De la ce banca pot lua un credit pentru casa in Romania daca lucrez in UK?

Muncesc si detin proprietate in UK dar nu detin nici o proprietate in Romania. As dori sa cumpar locuinta in tara si avand familie numeroasa mi-ar trebui o casa in jur de 150 – 200.000 euro. Salariul meu e de 4 000 de euro.
Ce banca mi-ar putea acorda pe 20 de ani (am 46 ani) si care ar fi conditiile de imprumut, ce avans se cere si care e comisionul bancii / rata? Exista ceva ajutor incurajari pt familiile ce se repatriaza?


Raspuns

Unele banci romanesti, precum BRD sau UniCredit, acorda credite ipotecare si romanilor care lucreaza in strainatate.

Iata, de exemplu, conditiile de creditare transmise la cererea noastra de UniCredit Tiriac Bank, care acorda creditele pentru casa cu o dobanda variabila in functie de Euribor/Robor de aproximativ 4,5% in lei si 7% in euro, iar avansul necesar este de minim 15%, precum si conditiile de creditare ale BRD, care practica o dobanda fixa de 6,45% – 6,77% (DAE-costul total) pe toata perioada de creditare, avansul minim necesar fiind de 5%.

Conditiile de creditare ale BRD

In baza veniturilor obtinute in strainatate provenind exclusiv din salarii si diurne se pot obtine credite garantate cu ipoteca imobiliara; pentru restul creditelor, se iau in calcul doar venituri obtinute si inregistrate in Romania.

Creditele cu venituri din strainatate se acorda in conditiile in cazul in care exista co-imprumutat/co-imprumutati cu venituri din Romania care sa acopere 130% suma lunara de plata la credit.

Conditii de vechime in ceea ce priveste obtinerea acestui tip de venituri:

– 1 an la actualul loc de munca sau
– 6 luni, concomitent cu vechime totala 2 ani
In cazul in care contractul de munca este pe perioada determinata si durata acestuia < durata creditului: este necesar sa contina clauza de prelungire automata.

Documente justificative:

-Adeverinta de venit/document emis de angajator privind veniturile realizate (O) – aferent unei perioade de trei luni calendaristice consecutive recente, emis cu cel mult 60 de zile calendaristice inaintea analizei;
-Contractul individual de munca inregistrat la organul competent al administratiei din statul unde solicitantul de credit este angajat / Scrisoare de angajare (dupa caz) (C);
-Document prevazut de legislatia statului respectiv care sa evidentieze plata impozitelor (O)
-Raport privind activitatea desfasurata (daca este cazul) (C)

Toate documentele intocmite de catre o autoritate straina/autentificate de un notar strain vor fi prezentate supralegalizate bancii spre a li se garanta astfel autenticitatea semnaturilor si sigiliul. Supralegalizarea este supusa procedurii
stabilite de statul de origine a actului. In situatia in care documentul este emis de catre o autoritate dintr-o tara semnatara a Conventiei de la Haga din 1961 sau autentificat intr-o astfel de tara, nu mai este solicitata supralegalizarea, conform precizarilor de mai sus, fiind necesara aplicarea unei apostile pe aceste documente.

De asemenea, este necesar ca, toate aceste documente emise de catre o autoritate straina/autentificate de un notar strain dupa ce sunt supralegalizate/apostilate (dupa caz), sa fie traduse in Romania (traducere legalizata).

Conditii de creditare UniCredit

UniCredit Tiriac Bank acorda facilitati de credit garantate cu ipoteca cetatenilor romani care obtin venituri din strainatate si care respecta criteriile de eligibilitate ale bancii.

Pentru facilitatile de credit garantate cu ipoteca, UniCredit Tiriac Bank accepta ca si venit eligibil salariile obtinute din activitati desfasurate in strainatate.

Conform politicii de creditare aprobate de catre Banca Nationala a Romaniei, Banca solicita urmatoarele documente:

· Document de identitate client;
· Contractul individual de munca si anexele/actele aditionale aferente – se traduc de catre un traducator autorizat de Ministerul Justitiei si se legalizeaza. In situatia in care aceste documente sunt in limba engleza nu este necesara traducerea si legalizarea lor;
· Fisa fiscala sau documentul similar;
· Fluturasii de salariu pe ultimele 3 luni;
· Extrasul de cont stampilat de banca emitenta, din care sa reiasa incasarile pe ultimele 12 luni aferente venitului prezentat ca sursa se rambursare.

De asemenea solicitantii de credit trebuie sa indeplineasca o serie de conditii suplimentare:

1. Pentru obtinerea unui credit se tine cont si de veniturile unui codebitor 1 (venituri obtinute in Romania sau in strainatate) sau ale unui codebitor 2 care domiciliaza si realizeaza venituri in Romania;
2. Vechime in munca la angajator din strainatate de minim 3 ani;
3. Venit minim pe familie 1000 EUR;
4. Veniturile din strainatate se accepta doar daca sunt venituri sub forma de salarii obtinute de la companii in baza unui contract de munca incheiat pe perioada nedeterminata sau determinata cu conditia ca perioada contractului de munca sa acopere perioada de creditare.

Va rog sa reveniti daca doriti informatii suplimentare.

Cu stima,
Vasile Coman
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 − 1 =