Educatie financiara

Reclamatia la Revolut se poate face din aplicatie, prin e-mail, la adresa formalcomplaints@revolut.com sau prin completarea unui formular de pe site-ul Revolut, la acest link.

Procedura de solutionare a unei reclamatii la banca Revolut, conform informatiilor pubicate pe site-ul bancii:

Cum se face o reclamație

Dacă doar doriți să discutați cu cineva despre o problemă care vă privește, vă rugăm să ne contactați prin aplicația Revolut. De obicei, putem rezolva problemele rapid prin aplicație. Va trebui probabil să ne oferiți informațiile de mai jos.

Dacă preferați, puteți să faceți reclamația folosind formularul nostru online. Sau ne puteți trimite un e-mail la formalcomplaints@revolut.com.

Va trebui să ne spuneți:

– numele și prenumele dumneavoastră;
– numărul de telefon și adresa de e-mail asociate contului;
– care este problema;
– când a apărut problema; și
– cum ați vrea să corectăm situația.

Noi vă vom analiza reclamația și vă vom răspunde prin e-mail. Vom comunica cu dvs. în limba engleză sau lituaniană, cu excepția cazului în care vă informăm altfel.

Fără a aduce atingere celor de mai sus, aveți întotdeauna dreptul să vă adresați autorităților extrajudiciare de rezolvare a litigiilor menționate anterior, în legătură cu orice reclamație la adresa serviciilor noastre. Aveți de asemenea dreptul să vă adresați oricărei instanțe competente în cazul în care considerați că am încălcat legea.

Dacă nu sunteți mulțumit de serviciile noastre, vom încerca să corectăm situația

Vom depune întotdeauna toate eforturile, dar suntem conștienți că uneori lucrurile nu merg bine. Dacă aveți o reclamație, vă rugăm să ne contactați. Vom accepta și vom lua în considerare orice reclamație pe care ne-o veți trimite. Răspunsul final la reclamație, sau o scrisoare prin care vă vom explica de ce nu a fost finalizat răspunsul final, vi se va oferi în termen de 15 zile lucrătoare după efectuarea reclamației, iar în situații excepționale în termen de 35 de zile lucrătoare (și vă vom informa dacă este cazul).

Autoritatea extrajudiciară de rezolvare a litigiilor pentru reclamații legate de servicii financiare

Dacă nu sunteți mulțumit de modul în care v-am gestionat reclamația, o puteți supune atenției Băncii Lituaniei în termen de 1 (un) an de la data la care ne-ați trimis reclamația. În acest caz, Banca Lituaniei ar acționa ca autoritate extrajudiciară de soluționare a litigiilor care tratează disputele dintre consumatori și furnizorii de servicii financiare.

Adresa este: Žalgirio str. 90, 09303 Vilnius, Republica Lituania. Puteți afla mai multe informații de pe site-ul lor.

Dacă doriți să aveți posibilitatea să apelați la Banca Lituaniei ca autoritate extrajudiciară de soluționare a litigiilor, trebuie să depuneți reclamația la noi în termen de 3 (trei) luni de la data la care ați aflat sau de la care ar fi trebuit să aflați despre presupusa încălcare a drepturilor dvs. sau a intereselor legitime care izvorăsc din contractul cu noi.

Puteți de asemenea să depuneți o reclamație la autoritățile extrajudiciare de rezolvare a litigiilor corespunzătoare care soluționează reclamațiile consumatorilor în țara dvs., în legătură cu serviciile financiare pe care le oferim. Lista acestor autorități poate fi găsită aici.

Examinarea reclamației de către Banca Lituaniei este gratuită.

Autoritatea extrajudiciară pentru rezolvarea litigiilor consumatorilor care nu intră sub competența Băncii Lituaniei este Autoritatea de Stat pentru Protecția Drepturilor Consumatorilor.

Adresa este: Vilnius str. 25, 01402, Vilnius, Republica Lituania. Puteți afla mai multe informații de pe site-ul lor. Puteți de asemenea să vă bazați pe regulile obligatorii de protecție a consumatorilor din țara din EEA din care locuiți.

Autoritatea extrajudiciară de rezolvare a litigiilor pentru reclamații legate de prelucrarea de date cu caracter personal

Aveți dreptul să adresați o reclamație către Inspectoratul de stat pentru protecția datelor (SDPI), autoritatea de supraveghere lituaniană pentru probleme legate de protecția datelor.

Adresa este: L. Sapiegos str. 17, 10312, Vilnius, Republica Lituania; e-mail: ada@ada.lt.

Puteți afla mai multe informații de pe site-ul lor.

Reveniti va rog la mine cu raspunsul Revolut la reclamatie, pentru a va ajuta sa rezolvati problema.

Stimata doamna,

Banca Intesa ar fi trebuit sa va explice de ce nu v-a aprobat trecerea de la indicele de dobanda ROBOR la IRCC pentru creditul ipotecar, in vederea reducerii ratei lunare la credit.

Probabil ca motivul pentru care banca v-a refuzat cererea este acela de a incasa in continuare o rata mai mare pentru creditul dumneavoastra.

Pe de alta parte, trebuie sa stiti ca si IRCC va creste in urmatoarele luni, aproape de nivelul ROBOR, datele istorice aratand ca IRCC ramane totusi, mai mic decat ROBOR cu 0,5-1 punct procentual.

Banca Intesa ar fi trebuit nu doar sa va motiveze refuzul de trecere de la ROBOR la IRCC, ci si sa va intrebe daca aveti dificultati la plata ratelor, in urma cresterii substantiale a ROBOR, astfel incat sa evite aparitia situatiei in care ati putea acumula restante sau chiar aceea de a nu mai putea plati rata, caz in care lucrurile se complica.

Am transmis la Intesa Sanpaolo Bank reclamatia dumneavoastra, iar raspunsul primit a fost ca banca nu este obligata sa va accepte cerere de trecere de la ROBOR la IRCC:

„In conformitate cu dispozitiile OUG nr. 19/2019 pentru modificarea si
completarea unor acte normative, trecerea de la ROBOR la IRCC in
contractele de credit aflate in derulare la momentul intrarii in
vigoare a OUG nr. 19/2019, se face cu acordul ambelor parti.

Dispozitiile legale nu instituie obligatia Bancii de a aproba cererea
de modificare a indicelui de referinta, ci doar de a raspunde
clientului in termen de 60 de zile de la data solicitarii, in sensul
aprobarii sau respingerii acesteia.  Prin semnarea cererii de
modificare a conditiilor contractuale clientul ia la cunostinta faptul
ca Banca isi rezerva dreptul de a nu aproba respectiva cerere.

Astfel, Banca analizeaza fiecare solicitare de inlocuire a indicelui
de referinta si poate decide sa nu dea curs solicitarii respective.”

Intesa Sanpaolo Bank

„Ce face banca in cazul clientilor cu credite in lei cu dobanda variabila care au greutati sa-si plateasca ratele?” am intrebat banca Intesa.

Raspunsul Intesa a fost urmatorul:

„Pentru clientii  cu credite in lei, care intampina dificultati financiare obiective sau pe care anticipeaza ca le vor intampina in viitorul apropiat, banca propune urmatoarele solutii, in functie de fiecare situatie in parte:

a.         Rescadentarea creditelor: Clientului ii este  modificata scadenta intermediara si/sau suma de plata a uneia/mai multor rate ale creditului in sold, fara a se depasi durata initiala de acordare a creditului.

b.         Reesalonarea creditelor: Clientului ii este modificata scadenta si/sau suma de plata a uneia/mai multor rate ale creditului in sold, cu depasirea duratei initiale de acordare a creditului si/sau incadrarea creditului in alta categorie, dupa caz (termen mediu, termen lung).

c.         Refinantarea creditului: clientului ii este acordata o noua facilitate de credit cash pentru rambursarea integrala a unuia/mai multor credite detinute. Astfel el poate rambursa si datoriile aferente creditului/-elor refinantat/-e, precum si creantele restante exigibile.

In plus, conform OUG nr. 90/2022, clientii, ale caror venituri sunt afectate de criza energetica si razboiul dintre Rusia si Ucraina, pot solicita Băncii suspendarea plății ratelor pentru o perioadă cuprinsă între 1 și 9 luni.”

Intesa Sanpaolo Bank

Asadar, sfatul meu este urmatorul:

1. Reveniti cu o cerere la Intesa, in care sa insistati pentru schimbarea indicelui ROBOR in IRCC, avand in vedere ca cel din urma este cel reprezentativ si obligatoriu, in prezent, pentru creditele in lei. Cereti sa va spuna si motivul refuzului primei cereri.
  2. Daca aveti dificultati la plata ratei in prezent, ca urmare a cresterii ROBOR, nu trebuie sa va bizuiti pe schimbarea ROBOR in IRCC, pentru ca si cel din urma va creste. Ceea ce trebuie sa faceti este sa faceti o cerere la Intesa, in vederea gasirii uneia dintre solutiile mentionate mai sus de banca, in vederea evitarii restantelor.

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul Intesa la cererile dumneavoastra.

Stimata doamna,

Daca banca ING v-a notificat cu cel putin 15 zile inainte de a va raporta la Biroul de Credit, atunci nu se poate aproba cererea de stergere a datelor negative din Biroul de Credit.

Stergerea restantelor din Biroul de Credit este posibila doar daca exista un motiv intemeiat, precum lipsa notificarii clientului inainte de raportare sau date raportate eronat.

Conform informatiilor publicate de Biroul de Credit, „datele inregistrate la Biroul de Credit se pot sterge atunci cand:

• Expira perioada de stocare a datelor. Stergerea se face in mod automat de catre Sistemul Biroului de Credit;
  • Datele au fost prelucrate cu nerespectarea prevederilor legale. In acest caz, stergerea datelor se va face, la cererea intemeiata a persoanei vizate, de catre Participantul care le-a inregistrat;
  • Biroul de Credit si/sau Participantii sunt obligati prin lege sa stearga datele inregistrate.”

Biroul de Credit mai arata, referitor la avocati si firme care promit stergerea din Biroul de Credit:

„Ar trebui sa va ganditi bine inainte de a decide sa apelati la societati care furnizeaza “servicii de stergere date din Biroul de Credit”. Acestea va pot percepe o taxa considerabila pentru efectuarea unor demersuri fara succes garantat si fara returnarea taxei.

In cazul in care exista motive temeinice pentru stergerea lor (conform art. 17 din Regulament) aveti posibilitatea de a solicita Participantului care le-a inregistrat si de a obtine, stergerea datelor, in mod GRATUIT.”

Biroul de Credit

Va rog sa reveniti la mine pentru solutionarea problemei privind stergerea din Biroul de Credit.

Stimata doamna,

Cu siguranta este vorba de o frauda (teapa) cu criptomonede, orchestrata de Certainvest, care foloseste reteta clasica a unei inselaciuni: promisiuni de castiguri foarte mari, urmate de santajul cu banii blocati in blockchain, cu conditia sa platiti niste taxe pentru a primi banii inapoi. La acestea se adauga amenintari cu penalitati sau chiar pierderea banilor.

Nu mai platiti nimic, oricate amenintari ati primi, pentru ca nu veti mai vedea niciun ban inapoi.

Pentru a va putea recupera banii investiti in aceasta frauda financiara, va trebui sa faceti o plangere la Politie.

Raportati aceasta frauda financiara la Politie, prin completarea unei plangeri online, pe site-ul Politiei Romane, la acest link.

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul la reclamatia trimisa la Politie.

Stimate domn,

Daca ati reinstalat aplicatia YOU BRD, pe un alt telefon, datele de accesare a acesteia (PIN) nu mai sunt valabile si nu mai puteti intra in aplicatie.

Solutia pentru rezolvarea problemei este sa mergeti intr-o agentie BRD, pentru reactivarea aplicatiei YOU.

Iata informatiile publicate de BRD privind instalarea si activarea aplicatiei YOU:

„Aplicația YOU BRD poate fi accesată doar de către clienții BRD care dețin telefoane ale căror versiuni minime ale sistemelor de operare sunt: Android 5.1 Lollipop sau iOS11. Primul pas pe care trebuie să îl faci este să intri în App Store sau Google Play, cauți YOU BRD, o descarci.

Pentru activarea aplicației, vino în orice agenție BRD și noi te vom ajuta să activezi simplu și ușor YOU BRD.

BRD

Asadar, trebuie sa mergeti intr-o unitate BRD, pentru a va reinstala aplicatia YOU.

Va rog sa reveniti la mine, daca aveti probleme cu utilizarea aplicatiei YOU BRD.

Stimata doamna,

Este posibil sa fiti executata silit pentru neplata SVS (asigurarea sociala) in Austria, prin intermediul ANAF, de aceea sfatul meu este sa evitati acest risc, chiar daca firma la care ati lucrat nu si-a respectat obligatia de a va declara venitul.

Plata SVS este obligatia dumneavoastra, daca ati fost inregistrata cu contractul de munca la autoritatile fiscale din Austria, conform informatiilor publicate de „Drept pentru ingrijire”:

Dragi colege și colegi,

subiectul legat de plata SVS (Sozialversicherungsanstalt der Selbständigen) este unul dintre cele mai dezbătute subiecte în branșa noastră.

Numită simplu „plata SVS“ în limbajul nostru, aceasta a generat, nu de putine ori, diverse probleme și chiar drame. Cunoaștem cu toții diverse cazuri ale unor colege îngrijitoare care fie nu au știut că ele trebuie să plătească SVS, fie au crezut că acest lucru îl vor face agențiile de intermediere ori familiile celor pe care îi îngrijeau ori fie au crezut că nu e ceva important, s-au trezit după ani de zile cu datorii immense către SVS sau chiar cu poprire pe conturi (inclusiv în România, prin ANAF).

Repetăm de câte ori este nevoie: plata contribuțiilor SVS este datoria noastră, a îngrijitorilor care lucrăm cu Gewerbe în Austria! Sigur că sumele pot fi mari, sigur că se poate să nu ne convină situația, dar aceasta este legea, acestea sunt prevederile legale actuale!

Bineînțeles că există cazuri în care putem conveni cu familiile celor pe care îi îngrijim sau chiar cu agențiile care ne intermediază, să ne plătească ei asigurările SVS! Poate că așa ne e mai ușor, poate că unii dintre noi nu se pricep pur și simplu: în orice caz, dacă facem astfel de învoieli, este absolut necesar să verificăm dacă SVS s-a plătit într-adevăr!
Sunt sute de cazuri în care îngrijitoare și îngrijitori s-au lăsat în baza altora cu SVS și apoi s-au trezit datori: indiferent ce înțelegeri vom face cu terțe persoane, tot noi suntem responsabili de plățile către această instituție! În plus, este în interesul nostru ca plățile să fie făcute!

Care este calcul contribuțiilor SVS

Baza minima de calcul a contribuției SVS, este 5730,10 euro. Acesta este venitul minim net, pentru care noi plătim contribuții minime la SVS (468,96/trimestru)
În primii 3 ani de funcționare a Gewerbe, plățile către SVS se vor calcula în baza minimă de calcul, iar după 3 ani se vor calcula în funcție de Venitul net declarat.
Calcul real al contribuțiilor SVS se face în baza Venitului net declarat, de aici rezultă obligativitatea Declarației de venit (Steuererklärung).

Exemplu:
În anul 2020 s-a realizat un venit de 7800 euro ( Venit net, calculat în urma Declarației de venit. Acest venit se înmulțește cu 26,84%( procentul care se plătește din Venitul net pentru contribuțiile SVS).
7800 × 26,83=2092,74(reprezintă suma care ar trebui plătită la SVS pe anul 2020, conform exemplului nostru).
Această sumă o împărțim la 4 trimestre, câte sunt într-un an iar rezultatul este 523,18/trimestru.
Deci: dacă realizați un venit net de 7800/an, plata reală a contribuției SVS este de 523,28/trimestru.

Detalii conturi bancare SVS:
Plata contribuțiilor SVS se poate efectua în următoarele conturi, indiferent de Landul în care ne desfășurăm activitatea:

Raiffeisenlandesbank NO/ WIEN
SWIFT: RLNWATWW
IBAN: AT51 3200 0063 0008 9219
IBAN: AT 42 3200 0065 0008 9219

Bawag PSK:
SWIFT: BAWAATWW
IBAN: AT55 6000 0000 0220 3001

Cum verificăm dacă ni s-a plătit SVS (în cazul în care am apelat la alții în acest sens)

Cerem dovada plății (acolo trebuie să apară Contul SVS, suma virată și la rubrica „Zahlungsreferenz” (detalii de plată) trebuie mereu să apară Numărul de asigurare (SVNR – numărul de Ecard) al persoanei pentru care se face plata- adică al nostru! Trecerea numărului de asigurat pe acest document este mai importantă chiar decât numele asiguratului, pentru că SVS procesează plata în baza SVNR!

Verificăm la SVS, prin telefon: SVS are un număr unic de apelare (ușor de accesat dacă dați pe Google “SVS Kontakt”): 050 808 808. Cu Ecardul în față, pentru a ne putea identifica, cerem detalii despre asigurarea noastră: suntem la zi cu plățile? Avem datorii, sume restante?

Este extrem de important să reținem că suntem singurii răspunzători de situația SVS și să învățăm să facem plățile singuri, să cerem și să păstrăm fiecare chitanță, să ne verificăm periodic situația!

Vă recomandăm să aveți un dosar pentru astfel de documente- un dosar pentru chitanțe și plăți SVS, unul pentru contracte, altul pentru Honorarnote etc: nu se știe niciodată când veți avea nevoie de ele! Vă recomandăm totodată să citiți cu maximă atenție contractele în care se stipulează că „agenția/ familia plătește asigurarea“! Și, din nou: verificare periodică!

Actualizare, nu nepăsare

Nu ignorăm nicio scrisoare venită de la SVS! În plus, contactăm SVS pentru a ne înregistra la ei cu adresa noastră de domiciliu. Multe îngrijitoare și mulți îngrijitori au ajuns în situații neplăcute pentru că nu au primit la timp informările SVS, din diverse motive. Ca îngrijitori care schimbă de multe ori locurile de muncă, ar trebui să stabilim cu SVS o adresă de corespondență sigură: și care ar putea fi asta, dacă nu cea de domiciliu, cea de acasă?

Așadar, desi de multe ori suntem înregistrați la SVS cu adresa pe care ne-am deschis Gewerbele, putem solicita schimbarea adresei de corespondență. Cum facem?
Cel mai simplu: scriem un email cu aceasta solicitare, indicând numele nostrum, datele SVNR, adresa de domiciliu (cea din România) și soicitând trimiterea corespondenței acolo, tocmai pentru a nu pierde contactul cu SVS. E important ca emailul să fie trimis de pe adresa noastră personală, să atașăm un act de identitate. Adresa pe care trimitem solicitarea: vs@svs.at ; cel mai bine ar fi ca după ce am trimis solicitarea, să sunăm la SVS și să verificăm dacă au primit-o și i-au dat curs.

Sesizați problemele, cereți lămuriri

Pe site-ul www.svs.at găsiți multe informații utile și e bine să știți că dacă vă aflați într-un oraș unde există filială SVS și aveți problemă sau nelămuriri, puteți chiar să mergeți acolo, în baza unei programări pe care o puteți obține rapid aici: https://www.svs.at/services/views/static.xhtml…
Pentru diverse recmlamații legate de SVS, calcule sau alte nemulțumiri, puteți intra aici https://www.svs.at/cdscontent/?contentid=10007.816877…, unde veți găsi inclusiv adresa de email a celui care primește reacțiile și plângerile asiguraților SVS, Christian Göbl.

Este important să interacționați cu SVS, pentru că reprezentați o categorie numeroasă din asigurații SVS și inclusiv astfel vă veți face auzite vocile! Noi vă susținem în toate demersurile pe care le faceți pentru a vă fi mai bine și pentru a nu mai depinde de alții!

Cu drag și Împreună, Echipa DREPT pentru Îngrijire.”

Sfatul meu este sa luati legatura cu SVS Austria, pentru a lamuri problema platii asigurarii, astfel incat sa nu aveti probleme ulterior si sa fiti executata silit.

Va rog sa reveniti la mine, pentru a va ajuta sa rezolvati problema cu SVS Austria.

Stimate domn,

Intr-adevar, conform informatiilor publicate de BRD, pentru amanarea ratelor trebuie sa mergeti intr-o unitate a bancii:

Ce trebuie să fac pentru a beneficia de soluția de suspendare a obligațiilor de plată, conform OUG 90/2022 ?

Pentru punerea în aplicare a acestei soluții, este necesar că toate părțile contractului de credit (împrumutat, co-împrumutat, garant, garant ipotecar, fideiusor, după caz) să își dea acordul privind suspendarea obligațiilor de plată. De aceea, este necesar ca toate părțile contractului de credit să se prezinte într-o unitate BRD, împreună cu tine, pentru a solicita suspendarea obligațiilor de plată prin completarea și semnarea unei cereri specifice.”

BRD

Nu este in regula ca BRD sa va oblige sa depuneti cererea de amanare a ratelor doar intr-o agentie a bancii, mai ales in conditiile in care nu va aflati in tara.

Cererea de amanare a ratelor ar trebui sa poata fi facuta si online, la fel ca alte servicii bancare online, precum actualizarea datelor personale, administrarea contului, plati sau chiar obtinerea de credite.

Si OUG 90/2022 prevede posibilitatea trimiterii cererii „printr-un canal de comunicare la distanta”.

OUG 90/2022 prevede urmatoarele, la articolul 3, aliniatul (1):

Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor de principal, dobânzilor și comisioanelor, debitorii trimit creditorilor o solicitare în acest sens, pe hârtie sau prin mijloace electronice de comunicare, la datele de contact stipulate în contractul de credit sau printr-un alt canal de comunicare la distanță oferit de creditor, cel mai târziu în termen de 30 de zile calendaristice de la data la care devin aplicabile prevederile prezentei ordonanțe de urgență conform art. 7. Solicitarea trebuie însoțită de declarațiile pe propria răspundere prevăzute la art. 6 și de acordul codebitorilor, garanților și fideiusorilor, după caz. În cazul creditelor acordate cu garanții guvernamentale, acordul statului este implicit.

In aceste conditii, dat fiind ca OUG 90/2022 prevede posibilitatea trimiterii cererii de amanare a ratelor si printr-un canal la distanta (online sau prin e-mail), sfatul meu este sa faceti o reclamatie la BRD, in care sa solicitati inregistrarea cererii de amanare a ratelor prin e-mail.

In acelasi timp, va sugerez sa trimiteti prin e-mail, la BRD (mybrdcontact@brd.ro), cererea de amanare a ratelor, conform OUG 90/2022.

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul la reclamatia trimisa BRD, pentru a va ajuta sa rezolvati problema amanarii ratelor.

Stimata doamna,

Conform informatiilor publicate de BRD, exista o problema in functionarea aplicatiei YOU, motiv pentru care banca spune ca trebuie sa faceti cateva setari pentru ca aplicatia sa functioneze din nou.

Concret, daca aveti telefon iPhone (cu sistem de operare iOS), aplicația trebuie dezinstalată și reinstalată din Magazinul Apple (Apple Store).

Daca aveti alt tip de telefon (de regula Samsung), cu sistem de operare Android sau Huawei, trebuie sa stergeti datele vechi stocate in aplicatia YOU.

Iata informatiile publicate de BRD, pe site-ul bancii:

Nu mă pot înregistra în YOU, îmi apare mesajul de eroare ”YOU se oprește în continuu”

În cazul în care deții un telefon cu sistem de operare Android, trebuie să urmezi următorii pași:

• apeși lung pictograma YOU de pe ecranul telefonului până apare un pop-up cu opțiunile: Selectare (Select Items), Eliminare (Remove), Dezinstalare (Uninstall) și Info (App Info);
  • Apeși (tap) pe iconita Info (App info);
  • Se va deschide fereastra Informații despre aplicație (App info) unde trebuie să apeși opțiunea stocare  (storage);
  • Apeși pe rând iconițele Golire (Clear data) și Golire cache (Clear cache).

Îți recomandăm să parcurgi și ghidul de Șterge Date și Cache, pentru exemplificare.

În cazul în care deții un telefon cu sistem de operare iOS, aplicația trebuie dezinstalată și reinstalată din Magazinul Apple (Apple Store).”

Va rog sa reveniti la mine daca nu reusiti sa rezolvati problema cu functionarea aplicatiei YOU BRD.

Stimata doamna,

Am transmis la Idea Bank solicitarea dumneavoastra de amanare a ratelor la credit, cu rugamintea sa fie analizata, in vederea solutionarii.

Banca ar trebui sa va aprobe amanarea ratelor incepand cu urmatoarea scadenta, din 17 august, daca indepliniti conditiile impuse in OUG 90/2022, cea mai importanta fiind cea privind inexistenta restantelor la credit.

Atentie! Daca luati decizia de a amana ratele la credit, trebuie sa fiti atenta la cel putin 2 lucruri:

1. Rata va fi mai mare dupa perioada de amanare (vezi aici detalii)

2. Amanarea ratelor se raporteaza la Biroul de Credit, ceea ce v-ar putea afecta, in viitor, capacitatea de obtinere a unui nou imprumut sau a unui refinantari

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul la cererea trimisa Idea Bank pentru amanarea ratelor la credit, conform OUG 90/2022.

Stimate domn,

Pe site-ul Raiffeisen este publicat un anunt cu privire la procedura de amanare a ratelor, conform OUG 90/2022, care contine si urmatoarele informatii:

Ce trebuie sa fac pentru a solicita amanarea ratelor?

De la data intrarii in vigoare a OUG (29.06.2022), clientii pot opta pentru amanarea ratelor printr-o solicitare transmisa bancii prin care solicita sa li se suspende obligatia de plata a ratelor scadente aferente unui credit, reprezentand rate de capital, dobanzi si comisioane, pentru o perioada cuprinsa intre minimum o luna si maximum 9 luni. Ulterior, banca analizeaza solicitarea si o aproba in termen de 30 de zile de la data primirii solicitarii complete si conforme, daca sunt indeplinite conditiile legale.

Clientii pot depune cereri de suspendare rate pana la data de 29.08.2022 inclusiv, pe canalele de comunicare:

• in agentie (in format letric)
• pe e-mail la centrala@raiffeisen.ro
• prin posta (de pe adresa de corespondenta declarata in relatie cu banca);

Cererile clientilor persoane juridice transmise prin e-mail trebuie semnate cu semnatura electronica calificata.
Solicitarea trebuie insotita de declaratiile pe proprie raspundere mentionate la pct.3 de mai sus si de acordul codebitorilor, garantilor si fideiusorilor semnatari ai contractului de credit si/sau de ipoteca/de garantare aferent creditului pentru care se solicita suspendarea platii ratelor.

Atentie : Ratele scadente intre data depunerii cererii de suspendare si data aprobarii cererii de suspendare de catre Banca trebuie achitate in continuare la scadenta acestora, conform graficului de rambursare.

Daca apelez la amanarea ratelor pot sa ajung sa platesc mai mult?

O amanare inseamna ca la final vei plati ce ai amanat, plus dobanda care s-a acumulat pe perioada respectiva. Asta inseamna rate mai mari dupa aceasta suspendare de noua luni, iar la finalul creditului la un cost total mai mare. Fiecare rata este formata dintr-o parte principala si o dobanda (si comision, daca este cazul). In aceasta perioada de suspendare, conform prevederilor legale, este inghetat principalul, iar dobanda se acumuleaza si se adauga la ratele ulterioare suspendarii.

Tinand cont de faptul ca, in contextul crizei actuale, exista o tendinta de crestere a dobanzilor (modificarile indicilor de referinta din componenta dobanzilor variabile: ROBOR/EURIBOR/IRCC/LIBOR), recomandam persoanelor care intampina dificultati financiare si, prin urmare, dificultati in a plati ratele creditelor, sa discute cu banca situatia individuala, pentru a identifica varianta optima de a actiona. Luand in calcul implicatiile unei amanari de rate, clientii trebuie sa analizeze temeinic daca situatia lor actuala este mai dezavantajoasa prin plata ratelor decat situatia la care vor fi dupa perioada de suspendare si de reluare a platii ratelor.

Daca nu vreau sa apelez la amanarea ratelor si, totusi, intampin o dificultate in a-mi achita ratele, ce pot sa fac?

In functie de situatia fiecarui client in parte, banca poate oferi diverse solutii care ajuta clientii sa depaseasca perioadele de dificultate financiare: trecerea de la un indice la altul, respectiv de la ROBOR la IRCC, refinantari, sau restructurari de credite, optiunea ‘Vacanta 3 rate’.

Vezi aici informatiile complete publicate de Raiffeisen Bank privind amanarea ratelor la credite, conform OUG 90/2022.

Va rog sa reveniti la mine daca intampinati probleme cu amanarea ratelor.

Stimate domn,

Iata prevederile OUG 50/2010 privind contractele de credit cu privire la firmele de recuperare creante:

„Entitățile care desfășoară activitatea de recuperare creanțe atenționează consumatorul cu privire la:

a) termenul în care consumatorul ia legătura cu entitatea care desfășoară activitatea de recuperare creanțe. Acest termen nu poate fi mai mic de 5 zile lucrătoare de la data primirii notificării de către consumator;

b) dreptul consumatorului de a transmite entității care desfășoară activitatea de recuperare creanțe o contestație a existenței debitului ori a cuantumului acestuia în termen de 30 de zile calendaristice de la primirea notificării;

c) dreptul consumatorului de a primi răspuns în termen de 15 zile calendaristice la contestația formulată;

d) dreptul consumatorului de a se adresa direct instanței de judecată în cazul în care contestă existența debitului ori a cuantumului acestuia;

e) faptul că necontestarea de către consumator, în termenul de 30 de zile calendaristice, a debitului nu reprezintă o recunoaștere a sumei de către acesta și nu îl privează pe consumator de dreptul de a se adresa instanței de judecată.

Reprezentanții entităților care desfășoară activitatea de recuperare creanțe își declină identitatea și, după caz, se legitimează atunci când se adresează consumatorilor.

Articolul 71

^1 Entitatea care desfășoară activitatea de recuperare creanțe elaborează, împreună cu consumatorul, un plan de achitare a datoriilor/obligațiilor adaptat la veniturile actuale ale acestuia, ce poate include:

a) eșalonarea plății sumelor datorate;

b) reducerea sumei totale de plată;

c) oferirea unei perioade fără plăți;

d) consolidarea mai multor datorii.

^2 Se interzice:

a) cesionarea contractului de credit și a accesoriilor, precum și a creanței către o entitate care nu are sediul social, o sucursală sau un reprezentant în România;

b) perceperea de comisioane, dobânzi și dobânzi penalizatoare, cu excepția dobânzilor penalizatoare legale, de către entitățile de recuperare creanțe;

c) perceperea de costuri aferente activității de recuperare de către entitățile de recuperare creanțe, cu excepția costurilor aferente procedurilor de executare silită;

d) derularea activităților de recuperare creanțe în perioada celor 30 de zile calendaristice prevăzute la art. 71 alin. (5) lit. b) și până când este transmis consumatorului răspunsul la contestație;

e) utilizarea de tehnici care să hărțuiască sau să abuzeze orice persoană în legătură cu recuperarea creanțelor;

f) utilizarea, în cadrul procesului de recuperare creanțe, de amenințări sau alte tehnici agresive, cu scopul de a vătăma fizic ori psihic consumatorul ori rude ale acestuia ori de a-i afecta reputația sau proprietatea;

g) contactarea consumatorului, în cadrul procesului de recuperare creanțe, la locul de muncă al acestuia;

h) contactarea, în legătură cu recuperarea creanțelor, a oricărei altei persoane diferită de consumator, succesorii legali, avocatul sau împuternicitul acestuia, creditorul, avocatul sau împuternicitul creditorului;

i) afișarea la ușa apartamentului/blocului a notificărilor/ somațiilor/adreselor în legătură cu recuperarea creanțelor, cu excepția actelor de procedură afișate la solicitarea executorului judecătoresc ori a instanței de judecată;

Va rog sa reveniti la mine daca aveti probleme cu firmele de recuperare creante.

Stimata doamna,

OTP Bank ar fi trebuit sa va spuna motivul pentru care v-a refuzat cererea de amanare a ratelor, conform OUG 90/2022.

De aceea, sfatul meu este sa faceti o reclamatie la banca, in care sa cereti o explicatie pentru refuzul de amanare a ratelor.

Conditiile de amanare a ratelor la creditele persoanelor fizice sunt urmatoarele, conform OUG 90/2022:

• au fost acordate până la data de 30 aprilie 2022 inclusiv;
  • nu au înregistrat restanțe în ultimele 6 luni de la data solicitării suspendării obligației de plată și nu înregistrează restanțe nici la data solicitării de suspendare a obligațiilor de plată.
  • să nu se afle în incapacitate de plată, în sensul în care debitorul nu este în măsură să își achite obligațiile ajunse la scadență, la data solicitării suspendării rambursării creditului și nu a fost începută o procedură de executare silită de către un alt creditor;
  • prezintă declarația pe propria răspundere cu privire la creșterea cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, ca urmare a creșterii prețurilor în contextul crizei actuale, în ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021;
  • nu beneficiază, la data solicitării, de o soluție/un plan de restructurare a datoriilor agreată/agreat, de comun acord cu creditorul, în ultimele 3 luni anterioare intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul la reclamatia trimisa OTP Bank.

Stimata doamna,

Banca Transilvania a anuntat, intr-un comunicat, procedura de amanare a ratelor la credite, conform OUG 90/2022. Vezi aici comunicatul bancii.

Pentru amanarea ratelor, trebuie sa completati o cerere si o declaratie pe proprie raspundere, intr-o unitate a Bancii Transilvania.

Clientii care pot beneficia de aceasta masura:

– au credite de nevoi personale sau credite imobiliare (cu sau fara garantie ipotecara) acordate anterior datei de 30 aprilie a.c.;

– cheltuielile medii lunare au crescut cu peste 25%, in ultimele 3 luni anterior solicitarii comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut;

– creditele nu au restante la data solicitarii suspendarii de rate si nici in ultimele 6 luni;

– creditele nu a ajuns la maturitate si nu este declarata scadenta anticipata;

– clientii depun o solicitare de amanare a platii ratelor in termen de cel mult 30 de zile de la data intrarii in vigoare a OUG, adica 1.08.2022.

Banca Transilvania

Atentie! Daca luati decizia de a amana ratele la credit, trebuie sa fiti atent la cel putin 2 lucruri:

1. Rata va fi mai mare dupa perioada de amanare (vezi aici detalii)

Va rog sa reveniti la mine daca aveti probleme cu amanarea ratelor.

Stimata doamna,

Am trimis la Raiffeisen reclamatia dumneavoastra, iar raspunsul primit este urmatorul:

„Trecerea de la Robor la IRCC se face in orice agentie a bancii, intr-o ora; am verificat acest proces azi; in agentia din Promenada; a durat cererea si actul aditional semnat cam 20 de minute;

Clientii care sunt ingrijorati de evolutia dobanzilor si implicit a ratelor lunare de plata, in cazul creditelor imobiliare cu dobanzi variabile, au la dispozitie si varianta trecerii la dobanda fixa timp de 7 ani, prin refinantarea creditului existent. Am vazut si un astfel de caz rezolvat azi de colegii mei in agentia Promenada.

Nu stim care e situatia clientului, dar pot sa-ti spun ca de la depunerea cererii pana la rezolvarea ei si trecerea pe Ircc nu dureaza mai mult de ora;

Inca o data – fiecare client are o situatie specifica pe care nu le stim la acest moment si nu putem spune exact ce se intampla si de ce nu are un raspuns. E un caz si trebuie sa stim mai multe ca sa putem raspunde.”

Raiffeisen Bank

Asadar, sfatul meu este sa luati din nou legatura cu Raiffeisen si sa intrebati care este stadiul cererii dumneavoastra, avand in vedere ca raspunsul oficial al bancii este ca astfel de cereri se rezolva intr-o ora, in timp ce a dumneavoastra nu a fost solutionata nici intr-o luna.

De asemenea, trebuie sa aveti in vedere si faptul ca IRCC va creste, in urmatoarele luni, aproape de nivelul ROBOR.

De exemplu, dobanda fixa pe o perioada de 7 ani la creditul ipotecar Raiffeisen este 6,6%, comparativ cu indicele ROBOR, care a ajuns la 8%, la care se adauga o marja fixa de 3%, astfel ca dobanda este 11%.

Reveniti va rog la mine cu raspunsul Raiffeisen, pentru a va ajuta sa rezolvati problema trecerii de la ROBOR la IRCC sau gasirea altei solutii pentru reducerea ratei, precum o dobanda fixa.

Stimate domn,

Am transmis la Viva Credit reclamatia dumneavoastra, iar raspunsul primit este urmatorul:

„VIVA CREDIT a analizat și implementat prevederile Ordonanței de Urgență 90/2022.

Societatea oferă clienților exclusiv produse de tip linie de credit (facilități revolving), pentru care prevederile Ordonanței de Urgență 90/2022 nu sunt aplicabile, conform art. 2, alin. 2, de mai jos:
“(2) Debitorii pot beneficia o singură dată de suspendarea obligațiilor de plată pentru fiecare împrumut, potrivit prezentei ordonanțe de urgență. Sunt exceptate de la aplicarea prezentei ordonanțe de urgență facilitățile revolving, inclusiv cele de tipul cardurilor de credit, a overdraft-ului și a liniilor de credit acordate atât debitorilor persoane fizice, cât și debitorilor persoane juridice.”

Cu toate acestea, în situația în care un client se află în imposibilitate de plată, VIVA CREDIT vine în sprijinul acestuia prin propunerea unor angajamente de plată sau planuri de rambursare potrivite nevoilor fiecăruia.

Pentru a aduce lămuriri clientului în legătură cu răspunsul transmis, este necesară identificarea acestuia și analizarea situației.”

Intr-adevar, conform OUG 90/2022, „sunt exceptate de la aplicarea prevederilor prezentei ordonanțe de urgență facilitățile de credit revolving, inclusiv cele de tipul cardurilor de credit, al descoperitului de cont și al liniilor de credit acordate debitorilor persoane fizice și debitorilor persoane juridice.”

In aceste conditii, daca aveti dificultati in achitarea liniei de credit de la Viva Credit, sfatul meu este sa cereti un plan de rambursare a datoriei, in functie de posibilitati, pentru evitarea acumularii restantelor si eventual raportarea la Biroul de Credit sau executarea silita.

Va rog sa reveniti la mine, pentru a-mi spune ce solutie ati gasit la problema creditului Viva Credit.

Stimate domn,

Am transmis reclamatia dumneavoastra la Kruk, care mi-a dat urmatorul raspuns:

„Din păcate, sesizarea nu conține informații suficiente pentru a putea identifica clientul și pentru a putea analiza, în consecință, situația reclamată. În plus, există mai multe contradicții în cuprinsul mesajului, fapt care ne împiedică să formulăm un răspuns concret.

Pentru orice tip de întrebări, însă, suntem la dispoziția clienților prin următoarele canale: telefon – 0374 176 766, email – client@kruk.com.ro, platforma eKRUK – www.e-kruk.ro.

Colegii noștri sunt pregătiți să furnizeze toate informațiile necesare pentru lămurirea completă a oricărei neclarități ivite în urma interacțiunii cu KRUK România.

KRUK România prioritizează metodele de colectare amiabilă; prin urmare, oferim clienților posibilitatea să ramburseze convenabil datoria, în rate stabilite de aceștia.

Numai clienții care refuză plata datoriei în procedură amiabilă pot intra în procesul de executare silită, procedură reglementată în Noul Cod de Procedură Civilă și realizată prin intermediul Executorilor Judecătoreşti.

Executorul Judecătoresc poate să demareze executarea silită doar la cererea creditorului, în baza unui titlu executoriu.

Prin această procedură pot fi urmarite bunurile mobile, bunurile imobile, veniturile și alte titluri, conform prevederilor legale.

De altfel, KRUK România nu percepe niciun fel de taxe, comisioane, penalități și dobânzi, sumele pe care le datorează clienții fiind calculate de creditorul inițial (bancă, IFN, companie utilități) și preluate de KRUK România ca atare.

Compania noastră își desfășoară activitatea de mai bine de 15 ani pe teritoriul României în conformitate cu normele legale în vigoare, pe o piață reglementată, KRUK România fiind înregistrată în Registrul Entităţilor care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe din evidenţa ANPC.”

Kruk

Asadar, Kruk spune ca „nu percepe niciun fel de taxe, comisioane, penalități și dobânzi, sumele pe care le datorează clienții fiind calculate de creditorul inițial (bancă, IFN, companie utilități) și preluate de KRUK România ca atare.”

Ceea ce inseamna ca valoarea datoriei comunicata de banca Alior ar trebui sa fie la fel ca cea solicitata de Kruk.

In consecinta, sfatul meu este sa trimiteti la Kruk o reclamatie cu privire la acest aspect.

Cu privire la procedura legala de recuperare a datoriilor si drepturile consumatorilor, acestea sunt prevazute in OUG 50/2010 privind contractele de credit.

Iata prevederile OUG 50/2010 cu privire la recuperarea creantelor:

a) eșalonarea plății sumelor datorate;

b) reducerea sumei totale de plată;

c) oferirea unei perioade fără plăți;

d) consolidarea mai multor datorii.

^2 Se interzice:

j) comunicarea entității de recuperare creanțe cu consumatorul în intervalul orar 20,00-09,00.”

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul la reclamatie primit de la Kruk, pentru a va ajuta sa rezolvati problema.

Stimata doamna,

In articolul 14 din Regulamentul UE nr. 679 din 2016 privind prelucrarea datelor cu caracter personal, invocat de avocatul dumneavoastra pentru stergerea din Biroul de Credit, se prevede doar dreptul de a cere stergerea din Biroul de Credit: „existența dreptului de a solicita operatorului, în ceea ce privește datele cu caracter personal referitoare la persoana vizată, accesul la acestea, rectificarea sau ștergerea acestora sau restricționarea prelucrării și a dreptului de a se opune prelucrării, precum și a dreptului la portabilitatea datelor”.

Ceea ce inseamna ca dumneavoastra aveti dreptul sa cereti stergerea din Biroul de Credit, insa Provident nu este obligata sa faca asta.

Obligatia de stergere din Biroul de Credit apare atunci cand exista niste motive, care sunt prevazute in articolul 17 din Regulamentul 679/2016:

Articolul 17

Dreptul la ștergerea datelor („dreptul de a fi uitat”)

(1) Persoana vizată are dreptul de a obține din partea operatorului ștergerea datelor cu caracter personal care o privesc, fără întârzieri nejustificate, iar operatorul are obligația de a șterge datele cu caracter personal fără întârzieri nejustificate în cazul în care se aplică unul dintre următoarele motive:

(a) datele cu caracter personal nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

(b) persoana vizată își retrage consimțământul pe baza căruia are loc prelucrarea, în conformitate cu articolul 6 alineatul (1) litera (a) sau cu articolul 9 alineatul (2) litera (a), și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

(c) persoana vizată se opune prelucrării în temeiul articolului 21 alineatul (1) și nu există motive legitime care să prevaleze în ceea ce privește prelucrarea sau persoana vizată se opune prelucrării în temeiul articolului 21 alineatul (2);

(d) datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

(e) datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale care revine operatorului în temeiul dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidența căruia se află operatorul;

(f) datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale menționate la articolul 8 alineatul (1).

Regulamentul UE 679/2016

Asadar, avocatul la care ati apelat ar fi trebuit sa mentioneze si motivele pentru care se solicita stergerea din Biroul de Credit, conform prevederilor Regulamentului 679.

Provident a refuzat sa va stearga din Biroul de Credit motivand ca ati stiut ca veti fi raportata inca din momentul obtinerii creditului, probabil prin semnarea contractului de credit, in care se prevede acest lucru.

Conform informatiilor publicate de Biroul de Credit, „datele inregistrate la Biroul de Credit se pot sterge atunci cand:

Biroul de Credit

Asadar, iata ce trebuie sa faceti pentru stergerea din Biroul de Credit:

1. Identificati motivele pentru care cereti stergerea din Biroul de Credit, conform prevederilor articolului 17 din Regulamentul nr.679.
    De exemplu, unul dintre motivele intemeiate pentru stergere este neinformarea de catre banca sau IFN cu cel putin 15 zile inainte de a fi raportat la Biroul de Credit, conform procedurii convenite de aceasta institutie cu bancile si IFN-urile. Alt motiv poate fi inexistenta acordului de raportare la Biroul de Credit, in momentul obtinerii creditului sau ulterior.
  2. Trimiteti o cerere la banca sau IFN privind stergerea din Biroul de Credit, in care sa mentionati motivul pentru care faceti aceasta solicitare.
  3. Reveniti la mine cu raspunsul de la banca sau IFN, pentru a vedea daca raspunsul acestora este corect sau nu.

Stimata doamna,

Da, se pot amana ratele la credite si acum, chiar daca le-ati amanat deja in timpul pandemiei din 2020.

Prevederea din OUG 90/2022 ca ratele se pot amana o singura data se refera la faptul ca nu se pot amana din nou, dupa ce le amanati in acest an:

„Debitorii pot beneficia o singură dată de suspendarea obligațiilor de plată pentru fiecare împrumut, potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgență.”

In OUG 90/2022 nu exista nici o interdictie cu privire la cei care si-au mai amanat o data ratele, in timpul pandemiei.

Exista cinci conditii prevazute de lege pentru a beneficia de suspendarea ratelor:

1. sa nu fiti in incapacitate de plata a ratelor;
  2. sa prezentati o declaratie pe proprie raspundere ca v-au crescut cu minim 25% cheltuielile lunare;
  3. sa nu beneficiati in prezent de o solutie de restructurare a creditului.
  4. sa nu aveti restante la credit.
  5. creditul sa fie mai vechi de data de 30 aprilie 2022 inclusiv;

Iata prevederile OUG 90/2022:

„Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) și (2), debitorii definiți la art. 1 lit. b), persoane fizice, trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

a) să nu se afle în incapacitate de plată, în sensul în care debitorul nu este în măsură să își achite obligațiile ajunse la scadență, la data solicitării suspendării rambursării creditului și nu a fost începută o procedură de executare silită de către un alt creditor;

b) prezintă declarația pe propria răspundere cu privire la creșterea cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, ca urmare a creșterii prețurilor în contextul crizei actuale, în ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021;

c) nu beneficiază, la data solicitării, de o soluție/un plan de restructurare a datoriilor agreată/agreat, de comun acord cu creditorul, în ultimele 3 luni anterioare intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

– Facilitatea prevăzută la alin. (1) poate fi acordată doar pentru creditele care nu au înregistrat restanțe în ultimele 6 luni înainte de data solicitării suspendării obligației de plată și nu înregistrează restanțe nici la data solicitării de suspendare a obligațiilor de plată.

– Obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor de către creditori până la data de 30 aprilie 2022, se suspendă la cererea debitorului pentru o perioadă cuprinsă între o lună și 9 luni.

OUG 90/2022

Va rog sa reveniti la mine daca aveti probleme cu amanarea ratelor la credite.

Stimate domn,

Da, OUG 90/2022 privind amanarea ratelor la credite se aplica si IFN-urilor, nu doar bancilor.

Chiar in titlul Ordonantei se precizeaza acest lucru: „ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 90 din 29 iunie 2022 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de bănci și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori„, institutiile financiare nebancare fiind IFN-urile.

Bancile si IFN-urile sunt obligate sa aprobe amanarea ratelor, la cererea clientilor, daca acestia indeplinesc conditiile legale, conform OUG 90/2022: „obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor de către creditori până la data de 30 aprilie 2022, se suspendă la cererea debitorului pentru o perioadă cuprinsă între o lună și 9 luni.”

Cererile pentru amanarea ratelor la credite se pot depune la banci si IFN-uri in perioada 29 iulie-28 august 2022, pentru o perioada de 1-9 luni, la alegere.

Cererile trebuie insotite de acordul codebitorilor, garanților și fideiusorilor, după caz. În cazul creditelor acordate cu garanții guvernamentale, acordul statului este implicit, ceea ce inseamna ca nu este nevoie de aprobare de la FNGCIMM.

Durata creditului se prelungeste cu lunile amanate, iar dobanda aferenta perioadei de suspendare se capitalizeaza la soldul creditului, ceea ce inseamna ca rata creditului va creste ulterior.

Conditiile de amanare a ratelor la creditele persoanelor fizice:

• au fost acordate până la data de 30 aprilie 2022 inclusiv;

Trebuie sa mai aveti in vedere ca potrivit OUG 90/2022, „pentru solicitările aprobate, prelungirea duratei contractuale produce efecte de la data aprobării.”

Ceea ce inseamna ca nu trebuie sa inregistrati restante la credite pana la aprobarea cererii de amanare a ratelor.

1. Rata va fi mai mare dupa perioada de amanare (vezi aici detalii)

Va rog sa reveniti la mine daca aveti probleme cu amanarea ratelor la credite.

Stimate domn,

Am verificat daca functioneaza aplicatia George a BCR, iar in prezent aceasta se deschide si se pot efectua plati fara probleme, in Romania.

De aceea, daca dumneavoastra intampinati probleme cu utilizarea aplicatiei George in tara in care va aflati, va sfatuiesc sa luati legatura cu banca, pentru a afla care este motivul aparitiei erorii de functionare.

Puteti lua legatura cu BCR prin telefon, la numarul 021.407.42.00 din strainatate sau prin e-mail: contact.center@bcr.ro.

BCR va sta la dispozitie 24/7 pentru informații despre carduri și
internet banking si in intervalul Luni-Vineri, 08:00-22:00, pentru alte detalii despre produsele și serviciile BCR.

Va rog sa reveniti la mine, pentru a-mi spune daca ati rezolvat problema cu aplicatia George BCR.