CEC Bank ramane banca la care persoanele fizice sunt cel mai bine rasplatite pentru economiile in lei, in conditiile in care dobanzile la depozite continua sa scada.
Patru banci (Banca Transilvania, Unicredit, OTP Bank, Banca Romaneasca si Libra Bank) au redus in ultima luna dobanzile la depozitele in lei pentru persoanele fizice, conform statisticii realizate de Bancherul.ro privind nivelul dobanzilor practicate de cele mai mari 15 banci romanesti.
Dobanda pentru un depozit in lei la termen de un an pentru persoane fizice variaza intre 1% la Unicredit si 3,35% la CEC Bank.
Bancile cu cele mai mari dobanzi sunt, in ordine, CEC Bank, OTP Bank si Banca Romaneasca, in timp ce bancile cu cele mai reduse niveluri de dobanda sunt Raiffeisen Bank, BRD si BCR.
Dobanda medie pentru un depozit in lei la termen de 12 luni deschis la ghiseele celor 15 banci este 2,11%, in scadere de la 2,14% cat a fost in luna octombrie.
Dobanda medie pentru depozitele pe un an facute online, prin aplicatiile de internet/mobile banking, este putin mai mare, 2,26%, de asemenea in diminuare fata de luna anterioara, cand era 2,32%.
Comisioanele pentru retrageri de numerar si administrarea contului
In cazul depozitelor conteaza si comisioanele platite la retragerea banilor de la ghiseele bancilor sau de pe carduri, la ATM-uri.
Sapte dintre cele 15 banci nu-si taxeaza clientii atunci cand retrag banii din depozite in data scadentei, iar la restul bancilor acest comision variaza intre 0,3% la Credit Europe si 2% la BCR si Raiffeisen.
In cazul retragerii depozitelor cu cardul de la ATM-ul bancii emitente, exista cinci banci care nu au niciun comision, in timp ce la restul acesta este de regula 0,2% din suma retrasa, exceptia fiind Raiffeisen, unde comisionul este 1% minim 10 lei.
Mai exista si comisioanele pentru administrarea contului curent si pentru aplicatiile de internet/mobile banking, pe care le-am luat in considerare pentru calcularea unui castig obtinut dupa un an in care depunem bani la cele 15 banci.
Rezultatul este ca cel mai mare castig, dupa aplicarea dobanzii si comisioanelor, pentru un depozit de 10.000 de lei pe termen de un an, il obtinem la CEC Bank: 335 de lei dupa ce retragem banii la ATM-ul bancii si 197 de lei daca scadem comisioanele cu administrarea contului si a aplicatiilor de internet banking si mobile banking.
Fireste ca aceste comisioane pot fi luate in calcul doar de clientii noi, care nu au un cont la CEC Bank.
Cel mai mic profit din depozit se obtine la Raiffeisen Bank, de doar 75 de lei, iar daca adaugam si comisioanele, atunci ramanem in pierdere cu 33 de lei.
Sursa: Bancherul.ro