Banca refuza trecerea de la dobanda ROBOR la IRCC pentru un credit. Ce pot sa fac?

Unicredit credit Prima Casa schimbare robor cu ircc

Banca unicredit bank refuza cererea de trecere de la robor la ircc fara a face o refinantare. Ce pot sa fac?


Raspuns

Stimata doamna,

Banca Unicredit nu ar trebui sa va refuze cererea de trecere de la ROBOR la IRCC, intrucat aceasta se poate face pentru orice tip de credit, inclusiv pentru creditele Prima Casa.

Legea prin care s-a introdus indicele IRCC (OUG 19/2019) nu exclude de la aplicare creditele Prima Casa.

OUG 19 prevede, la articolul 11 (XI), aliniatul (2), ca acest indice se poate aplica si creditelor mai vechi in derulare, cu indicele ROBOR, la cererile consumatorilor, cu acordul partilor, printr-un act aditional la contractul de credit.

Iata prevederile OUG 19/2019:

Articolul XI

(1) Prevederile art. II și III (privind introducerea IRCC n.r.) intră în vigoare la data de 2 mai 2019 și se aplică creditelor acordate consumatorilor după această dată, precum și refinanțării creditelor acordate consumatorilor aflate în derulare la această dată.

(2) Prevederile art. II și III se pot aplica și contractelor aflate în derulare la data prevăzută la alin. (1) cu acordul părților formalizat prin act adițional la contractul de credit.

(3) La cererile formulate de consumatori pentru refinanțarea creditelor în derulare sau pentru modificarea contractelor în derulare, instituțiile bancare răspund în termen de maximum 60 de zile de la data solicitării formulate de aceștia.

OUG 19/2019

Vezi aici OUG 19/2019

Asadar, trecerea de la ROBOR la IRCC se poate face printr-o cerere adresata bancii privind modificarea printr-un act aditional a contractului, in vederea trecerii de la ROBOR la IRCC.

Banca trebuie sa raspunda la cerere intr-un termen de maxim 60 de zile.

In prezent, nivelul ROBOR este 4,70%, in timp ce IRCC este doar 1,86%, deci o diferenta semnificativa, de aproape 3 puncte procentuale, care poate insemna foarte mult la rata lunara a unui credit Prima Casa.

De exemplu, la un credit de 36.000 de euro (180.000 de lei), cu o dobanda (DAE) de 5,5%, rata lunara este in jurul a 1.100 de lei, in timp ce rata la o dobanda cu 3 puncte mai mare (8,5%), rata este mai mare cu 300 de lei, respectiv 1.400 de lei, conform Calculatordecredite.ro.

Asadar, sfatul meu este sa faceti o reclamatie la Unicredit, in care sa solicitati aprobarea cererii privind trecerea de la ROBOR la IRCC pentru creditul Prima Casa.

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul la reclamatia Unicredit.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

13 raspunsuri la “Banca refuza trecerea de la dobanda ROBOR la IRCC pentru un credit. Ce pot sa fac?

  1. Cata

    Buna ziua,
    Intesa refuza sa faca schimbarea de la ROBOR la IRCC. Am depus cerere de trecere pentru creditul meu ipotecar (nu este un credit prima casa).
    De altfel nu am primit nici un fel de motivare a refuzului.
    Pot sa fac ceva in acest sens?… chiar daca o sa primesc o motivatie (pe care am solicitat-o pe email)
    Merci mult.

    Reply
    1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

      Stimate domn,

      Banca Intesa ar fi trebuit sa va explice de ce nu v-a aprobat trecerea de la indicele de dobanda ROBOR la IRCC pentru creditul ipotecar, in vederea reducerii ratei lunare la credit.

      Probabil ca motivul pentru care banca v-a refuzat cererea este acela de a incasa in continuare o rata mai mare pentru creditul dumneavoastra.

      Pe de alta parte, trebuie sa stiti ca si IRCC va creste in urmatoarele luni, aproape de nivelul ROBOR, datele istorice aratand ca IRCC ramane totusi, mai mic decat ROBOR cu 0,5-1 punct procentual.

      Banca Intesa ar fi trebuit nu doar sa va motiveze refuzul de trecere de la ROBOR la IRCC, ci si sa va intrebe daca aveti dificultati la plata ratelor, in urma cresterii substantiale a ROBOR, astfel incat sa evite aparitia situatiei in care ati putea acumula restante sau chiar aceea de a nu mai putea plati rata, caz in care lucrurile se complica.

      Am transmis la Intesa Sanpaolo Bank reclamatia dumneavoastra, iar raspunsul primit a fost ca banca nu este obligata sa va accepte cerere de trecere de la ROBOR la IRCC:

      „In conformitate cu dispozitiile OUG nr. 19/2019 pentru modificarea si
      completarea unor acte normative, trecerea de la ROBOR la IRCC in
      contractele de credit aflate in derulare la momentul intrarii in
      vigoare a OUG nr. 19/2019, se face cu acordul ambelor parti.

      Dispozitiile legale nu instituie obligatia Bancii de a aproba cererea
      de modificare a indicelui de referinta, ci doar de a raspunde
      clientului in termen de 60 de zile de la data solicitarii, in sensul
      aprobarii sau respingerii acesteia. Prin semnarea cererii de
      modificare a conditiilor contractuale clientul ia la cunostinta faptul
      ca Banca isi rezerva dreptul de a nu aproba respectiva cerere.

      Astfel, Banca analizeaza fiecare solicitare de inlocuire a indicelui
      de referinta si poate decide sa nu dea curs solicitarii respective.”

      „Ce face banca in cazul clientilor cu credite in lei cu dobanda variabila care au greutati sa-si plateasca ratele?” am intrebat banca Intesa.

      Raspunsul Intesa a fost urmatorul:

      „Pentru clientii cu credite in lei, care intampina dificultati financiare obiective sau pe care anticipeaza ca le vor intampina in viitorul apropiat, banca propune urmatoarele solutii, in functie de fiecare situatie in parte:

      a. Rescadentarea creditelor: Clientului ii este modificata scadenta intermediara si/sau suma de plata a uneia/mai multor rate ale creditului in sold, fara a se depasi durata initiala de acordare a creditului.

      b. Reesalonarea creditelor: Clientului ii este modificata scadenta si/sau suma de plata a uneia/mai multor rate ale creditului in sold, cu depasirea duratei initiale de acordare a creditului si/sau incadrarea creditului in alta categorie, dupa caz (termen mediu, termen lung).

      c. Refinantarea creditului: clientului ii este acordata o noua facilitate de credit cash pentru rambursarea integrala a unuia/mai multor credite detinute. Astfel el poate rambursa si datoriile aferente creditului/-elor refinantat/-e, precum si creantele restante exigibile.

      In plus, conform OUG nr. 90/2022, clientii, ale caror venituri sunt afectate de criza energetica si razboiul dintre Rusia si Ucraina, pot solicita Băncii suspendarea plății ratelor pentru o perioadă cuprinsă între 1 și 9 luni.”

      Asadar, sfatul meu este urmatorul:

      Reveniti cu o cerere la Intesa, in care sa insistati pentru schimbarea indicelui ROBOR in IRCC, avand in vedere ca cel din urma este cel reprezentativ si obligatoriu, in prezent, pentru creditele in lei. Cereti sa va spuna si motivul refuzului primei cereri.

      Daca aveti dificultati la plata ratei in prezent, ca urmare a cresterii ROBOR, nu trebuie sa va bizuiti pe schimbarea ROBOR in IRCC, pentru ca si cel din urma va creste. Ceea ce trebuie sa faceti este sa faceti o cerere la Intesa, in vederea gasirii uneia dintre solutiile mentionate mai sus de banca, in vederea evitarii restantelor.

      Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul Intesa la cererile dumneavoastra.

      Cu stima,
      Vasile Pop Coman
      jurnalist
      Reclamatiibanci.ro
      Bancherul.ro
      0723292899
      vasile.coman@reclamatiibanci.ro

      Reply
      1. Cata

        Buna ziua,
        Raspunsul lor a fost: Se aproba doar creditele peste 100k lei ramas de rambursat. Eu sunt sub aceasta valoare la ~91k ramasi.
        Nu am dificultati, cel putin per moment, la plata ratelor, dar avand in vedere ca IRCC tot timpul a fost sub ROBOR, iar eu am aflat doar anul acesta, il vreau schimbat.

        In plus, pe trimestrul trei, IRCC transmis la banci este pe la 2.6… si nu inteleg de ce nu este mai mult. In OUG scrie clar ca este media indicelui zilnic al ultimelor trei luni si se calculeaza trimestrial. Pare sa fie decalat in vre-un fel cu jumate de an.

        Respecte

        Reply
        1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

          Da, IRCC-ul este decalat cu o jumatate de an fata de ROBOR.

          Daca Intesa refuza sa va aprobe trecerea la IRCC, sfatul meu este sa apelati la CSALB, pe site-ul csalb.ro, o institutie care ajuta grauit clientii bancilor si IFN-urilor sa ajunga la o intelegere amiabila in cazul unor litigii.

          Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul CSALB la problema dumneavoasta cu banca Intesa.

          Reply
  2. Laurentiu Tudor

    Buna ziua, astazi la Alpha Bank mi.au refuzat trecerea de la Robor la Ircc pentru creditul Prima casa ,obtinut in 2014. Pe motiv ca politicile companiei nu permit acesta trecere pentru acest tip de credit. Mentionez ca in tot acest timp nu am avut nici o zi de intarziere sau niciun fel de alt conflict cu banca respectiva. Mai avem alta sansa , alta oportunitate de a schimba roborul cu ircc ul? Carr ar fi urmatorii pasi de urmat ? Va multumesc in avans pentru raspunsul , indrumarea recomandata. A mai trecut cineva prin asa ceva si daca da , au reusit sa rezolve in alt fel?

    Reply
    1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

      Ati facut la Alpha Bank cerere de trecere de la ROBOR la IRCC si ati primit acest raspuns, in scris, ca nu permit politicile companiei, sau v-a spus asta cineva de la banca?

      Daca nu ati facut cererea, sfatul meu este sa o trimiteti, pentru ca aceasta este procedura de modificare a indicelui ROBOR cu IRCC.

      Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul Alpha Bank la cererea dumneavoastra.

      Reply
      1. Laurentiu Tudor

        Am facut cererea si am depuso dupa indelungi negocieri cu directoarea de sucursala , deoarece nu accepta invocand motivul ca politicile bancii nu permit modificarea de la robor la ircc pentru tipul de credit Prima Casa. Intr un final au acceptat cererea si mi au dat un numar de inregistrare , acum fiind in asteptarea raspunsului /justificarii in scris a refuzului lor. Imediat cum voi avea acest raspuns voi revenii cu detalii. Va multumesc , O zi buna

        Reply
        1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

          Foarte bine ati facut, pentru ca este dreptul dumneavoastra sa faceti orice cerere la banca, iar pentru trecerea de la ROBOR la IRCC, legea spune ca trebuie depusa in cerere in acest sens de catre titularul creditului.

          Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul bancii.

          Reply
      1. Alin

        Da, mi-am depus intenția de a face trecerea intr-un mail și acesta a fost răspunsul:

        O.U.G. Nr. 19/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative a modificat O.U.G. Nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum si pentru modificarea si completarea O.U.G. Nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori in privinta creditelor garantate cu ipoteca;

        * O.U.G. Nr. 52/2016 nu se aplica Programului „Prima/Noua Casa”;

        * Prin Hotararea Nr. 343/2019 pentru modificarea unor acte normative în domeniul programelor guvernamentale de garantare in numele si in contul statului, a fost reglementata introducerea IRCC si in cazul creditelor acordate in cadrul Programului „Prima/Noua Casa”;

        * H.G. 343/2019 nu prevede optiunea trecerii de la ROBOR la IRCC pentru contractele de credit acordate anterior intrarii sale in vigoare, in cadrul Programului „Prima Casa”.

        Reply
        1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

          Banca Romaneasca v-a raspuns ca OUG 52/2016 privind creditele ipotecare nu se aplica si creditelor Prima Casa bazandu-se, probabil, pe urmatoarea prevedere din respectiva ordonanta:

          „Prezenta ordonanta de urganta nu se aplica contractelor de credit referitoare la credite acordate unui public restrâns în baza unei dispoziții legale de interes general, fără dobândă sau la rate ale dobânzii mai mici decât cele practicate în mod obișnuit pe piață ori în condiții care sunt mai avantajoase pentru consumator decât cele obișnuite de pe piață și cu rate ale dobânzii care să nu fie mai mari decât cele practicate în mod normal pe piață.”

          Cu toate acestea, este interpretabil daca Programul Prima Casa se incadreaza in aceste prevederi legale, dat fiind ca nu prea avem de-a face cu un „public restrans” in privinta creditelor Prima Casa.

          In acelasi timp, CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar) spune ca nu exista restrictii privind aplicarea OUG 19/2019 cu privire la schimbarea ROBOR cu IRCC la creditele Prima Casa.

          De aceea, sfatul meu este sa luati legatura cu CSALB, pe site-ul csalb.ro, in vederea solutionarii amiabile a acestei probleme cu Banca Romaneasca.

          Va rog sa reveniti la mine, pentru a ma tine la curent cu evolutia solutionarii problemei dumneavoastra.

          Reply
  3. Pingback: Banca refuza trecerea de la ROBOR la IRCC. Ce pot sa fac? | Vasile Pop-Coman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 + 5 =