De la suma 8300 Ron cat am avut pe contractul de credit de la Bancpost ni s-a trimis poprirea cu suma de 16000 Ron. Din care ni s-a tras pana acuma 13000 de Ron. Am vorbit cu executorul sa vedem cat mai avem de platit si ne-a comunicat ca inca mai avem 8100 Ron, ca se adauga penalitati in fiecare luna pana la terminarea sumei de achitat. La servici ni-o calculat contabilu si mie si la sotu si ar mai fi ramas numai 3300 ron, dar ei tot baga penalitati, si asa nu se mai poate. Va rog sa-mi spunet daca au voie sa bage atatea penalitati. Ce sa fac? Dar asa nu se mai poate, sa tot platesti si tot penalitati! Asa nu mai termini de platit.
Raspuns
Am intrebat Bancpost care sunt dobanzile penalizatoare aplicate in cazul unui credit executat silit, iar raspunsul a fost urmatorul:
„In timpul procesului de executare sunt aplicate dobanzi si penalitati conform contractului de credit. Acestea sunt mai ridicate comparative cu perioada de dinainte de inceperea executarii pentru ca se calculeaza la soldul accelerat al creditului, si nu doar la ratele restante. In plus, la sumele de mai sus se adauga onorariul executorului care contine cheltuieli de executare plus comisionul aferent, calculat ca procent din creanta.”
Am intrebat si Autoritatea pentru Protectia Consumatorului (ANPC) cum se aplica dobanda penalizatoare, iar raspunsul institutiei a fost urmatorul:
„In cazul in care se ajunge in situatia de aplicare a dobanzilor penalizatoare, aceasta se calculeaza pe baza de procent fix si se aplica la sumele restante in conformitate cu prevederile contractului de credit, cu exceptia sumelor provenite din calculul dobanzii.
In cazul in care se ajungere la incuviintarea Hotararii Judecatoresti de executare silita, precizam faptul ca Instanta are putere de lucru judecat, prin urmare consumatorul trebuie sa se adreseze Instantei.
In cazul in care se constata posibile practici abuzive din partea executorilor judecatoresti, consumatorii trebuie sa se adreseze Corpului Executorilor Judecatoresti care reglementeaza si supervizeaza activitatea acestora.”
Pe de alta parte, In OUG 50 privind contractele de credit pentru consumatori exista limitari legale in privinta dobanzii penalizatoare, dar numai pentru cazurile sociale.
Conform OUG 50, „dobânda penalizatoare se aplică la suma ce reprezintă credit restant şi, după caz, la sumele restante prevăzute în contract, altele decât cele aferente creditului.”
„Rata dobânzii aplicabilă în cazul creditelor restante nu poate depăşi cu mai mult de 2 puncte procentuale rata dobânzii aplicată atunci când creditul nu înregistrează restanţă, în cazul în care consumatorul sau soţul/soţia acestuia se află în
una din următoarele situaţii: şomaj, suferă o reducere drastică a salariului, concediu de boală prelungit, divorţ, deces. Prin reducere drastică a salariului se înţelege o reducere de cel puţin 15% din valoarea acestuia.”
Daca ne uitam in Legea privind clauzele abuzive din contractele de credit aflam ca „sunt considerate clauze abuzive acele prevederi contractuale care obliga consumatorul la plata unor sume disproportionat de mari in cazul neindeplinirii obligatiilor contractuale de catre acesta, comparativ cu pagubele suferite de profesionist;”
De aici eu trag concluzia ca banca nu ar trebui sa va aplice dobanzi penalizatoare atat de mari, dupa cum spuneti dumneavoastra, adica disproportionat de mari, cum spune legea, pentru recuperarea datoriilor.
Motiv pentru care va recomand sa adresati bancii si executorului judecatoresc o plangere in acest sens, in care sa cereti reducerea penalitatilor si taxelor de executare silita sau chiar eliminarea lor.
In opinia mea, bancile nu ar trebui sa impuna niciun fel de penalitati pentru restante si executari silite, in afara de dobanda normala, aferenta contractului de credit, pentru a nu-i impovara cu datorii pe clientii lor de buna credinta, care vor sa-si achite datoria, cum este cazul dumneavoastra, dar care nu reusesc tocmai pentru ca sunt obligati sa plateasca dobanzi exagerate.
Va rog sa reveniti daca nu reusiti sa rezolvati problema sau daca aveti nevoie de ajutor sau de alte informatii.
Cu stima,
Vasile Coman
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899