Sechestrul pe masina poate fi anulat? Cum se procedeaza?

„Mia venit sechestru pe masina si am si oprire pe cardul de alocatie al copiilor este posibil asa ceva este adevarat am acut niste probleme si nu am mai platit de 7 luni pt ca nu am mai fost angajat
Dar de acum incolo am sa platesc pe fiecare luna ratele mi se poate mai intampla ceva daca revin sa platesc sau doar dupana la achitarea sumei mi se anuleaza sechestru ?”


Raspuns

Stimate domn,

Legea va da dreptul sa scapati de sechestrul pe masina, in urma unei intelegeri cu creditorul sau cu executorul judecatoresc.

Conform legii, daca valoarea datoriilor este mai mica decat pretul masinii, atunci nu se justifica sechestrul pe masina.

Iata ce spune Codul de Procedura Civila, la articolul 629 (Veniturile si bunurile supuse executarii):

„Veniturile si bunurile debitorului pot fi supuse executarii silite daca, potrivit legii, sunt urmaribile si numai in masura necesara pentru realizarea drepturilor creditorilor.”

Deci se poate pune sechestru pe locuinta, masina sau alte bunuri personale, daca datoria se poate recupera doar prin vanzarea acestora, nefiind suficienta poprirea salariului.

De aceea, solutia pentru a putea folosi masina sub sechestru si evitarea vanzarii acesteia este a ajungeti la o intelegere amiabila cu creditorul, adica banca la care aveti creditul, in vederea achitarii datoriilor.

Trebuie sa stiti ca legea va confera dreptul de a va intelege cu creditorul (banca, IFN-ul sau cui datorati bani) cu privire la modalitatea de executare silita, astfel incat sa vi se puna doar poprire pe salariu/pensie sau doar prin vanzarea bunurilor.

Iata ce mai spune Codul de Procedura Civila:

„Articolul 630 Intelegeri privind efectuarea executarii

In tot cursul executarii silite, sub supravegherea executorului judecatoresc, creditorul si debitorul pot conveni ca aceasta sa se efectueze, in total sau in parte, numai asupra veniturilor banesti sau altor bunuri ale debitorului, ca vanzarea bunurilor supuse urmaririi sa se faca prin buna invoiala sau ca plata obligatiei sa se faca in alt mod admis de lege.”

Sfatul meu este sa luati legatura atat cu executorul judecatoresc cat si cu banca sau IFN-ul la care aveti datorii, carora sa le expuneti aceste prevederi legale si drepturile pe care le aveti, in vederea ajungerii la o solutie de rezolvare a problemei.

Concret, trimiteti la banca o cerere in care sa solicitati o solutie de achitare a datoriei (intelegere de plata), astfel incat sa se poata ridica sechestrul pe masina.

Cu privire la poprirea pe cardul de alocatie a copiilor, aceasta nu se poate retine pentru niciun fel de datorie. De aceea, trebuie sa sunati la banca la care aveti cardul si sa cereri deblocarea cardului, pentru a putea retrage banii aferenti alocatiei.

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul primit de la banca si executorul judecatoresc.

Cu stima,

Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 × = 18