Daca am o datorie la banca, ce se intampla daca parintii trec casa pe numele meu?

„Bună seara! In anul 2010 am scos limita de credit de la banca ,adică 2200 lei ,am platit ,4-5 rate apoi s-a întâmplat că m-am despărțit soțul meu, m-am mutat din localitate ,și acum după 13 ani mi-a venit un plic acasă pe nume meu de căsătorie ca am de platit 4400 lei! As dorii sa știu dacă mă afectează cu ceva daca părinții îmi trec casa pe numele meu”


Raspuns

Stimata doamna,

Daca nu va platiti datoria la banca, aceasta poate demara procedurile de executare silita, care implica atat poprirea pe conturile bancare, salariu si alte venituri, cat si sechestrul pe masina si pe casa, care pot fi scoase la licitate.

Asadar, sfatul meu este sa trimiteti la banca o cerere pentru un acord amiabil de plata a datoriilor, in functie de veniturile dumneavoastra.

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul primit de la banca.

Conform legii (Codul de procedura civila), executarea silita se poate face atat prin poprirea salariului si pensiei, cat si prin vanzarea bunurilor pe care se pune sechestru, inclusiv a imobilelor, insa depinde de sumele datorate. Mai exact, daca valoarea datoriilor este mult mai mica decat valoarea apartamentului, atunci nu se justifica vanzarea acestuia.

Iata ce spune Codul de Procedura Civila, la articolul 629 (Veniturile si bunurile supuse executarii):

„Veniturile si bunurile debitorului pot fi supuse executarii silite daca, potrivit legii, sunt urmaribile si numai in masura necesara pentru realizarea drepturilor creditorilor.”

Asadar, se poate pune sechestru pe locuinta, masina sau alte bunuri personale, daca datoria se poate recupera doar prin vanzarea acestora, nefiind suficienta poprirea salariului.

Pe de alta parte, trebuie sa stiti ca legea va mai confera si dreptul de a va intelege cu creditorul (banca, IFN-ul sau cui datorati bani) cu privire la modalitatea de executare silita, astfel incat sa vi se puna doar poprire pe salariu/pensie sau doar prin vanzarea bunurilor.

Iata ce mai spune Codul de Procedura Civila:

„Articolul 630 Intelegeri privind efectuarea executarii

In tot cursul executarii silite, sub supravegherea executorului judecatoresc, creditorul si debitorul pot conveni ca aceasta sa se efectueze, in total sau in parte, numai asupra veniturilor banesti sau altor bunuri ale debitorului, ca vanzarea bunurilor supuse urmaririi sa se faca prin buna invoiala sau ca plata obligatiei sa se faca in alt mod admis de lege.”

Insa aceasta situatie, in cazul dumneavoastra, este tardiva, dat fiind ca apartamentul a fost deja vandut.

In acest caz, sfatul meu este sa luati legatura cu un avocat, in vederea initierii unui proces de contestare a executarii silite.

Va rog sa reveniti la mine daca doriti explicatii suplimentare sau daca aveti nevoie de ajutorul meu in acest caz.

Cu stima,

Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro

4 raspunsuri la “Daca am o datorie la banca, ce se intampla daca parintii trec casa pe numele meu?

    1. Vasile Coman Post author

      Regatul Unit (UK) are proceduri legale privind recuperarea datoriilor, asemanatoare celor din Romania si Europa. Pe scurt, creditorul va trimite notificari privind achitarea datoriilor, iar daca nu primeste raspuns de la dumneavoastra, se adreseaza unei instante judecatoresti, care poate emite un ordin/decizie privind achitarea datoriilor.

      Pentru a va putea oferi un sfat mai clar, va rog sa-mi oferiti mai multe detalii privind datoriile pe care le aveti in UK, astfel incat sa putem gasi o solutie de rezolvare a problemei.

      Reply
      1. Nela

        Daca am o datorie în Germania, ce se poate întâmpla dacă nu achit încă suma restantă ? Eu am plecat de câteva luni din Germania și m-am întors în România. Salariul nefiind la fel mă găsesc în imposibilitate de plată. Ce mă sfătuiți să fac .
        Mulțumesc

        Reply
        1. Vasile Coman Post author

          Sfatul meu este sa luati legatura cu banca la care aveti datoria in Germania, in vederea gasirii unei solutii pentru achitarea datoriei, tinand cont de noua situatie financiara dificila, cu un salariu mai mic si imposibilitatea de plata.

          Reveniti va rog cu raspunsul primit de la banca, pentru a va ajuta sa rezolvati problema.

          Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 × = 18