credit.Am luat legătura cu cei de la tbi au spus ca nu tine de ei și sa trimit o solicitare către cei de la “biroul de credit “ sa m-a șteargă ei .Am luat legătura și mi-au spus ca trebuie cei de. La tbi sa facă acest lucru.

Ce este de făcut fiindcă efectiv nu mai înțeleg unde sa trimit mail?.Multumesc


Raspuns

Stimata doamna,

Nu este legal ca o banca sau un IFN sa va execute silit daca ati avut doar trei luni de restante la credit.

Conform legii, executarea silita poate fi declansata doar dupa inregistrarea a 9 luni de restante.

Mai exact, dupa 3 luni (90 de zile) creditul poate fi declarat scadent anticipat, ceea ce inseamna ca va trebui rambursat integral, iar dupa alte trei luni, in cazul neplatii, banca sau IFN-ul poate declansa executarea silita.

Iata ce spune OUG 50/2010, modificata prin OUG 52/2016 privind contractele de credit:

„Creditorul poate declara creditul scadent anticipat după înregistrarea unui număr de 90 de zile consecutive restanţă de către consumator.

Perioada dintre declararea scadenţei anticipate şi declanşarea executării silite nu poate fi mai mică de 3 luni.

La solicitarea expresă a consumatorului, creditorul reduce această perioadă.

În cazul în care executarea silită nu este iniţiată în cel mult 6 luni de la data declarării scadenţei anticipate, începând cu ziua imediat următoare expirării acestui termen, creditorul nu va mai percepe dobânzi penalizatoare.”

Vezi aici OUG 52/2016

TBI nu v-a informat corect nici in privinta stergerii restantelor din Biroul de Credit, pentru ca stergerea din Biroul de credit se face de catre banca/IFN-ul care raporteaza restantele, nu de Biroul de Credit.

Cererea de stergere se poate depune la TBI sau se poate face si prin aplicatia de pe site-ul Birouldecredit.ro, dupa ce va inregistrati ca utilizator.

Asadar, sfatul meu este sa trimiteti la TBI o reclamatie in care sa contestati executarea silita dupa doar 3 luni de restante.

Puteti solicita la TBI si stergerea din Biroul de Credit, daca nu ati fost informata in mod adecvat cu privire la raportarea in baza de date a datornicilor, adica nu ati primit notificari cu cel putin 15 zile inainte de raportare.

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul la reclamatie primit de la TBI, pentru a ajunge la o intelegere amiabila cu banca, impreuna cu aceasta sau cu interventia CSALB (Centrul de Solutionare Amiabila a Litigiilor din domeniul Bancar).

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


2 + 1 =