Buna ziua, x a avut un card de credit in 2006, nu a fost achitat total iar de atunci s-au tot pasat intre birourile de recuperari, acum a primit o instiintare la serviciu ca trebuie sa-i opreasca din salariu 1/3 din salariu.
Intrebare: el plateste o pensie alimentara lunar, are in intretinere sotia (neavand serviciu), el intretine casa, cat % poate sa-i opreasca din salariu in aceasta situatie?
Multumesc.
Raspuns
Stimata doamna,
Codul de Procedura Civila nu prevede, in cazul executarii silite prin poprirea veniturilor, alte limitari ale sumei retinute din salariu, tinand cont de situatia financiara a datornicilor sau cu privire la problemele sociale pe care le au. Asadar, indiferent de situatia datornicului, prin poprire i se pot lua maxim o treime din salariu sau pensie daca are o datorie sau maxim jumatate din salariu daca are doua datorii.
Singura interdictie cu privire la poprire se refera la alocatiile, indemnizatiile si alte ajutoare pentru copii: “Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.”
Pensia alimentara destinata intretinerii copiilor poate fi inclusa, de asemenea, in categoria indemnizatoriilor cu destinatie speciala, potrivit legii.
In aceste conditii, persoana care in urma retinerii sumelor aferente popririi ramane cu prea putini bani pentru alte obligatii, precum intretinerea familiei, are la dispozitie doua solutii: o intelegere amiabila cu creditorul (banca sau IFN-ul de la care a luat creditul) pentru suspendarea temporarea a executarii silite sau diminuarea sumei poprire lunar, iar a doua solutie este apelarea la instanta de judecata, printr-un proces (actiune) de contestatie la executare.
Iata si precizarile pe care ni le-a transmis Marius Iacob Morari, presedintele Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti (UNEJ):
“In conformitate cu dispozitiile art. 652 din Codul de Procedura Civila, executorul judecatoresc este un organ de executare care aduce la indeplinire obligatia stabilita printr-un titlu executoriu, in baza cererii de executare formulata de creditor, obligatie care nu a fost indeplinita de bunavoie.
Referitor la debitul care face obiectul executarii silite, executorul judecatoresc nu poate efectua demersuri contrare dispozitiilor legale precizate la art.729 din Codul de procedura civila, singura in masura a dispune asupra cotelor supuse urmaririi silite prin poprire fiind instanta de judecata, care se va pronunta in baza contestatiei la executare formulata de catre debitor.
De asemenea, in baza principiului disponibilitatii, partea interesata – creditorul – declansand procedura de executare, poate renunta, poate suspenda sau poate stabili cu debitorul, printr-un angajament de plata comunicat si executorului, modul de aducere la indeplinire a obligatiei reiesite din titlul executoriu.”
Va rog sa reveniti la mine pentru informatii suplimentare.
Vasile Coman
Reclamatiibanci.ro
Cum va pot contacta? Am o situație dificilă dpdv juridic. POPRIRE 50%+PENSIE ALIMENTARA 50%. CONTESTAȚIE LA EXECUTARE NU MAI SUNT ÎN Termen. Ce alta acțiune pot promova ptr dezlegarea legala a situației? Mulțumesc anticipat. Guțu Dacian Ciprian.
Puteti sa-mi scrieti un email pe adresa: vasile.coman@reclamatiibanci.ro
Buna ziua!Salariul meu net este de 1800 lei/luna.Am 3 popriri de la terti si una de la Anaf .Am de platit si pensie alimentra de 2100 lei/luna pentru 3 copii.Intrebarea mea este daca pensia alimentara are prioritate fata de ceilati de la care am popriri sau care este ordinea?
Va multumesc!
Virgil
Pensia alimentara are prioritate in fata altor obligatii.
In urma cu 3 ani aproape ne-am judecat pentru custodia fetiței mele i sa dat fostului sa plătească 750 de lei pe lună plus cheltuielile de judecată el de trei ani aproape nu a plătit nimic din cheltuieli de judecată și din cei 750 de lei pe care trebuie sa ii de-a lunar pensia alimentară a trimis decât 300 de lei spunând că nu are dar locuind în aceași comună la o str distanță de vede că are … Totodată spune că nu are dc da de-a 750 de lei pe lună că el ia copilul in fiecare weekend și că alea aproape 3 zile care sta la el de vineri până duminică o îngrijește și îi dă să mănânce…. Luna viitoare va începe școala eu mi-am dat demisia de locul de munca pentru a rămâne acasă cu ea sa o duc la școală să o aduc teme etc … Depunând dosarul la executor sau sa îl dau in judecata și numai muncesc se poate lua masuri împotriva mea ? Fiindcă numai am un loc de muncă?
Trebuie sa-l dati in judecata pentru plata pensiei alimentare si a cheltuielilor de judecata.
Bună ziua eu am 2 opriri pe salariu, una urmând sa se achite și mai am una care este din data de astăzi, eu plătesc pensie alimentara 500 lei pe luna, cum trebuie sa procedez sa știe firma de recuperare ca plătesc pensie ca mi se retine cam mult din salariu, prima oprire trebuia sa se termine astazi05. 11.2021 pt ca am mai plătit acuma 2 săptămâni 1900 lei și normal trebuia să-mi mai retina din salariu cam 350 lei și sa reținut mult mai mult, va multumesc
Poprirea se poate face pentru cel mult 33% din salariu si nu se poate lua din pensia alimentara. Trebuie anuntata firma de recuperare de acest lucru.
Bună ziua!
Am o poprire pe salariu pentru pensie de întreținere respectiv 1/2 din salariu pentru 2 copii dintr o casatorie anterioara. În momentul de fata și ce a de a 2 a soție în urma divorțului a obținut o hotărâre judecătorească cu 1/6 din salariu. Cum se va proceda în acest caz, care este procedura de a putea și cel de al treilea copil sa beneficieze de dreptul sau respectiv 1/6 din salariul meu?
Pentru a beneficia de pensie si cel de-al treilea copil, trebuie sa depuneti o declaratie in care sa va dati acordul sa vi se poata lua din salariu si cei 1/6, in plus fata de cei 1/2.
Mulțumesc mult pentru răspuns.
Se poate retine mai mult de jumătate din salariu? Sau cele 2 popriri pentu pensie de întreținere trebuie sa reprezinte 1/2 din salariu? Unde trebuie sa depun declarație de acord pentru cel de al 3 lea copil la angajator? Seara frumoasa și multe mulțumiri.
Daca sunteti de acord, se poate retine mai mult de jumatate din salariu.
Cererea o depuneti acolo unde vi se face poprirea: fie la angajator, fie la banca.
Reveniti va rog la mine daca apar probleme cu poprirea.