„Am fost pacalit de o platforma Fivoro din Anglia(UK). In momentul cand am cerut sa nu se mai faca traduri pentru ca doresc sa scot banii de pe platforma, acestia refuza sa imi faca transferul. Contul in care am transferat banii incepe cu PL presupun ca este Polonia. Ce as putea face sa imi recuperez banii? Contul mai exista si banii pe platforma dar refuza sa imi transfere banii.”
Raspuns
Stimate domn,
„Entitatea URVASHI LIMITED (FIVORO – https://fivoro.com) nu este autorizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să presteze servicii și activități de investiții conform prevederilor Legii nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare”, conform unui anunt al ASF, din 21 noiembrie 2022, pe pagina destinata alertelor pentru investitori. Vezi aici lista acestor platforme neautorizate de ASF.
A.S.F. menționează că utilizarea unei entității neautorizate, nu vă da dreptul la despăgubiri prin Sistemul/Fondul de Compensare din România, așa că este puțin probabil să vă recuperați o parte din bani dacă lucrurile merg prost.
B. Cele mai întâlnite practici utilizate de entitățile neautorizate!
Practici comune utilizate de entitățile neautorizate, fără însă a ne limita la acestea:
- Dublarea/creșterea depunerii inițiale prin bonusuri, urmată de refuzul de a onora orice fel de retragere a fondurilor până la tranzacționarea unui volum foarte mare de către investitor (adesea imposibil de realizat);
- Tranzacționarea pe contul investitorilor fără permisiune, urmată de solicitarea în a suplimenta contul cu fonduri noi;
- Presiunea constantă prin apeluri telefonice, mesaje și e-mailuri repetate, dublată de solicitări repetate și insistente de a adăuga noi fonduri, pentru a „ajuta la recuperarea pierderilor” prin tranzacții viitoare prezentate ca fiind câștiguri sigure;
- Crearea/ oferirea unor servicii de recuperare, prin care aceste entități susțin că ajută la recuperarea fondurilor investitorilor sau că vânează entități neautorizate dar care, din păcate, sunt doar o altă formă de înșelăciune (”Investment scams”), adesea pusă în practică de aceiași entitate neautorizată care v-a fraudat de la bun început fondurile.
Ce trebuie să faceți dacă ați fost contactat de o entitate care nu se regăsește în Registrul A.S.F.?
Dacă sunteți în această situație, vă adresam rugămintea de a transmite o notificare către A.S.F. (Formularul tip I), în atenția Serviciului Monitorizare Activități Neautorizate și Petiții din cadrul Direcției Generale a S.I.I.F., la următoarea adresa de email Entitati.Neautorizate@asfromania.ro.
Vezi aici alte sfaturi din partea ASF
Probabil ca si in cazul dumneavoastra este vorba de o inselatorie cu criptomonede, motiv pentru care va sfatuiesc sa transmiteti o plangrere pentru frauda financiara la Politie, prin completarea unei plangeri online, pe site-ul Politiei Romane, la acest link: https://www.politiaromana.ro/ro/petitii-online.
Va rog sa reveniti la mine cu raspunsurile primite la reclamatiile trimise la ASF si la Politie.
Cu stima,
Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro