Soțul are o pensie de 1500 lei și tot pe cuponul de pensie are o sumă fixă de 1269 lei indemnizație pentru însoțitor. Are poprire de la 2 bănci și i-a pus poprire 50% din pensie Este corect? El are însoțitor pentru ca are și demență iar banii nu ajung. Va rog sa-mi spuneți dacă așa este bine.Multumesc anticipat.
Raspuns
Stimata doamna,
In cazul sotului dumneavoastra, care are o pensie mai mica decat salariul minim net pe economie, de 1.524 lei in prezent, precum si o indemnizatie pentru insotitor, se aplica urmatoarele prevederi legale:
- Codul de procedura civila spune ca poprirea trebuie calculata doar pe ceea ce depaseste jumatate din salariul minim net pe economie: “veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.”
In prezent, salariul minim pe economie este 1.524 de lei, ceea ce inseamna ca se poate pune poprire doar pe suma de 762 de lei. Daca aveti doua popriri si vi se retine jumatate de venituri, atunci vi se poate retine doar jumatate din 762 de lei, adica 381 de lei.
- Tot Codul de procedura civila spune ca nu se poate pune poprire pe indemnizatia de insotitor: “alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.” (vezi aici alte detalii privind procedura popririi)
In concluzie, sotului dumneavoastra i se poate retine in prezent suma de maxim 381 de lei din pensie.
Daca nu va ajung banii pentru traiul zilnic, dupa retinerea acestei sume, iata ce trebuie sa faceti:
Luati legatura cu creditorul (banca, IFN, firma de recuperare creante etc.) in vederea incheierii unui angajament de plata, pentru a plati o suma mai mica decat cea prevazuta de lege (o treime din salariu pentru o poprire sau maxim jumatate din salariu pentru mai multe popriri).
Va rog sa reveniti la mine daca aveti nevoie de ajutor pentru rezolvarea problemei cu poprirea sotului.
Cu stima,
Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899