„In 8 ani am platit 16000 din 22000 lei la executor judecătoresc pentru un credit de nevoi personale ,iar acum am de platit băncii cică 21000 lei in 18 luni daca nu mă execută din nou .este legal ? Avocatul angajat a spus că da”
Raspuns
Stimata doamna,
Este ilegal ca bancile, IFN-urile sau firmele de recuperare creante sa va execute a doua oara, dupa ce ati platit deja datoria prin executorul judecatoresc sau direct creditorilor.
Asta pentru ca legea interzice aplicarea de dobanzi, comisioane sau penalitati la creditele executate silit, ceea ce inseamna ca o datorie nu se mai poate recalcula si in consecinta nu mai poate fi facuta o noua executare silita.
OUG 50/2010 privind contractele de credit si OUG Nr.52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile arata urmatoarele:
„Pe parcursul procedurii de executare silită se interzice perceperea dobânzilor și a dobânzilor penalizatoare.”
Asadar, nici bancile, nici firmele de recuperare creante nici executorii judecatoresti nu pot adauga niciun fel de dobanda sau de penalitati unui credit executat silit.
Ceea ce inseamna ca dumneavoastra va trebui sa achitati doar suma care v-a fost comunicata in prima notificare privind executarea silita, la care se adauga cheltuielile executorului, nimic mai mult, indiferent de cat timp a trecut de la data inceperii executarii.
Motiv pentru care va sfatuiesc sa faceti o reclamatie la banca, in care sa solicitati anularea noii executari silite.
Va rog sa reveniti la mine pentru a-mi spune ce raspuns ati primit de la banca, pentru a va ajuta sa rezolvati problema.
Cu stima,
Vasile Pop-Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro