Doar din salariu, sau si din alte venituri periodice, se poate retine maxim 33%, in cazul popririi?

„Scriu pe o platformă online, respectiv o aplicație numită Chapters și încasez o data la câteva luni acele drepturi de autor,numite writing fees.
Am o poprire pe cont,suma nu este una exorbitanta dar după cunoștințele mele,aceste drepturi de autor sunt considerate venituri periodice și conform legii se popresc cu 33%.
Am făcut cerere de blocare, mi-au cerut acte doveditoare,nu știu ce acte doveditoare as putea sa le transmit înafara de emailul care precizează că mi-au fost trimise plățile de către writing room/ crazy maple studio inc și un acord semnat online că nu sunt persoana us .
Dânșii,cu toată documentația aceasta,au reținut integral suma precizând că dl executor le-a trimis o înștiințare sa rețină toată suma. Ce as putea sa fac? Va mulțumesc”


Raspuns

Stimata doamna,

Nu doar din salariu si pensie se poate retine cel mult o treime, in cazul unei popriri, ci si din alte venituri periodice, conform prevederilor legii, respectiv Codul de Procedura Civila:

ART. 728 din noul Cod de procedura civila – Limitele urmaririi veniturilor banesti

(1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.

(3) Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.

(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel.

(5) Urmarirea drepturilor prevazute la alin. (4) se va putea face in limita a jumatate din cuantumul acestora.

(6) Sumele retinute potrivit prevederilor alin. (1)-(4) se elibereaza sau se distribuie potrivit art. 863 si urmatoarele.

(7) Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.

Asadar, ceea ce trebuie sa faceti este sa trimiteti executorului dovada ca venitirile pe care le incasati din dreptul de autor sunt periodice, si din care se poate retine maxim 33%, conform legii.

Va rog sa reveniti la mine cu raspunul primit de la executorul judecatoresc, pentru a va ajuta sa rezolvati problema.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


2 × = 12