Buna ziua! Am un card emis de o banca suedeza. Cind retrag bani de la un bancomat din Romania cursul valutar de pe chitanta nu corespunde cu cursul coroanei suedeze al zilei respective. De exemplu la cursul zilei 1 coroana suedeza este 0,4700 lei iar pe chitanta 0,3000. Unde se duce diferenta? Multumesc!
Raspuns
Stimate domn,
Cursul de schimb la care se efectueaza tranzactiile cu cardul este cel al organizatiilor de carduri VISA/MasterCard, care efectueaza conversia din valuta locala (lei) in valuta de referinta (euro) si al bancilor emitente de carduri, in cazul dumneavoastra banca suedeza, care va efectua conversia din valoarea in euro convertita de Visa/Mastercard, in lire suedeze.
Cursul Visa/Mastercard are valori apropiate de cel oficial al BNR, in timp ce cursul bancilor este mai mare, de exemplu de 2%, fiind stabilit de banca emitenta a cardului.
Pentru a vedea care este cursul aplicat la retragerile de bani din strainatate pentru cardul dumneavoastra, va rog sa verificati tarifele bancii din Suedia care a emis cardul.
Daca banca din Suedia nu aplica un comision de conversie valutara, iar cursul nu este cu mult diferit de cel oficial, atunci ar putea sa fie alta explicatie.
Iata despre ce este vorba:
Unele bancomate ofera un serviciu suplimentar pentru detinatorii de carduri in alte monede decat lei, si anume o conversie valutara dinamica (Dynamic Currency Conversion – DCC), ceea ce inseamna ca pe ecranul bancomatului va apare suma in lire suedeze care vi se va lua din cont in urma operatiunii de retragere a unei sume in lei.
La bancomatele care nu ofera acest serviciu, nu va afiseaza cate lire va ia din cont in schimbul leilor scosi de pe card, astfel ca puteti vedea care a fost cursul practicat si cati bani vi s-au luat din cont abia ulterior, cand verificati contul la banca sau prin internet banking.
Acest serviciu inlocuieste practic conversia valutara efectuata de banca sau Mastercard, insa cursul de schimb practicat este mult mai dezavantajos, intrucat ascunde comisioane ridicate aferente respectivului serviciu.
Trebuie sa stiti insa ca serviciul de conversie dinamica nu este obligatoriu, desi poate fi setat in mod implicit.
Pentru a evita aceasta conversie dezavantajoasa, trebuie doar sa selectati la ATM, atunci cand va apare mesajul de conversie, valuta locala, adica lei, cand utilizati bancomatele din Romania..
Aceeasi regula este valabila si in cazul utilizarii cardurilor in lei la bancomatele din strainatate sau cand faceti plati la POS-uri in magazinele din alte tari sau pe internet pe site-uri straine, precum Amazon sau PayPal.
Selectati intotdeauna conversia in moneda locala atunci cand retrageti bani de la un bancomat din Italia, Spania sau alta tara straina si faceti plata de asemenea in moneda locala (euro, dolari sau lire), cand platiti pe internet, chiar daca aveti card in lei. (vezi foto)
Va rog sa reveniti ca sa-mi spuneti daca v-am lamurit sau daca mai aveti nevoie de informatii sau de ajutor in rezolvarea problemei.
Cu stima,
Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899