Ce se intampla daca se anuleaza creditul acordat cu depasirea gradului de indatorare?

„Bună ziua! Am și eu o nelămurire,am un credit la banca Transilvania la care sunt la zii cu plata ratei in valoare de 626 lei,recent mai exact Anul trecut în decembrie am făcut o solicitare către IFN ul TBI Bank pentru un credit,mi au acordat creditul in valoare de 8399 lei,din salariu meu 2000 ,1000 se duc numai pe rate.

Am depășit gradul de îndatorare de 40% ,știu că este ilegal sa îmi acorde IFN ul un credit daca depășesc cei 40%. Le am trimis un email cu modelul de la Dvs după site,nu am primit un răspuns în scris,in schimb insistă cu telefoanele .Întrebarea mea este daca se demarează anularea contractului și anularea datoriei aferente sunt obligata sa le achit suma ?”


Raspuns

Stimata doamna,

Daca TBI Bank va anuleaza creditul, pentru ca a fost acordat cu depasirea gradului de indatorare, va trebui sa stabiliti, impreuna cu banca, o modalitate de rambursare a acestuia.

Dat fiind ca in prezent, din cauza supraindatorarii, nu puteti achita o rata lunara mai mare, va trebui gasita o solutie, precum reducerea valorii datoriei, diminuarea dobanzii sau a altor costuri.

De altfel, legea obliga bancile sa gaseasca o solutie pentru a-si ajuta clientii care au probleme cu plata creditelor.

Iata ce spune articolul 39 din OUG 50/2010 privind contractele de credit, pe care IFN-urile trebuie sa o respecte:

În cazul imposibilității consumatorilor de a accepta majorarea dobânzii, creditorul nu are dreptul să denunțe unilateral sau să rezilieze contractul. Creditorul trebuie să facă o propunere, transmisă în scris, de reeșalonare sau de refinanțare a creditului, în raport cu veniturile actuale ale consumatorului.

OUG 50/2010

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul primit de la TBI Bank la reclamatia privind depasirea gradului de indatorare pentru credit.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
Bancherul.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro

2 raspunsuri la “Ce se intampla daca se anuleaza creditul acordat cu depasirea gradului de indatorare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 × = 32