De ce creste soldul creditului TBI Bank, daca am platit rate in avans?

„Buna ziua am făcut un credit la cei de la tbibank si am avut ceva penalizari si am platit de am ajuns în avans dupa care am platit pe 7 luni în avans cu scăderea perioadei de credit din luna a 8 2023 pana în luna a2 2024 si am ajuns sa platesc de 2 ori principalul pe luna a8 si a9 2023 si ba mai mult uitându-mă pe aplicația lor dupa ce am platit creditul am avut undeva la 20 de mi si ceva si nu știu ce sa zic dar vad ca creste soldul principal adică suma creditului.în fie care zi acum am 22 de mi si 158 40 de bani ?

Cum e posibil si daca am cerut explicați ei au zis ca asa trebuie sa crească pana ajung la soldul inițial nu ar trebui sa rămână la bani rămași? Care ar trebui sai restitui,ei au zis ca dacă ami adun ratele ce miau mai rămas ar trebui sa ajung undeva la 30 si ceva de mi de lei deaia tot creste soldul.”


Raspuns

Stimate domn,

In cazul rambursarii anticipate (plata in avans) a creditului, cu reducerea perioadei de creditare, soldul creditului si implicit rata lunara ar trebui sa fie cel putin egale cu valorile anterioare sau mai mici.

Asta pentru ca perioada contractuala se reduce proportional cu valoarea sumei rambursata anticipat.

Daca soldul creditului si rata lunara sunt mai mari, atunci vi se modifica gradul de indatoare, ceea ce inseamna ca banca ar trebui sa modifice analiza privind conditiile de creditare.

De exemplu, daca soldul creditului este de 10.000 de lei, iar rata lunara este 100 de lei, pe o perioada de 100 de luni, iar dumneavoastra platiti in avans 100 de lei, adica doua rate, atunci soldul scade la 8.000 de lei, iar perioada de creditare se diminueaza cu o luna, la 98 de luni.

Daca soldul creditului v-a crescut, in urma platilor anticipate, sfatul meu este sa faceti o reclamatie la TBI Bank, pentru clarificarea modului de calcul al platilor anticipate.

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul primit la reclamatia trimisa TBI Bank.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro

Prevederile OUG 50/2010 privind contractele de credit:

Rambursarea anticipată

Articolul 66

(1) Consumatorul are dreptul, în orice moment, să se libereze în tot sau în parte de obligațiile sale care decurg dintr-un contract de credit. În acest caz, consumatorul are dreptul la o reducere a costului total al creditului, această reducere constând în dobânda și costurile aferente perioadei dintre data rambursării anticipate și data prevăzută pentru încetarea contractului de credit.

(2) Dreptul consumatorului de a rambursa anticipat nu poate fi condiționat de plata unei anumite sume minime sau de un anumit număr de rate.

Articolul 67

(1) În cazul rambursării anticipate a creditului, creditorul este îndreptățit la o compensație echitabilă și justificată în mod obiectiv pentru eventualele costuri legate direct de rambursarea anticipată a creditului cu condiția ca rambursarea anticipată să intervină într-o perioadă în care rata dobânzii aferente creditului este fixă.

(2) O astfel de compensație nu poate fi mai mare de:

a) 1 % din valoarea creditului rambursată anticipat, dacă perioada de timp dintre rambursarea anticipată și data convenită pentru încetarea contractului de credit este mai mare de un an;

b) 0,5 % din valoarea creditului rambursat anticipat, dacă perioada de timp dintre rambursarea anticipată și data convenită pentru încetarea contractului de credit nu este mai mare de un an.

(3) Creditorul stabilește o metodă de calcul a compensației clară și ușor verificabilă, pe care o va face cunoscută consumatorului din stadiu precontractual.

Articolul 68

Nu se solicită o compensație pentru rambursare anticipată în niciunul dintre următoarele cazuri:

a) rambursarea a fost realizată ca urmare a executării unui contract de asigurare care are drept scop asigurarea riscului de neplată;

b) contractul de credit este acordat sub forma „descoperitului de cont”;

c) rambursarea anticipată intervine într-o perioadă în care rata dobânzii aferente creditului nu este fixă.

Articolul 69

Orice compensație nu poate depăși cuantumul dobânzii pe care consumatorul ar fi plătit-o în perioada dintre rambursarea anticipată și data convenită pentru încetarea contractului de credit.

Iata ce spune Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 52 din 2016 privind contractele de credit:

Rambursarea anticipată

ART. 40
Consumatorul are dreptul, în orice moment, să îşi îndeplinească integral sau parţial obligaţiile care îi revin în temeiul unui contract de credit înainte de încetarea acestuia. În acest caz, consumatorul are dreptul la o reducere a costului total al creditului, această reducere constând în dobânda şi costurile aferente sumei rambursate anticipat pentru perioada dintre data rambursării anticipate şi data prevăzută pentru încetarea contractului de credit.

ART. 41
(1) Dreptul consumatorului de a rambursa anticipat nu poate fi condiţionat de plata unei anumite sume minime sau de un anumit număr de rate.

(2) În cazul rambursării anticipate parţiale, consumatorul are dreptul să aleagă între:
a) menţinerea valorii ratei lunare şi diminuarea perioadei de creditare iniţiale;
b) diminuarea valorii ratei lunare şi menţinerea perioadei de creditare iniţiale;
c) diminuarea valorii ratei lunare şi diminuarea perioadei de creditare iniţiale.

(3) Creditorul nu are dreptul să aplice penalizări, să perceapă compensaţie sau orice alte costuri de la consumator în cazul rambursării anticipate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 + 2 =