Cine trebuie sa faca radierea ipotecii? Banca sau eu?

„Buna ziua,
Am avut un credit imobiliar, pe care ulterior l-am achitat, prin vanzarea locuintei. Cheltuielile cu radierea ipotecii, au cazut in seama mea(costurile notariale si extras de CF). Este normal acest lucru sau banca ar fi trebuit sa initieze si sa preia costurile?
Va multumesc”


Raspuns

Stimate domn,

Creditorul ipotecar (adica banca) este cel care, potrivit art. 2.419 din Codul de procedura civila, are obligația de a solicita radierea ipotecii din RNPM, fosta AEGRM, într-un termen de 10 zile de la efectuarea plății creditului:

„În cel mult 10 zile de la data la care obligaţia garantată a fost plătită, creditorul ipotecar este obligat să ceară operatorului arhivei radierea ipotecii. Creditorul ipotecar care omite să solicite radierea ipotecii răspunde pentru prejudiciile directe sau indirecte aduse debitorului şi constituitorului ipotecii. În acest caz, valoarea daunelor-interese ce urmează a fi plătite nu poate fi mai mică decât echivalentul în lei al sumei de 500 euro.”

Solicitarea de radiere a ipotecii se va realiza prin completarea și înscrierea, de către creditor, a unui Formular de Aviz de Stingere a Avizului de Ipotecă Inițial, la Registrul National de Publicitate Mobiliara – RNPM – fosta Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare – AEGRM.

Asadar, nu dumnevoastra, ci banca este cea care trebuie sa ceara si implicit sa plateasca taxele aferente radierii ipotecii.

In cazul radierii ipotecii din Cartea Funciara, costurile se achita conform prevederilor de contractul de credit. In general, titularul creditului este cel care achita costul radierii ipotecii din Cartea Funciara.

De aceea, sfatul meu este sa faceti o reclamatie la banca, apoi reveniti cu raspunsul, pentru a va ajuta sa rezolvati problema.

Cu stima,

Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro

8 raspunsuri la “Cine trebuie sa faca radierea ipotecii? Banca sau eu?

  1. Cristian B.

    Am vandut un apartament achizitionat prin „Prima Casa” de la BCR, noul cumparator l-a achizitionat la fel prin credit Ipotecar.
    Banca lui il preseaza ca eu sa radiez ipoteca, astfel incat ei sa fie primii, asta implica anumite costuri.
    Cine trebuie sa suporte aceste costuri? Eu, fostul proprietar, sau noul proprietar (cumparatorul)?

    Va multumesc frumos!

    Reply
    1. Vasile Coman Post author

      Conform Codului Civil, Art. 2.419, Înscrierea ipotecilor mobiliare – Obligaţia de radiere, „În cel mult 10 zile de la data la care obligaţia garantată a fost plătită, creditorul ipotecar este obligat să ceară operatorului arhivei radierea ipotecii.”

      Radierea ipotecii din Cartea Funciara se face în baza declaratiei titularului dreptului de ipoteca (adica a fostului proprietar) sau a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus radierea.

      După achitarea unui credit ipotecar, banca în favoarea căreia s-a instituit dreptul de ipotecă legală asupra imobilului adus în garanție va da o declarație notarială autentică de radiere a ipotecii pe care notarul o va comunica la cartea funciară (Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară).

      În baza acestei declarații autentice, O.C.P.I. – Biroul de carte funciară competent va elibera o încheiere prin care va dispune radierea sarcinilor din cartea funciară a imobilului respectiv.

      Acte necesare radiere ipotecă:

      – act de proprietate imobil ipotecat
      – încheiere de intabulare
      – contract de ipotecă
      – adresa băncii din care rezultă achitarea integrală a creditului ipotecar și că este de acord cu radierea sarcinilor din cartea funciară a imobilului
      – extras de carte funciară pentru informare – se obține prin notariat

      Costurile orientative, suportate de proprietarul imobilului, sunt urmatoarele:

      – Taxele biroului de carte funciară
      Radiere ipotecă la OCPI – 75 lei
      Extras de informare – 20 lei

      – Onorariul notarial pentru declarație diferă în funcție de locul semnării:
      297 lei – la sediul biroului notarial sau
      357 lei – la sediul băncii, cu deplasarea notarului; tariful include deplasarea la orice sucursală a băncii din București

      Reply
  2. Cristian B

    AM vandut un apartament achizitionat prin „Prima Casa” de la BCR, noul cumparator l-a achitat la fel prin credit Ipotecar. Banca lui il preseaza ca eu sa radiez ipoteca, astfel incat ei sa fie primii, asta implica anumite costuri.

    Cine trebuie sa suporte aceste costuri? Eu, fostul proprietar, sau noul cumparator?

    Va multumesc frumos!

    Reply
    1. Vasile Coman Post author

      In cazul radierii ipotecii din Cartea Funciara, costurile se achita conform prevederilor de contractul de credit.

      In general, titularul creditului este cel care achita costul radierii ipotecii din Cartea Funciara.

      Reply
  3. k

    Banca mi-a raspuns urmatoarele:

    Cartea Funciara a imobilului reprezinta o ipoteca imobiliara, astfel, obligatia de radiere a ipotecii este in sarcina titularului de credit si nu a Bancii. Banca emite declaratia de radiere de ipoteca la solicitarea titularului de credit. Costurile radierii de ipoteca sunt suportate de titulatul de credit.

    Prin urmare, nu putem da curs cererii dumneavoastra de restituire a sumei in valoare de 707 RON privind costurile cu radierea ipotecii.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 + 2 =