„Buna ziua, va rog un sfat : anul trecut, in Elvetia, soțul meu a făcut un abonament la o companie telefonică cu telefon inclus. Nu s-a mai înțeles cu angajatorul, a predat actele din Elvetia si a părăsit țara. Telefonul si ratele la abonament au rămas neplătite. As putea sa propun companiei telefonice sa platesc doar telefonul nu si abonamentul având in vedere ca nu s-a folosit deloc de abonament? Se poate ajunge la o executare silită pentru neplata abonamentului? Se poate aplica Codul Penal? Va rog din inima un răspuns”
Raspuns
Stimata doamna,
In privinta abonamentului la telefon, va trebui sa va uitati in contract, pentru a vedea in ce conditii se face plata acestuia si cum se poate intrerupe. De regula, plata abonamentului se face in avans pe urmatoarea luna, iar intreruperea abonamentului se poate face tot in avans cu 30 de zile, de regula.
Daca exista o perioada contractuala minima de plata, de genul 1 sau 2 ani, iar in contract se prevede ca sunteti obligata sa platiti pe toata acea perioada, chiar daca renuntati la abonament, va trebui sa faceti o cerere la firma de telefonie, in vederea renegocierii contractului.
In privinta executarii silite pentru neplata abonamentului, se poate ajunge la o astfel de situatie, daca firma de telefonie din Elvetia initiaza procedurile transfrontaliere de executare silita, insa pentru a dormi linistita, sfatul meu este sa luati legatura cu firma de telefonie si sa cereti, dupa ce ati studiat contractul, o solutie de anulare a acestuia, pe cale amiabila.
In cazul datoriilor la firmele de telefonie mobila nu se aplica prevederile Codului Penal, ci ale Codului de Procedura Civila cu privire la executarea silita.
Va rog sa reveniti la mine, daca aveti nevoie de ajutor pentru rezolvarea problemei cu firma de telefonie din Elvetia.
Cu stima,
Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro