Cat poate sa-mi ia din salariu o firma de recuperare a datoriei, Credit Expres, la un credit ING?

Am un credit de 3 salarii in valoare de 3000 lei de la ING, pe care nu am reusit sa il mai platesc timp de 2 ani si dosarul a fost dat pe mana celor de la Credit Express. Firma la care m-am angajat acum dau salariul doar prin ING. Eu am vorbit cu cei de la banca, care mi-au zis ca dupa prima plata a salariului sa scot extrasul de cont si sa merg la Credit Express pentru am pune poprire de 33% din salariu. Cand am vorbit cu cei de la Credit Express si le-am explicat exact ceea ce mi s-a transmis de la banca, ei mi-au zis ca nu pot sa faca ei asa ceva si ca nu stiu cum se poate rezolva aceasta problema. Acum eu cum ar trebui sa rezolv problema aceasta, avand in vedere ca eu incerc sa ajung la un acord cu ei de a plati aceasta datorie? Cei de la Credit Express au spus ca orice ban intra pe acel cont va fi considerata plata, desi prin lege au voie sa opreasca intre 33% si 50% . Va Multumesc!


Raspuns

Trebuie sa luati legatura din nou cu cei de la Credit Express si sa le cereti documentele in baza carora vor sa va retina toata suma din salariu. In mod normal, conform legii, asa cum spuneti si dumneavoastra, nu pot sa faca acest lucru, daca ramaneti fara alte surse de venit.

Asigurati-va ca ati obtinut documentele care certifica faptul ca va pot retine salariul integral sau daca nu cumva Credit Express abuzeaza de dumneavoastra, caz in care puteti apela la ajutorul nostru.

Reveniti cu amanunte daca intampinati probleme in continuare, pentru a va putea ajuta, luand legatura atat cu ING cat si cu Credit Express, prentru a lamuri aceasta problema.

Iata ce prevede Art. 728 din noul  Cod de procedura civila cu privire la Limitele urmaririi veniturilor banesti

(1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.

(3) Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.

(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel.

(5) Urmarirea drepturilor prevazute la alin. (4) se va putea face in limita a jumatate din cuantumul acestora.
(6) Sumele retinute potrivit prevederilor alin. (1)-(4) se elibereaza sau se distribuie potrivit art. 863 si urmatoarele.

(7) Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 + 2 =