Care este riscul la depozitele TBI Bank?

tbi bank banca ruseasca

„Am facut un depozit de 60,000 de lei la TBI bank, insa ma tot intreb acum dupa ce-am citit ca-i detinuta de un rus, cat de probabil este ca banca sa dea faliment in urmatorii ani?

Stiu ca-s garantat de fondul din Bulgaria si o sa primesc echivalentul in leva, dar parca n-as vrea sa-mi bat capul cu schimbul banilor.

Si de aceea ma intreb oare cum pot cunoaste daca banca este aproape de faliment sau dimpotriva, o duce foarte bine.

Exista vreun loc unde pot vedea castigul bancii pe mai multi ani, sa-mi fac idee de progres?”


Raspuns

Stimate domn,

Nu puteti evalua riscul unei banci doar in functie de profitul acesteia, pe mai multi ani, pentru ca si o banca foarte profitabila poate intra in faliment.

Chiar si evaluarile facute de mari firme internationale de audit au dat gres in cazul unor banci care au intrat in faliment, in principal in timpul crizelor financiare.

De aceea, autoritatile europene au impus tarilor din Europa obligatia de a garanta totate depozitele cu valori de pana la 100.000 de euro (echivalent in monedele nationale) detinte de fiecare persoana, la fiecare banca.

Acest mecanism de garantare este cea mai sigura metoda de a asigura banii dintr-o banca, indiferent de ceea ceea ce se poate intampla cu aceasta.

Cu privire la TBI Bank, intr-adevar, depozitele acesteia sunt garantate de fondul din Bulgaria, in moneda nationala, leva, acesta fiind un dezvantaj fata de depozitele garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) din Romania, in lei.

Va rog sa reveniti daca aveti neclaritati privind garantarea depozitelor bancare.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 6 = 12