Ce fac daca masina cumparata este sub sechestru si nu o pot inscrie?

„Buna ziua!Soțul are o mașină pe numele lui am făcut contract de vânzare cumpărare între mine și el ,eu am vândut mașină cu contract și fiscal scos de la primărie altui om .A fost să înscrie mașină pe numele lui și am aflat că mașina este pusă sub sechestru ce este de făcut .Va mulțumesc !”


Raspuns

Stimate domn,

Legea (Codul de procedura civila) interzice sechestrarea bunurilor unei persoane executate silit daca acestea nu le mai apartin, ci sunt in proprietatea altora (terti).

Cu alte cuvinte, daca masina (autoturismul) este proprietatea dumneavoastra si ati cumparat-o de la persoana executata silit inainte de infiintarea popririi, atunci nu se poate pune sechestru pe masina si o puteti folosi fara probleme.

Legea permite sechestrarea bunurilor detinute (folosite) de alta persoana (terti) decat cea executata silit, insa numai daca nu exista dovezi (inscrisuri) ca acestea nu apartin altora.

„Sechestrul se va putea aplica și asupra bunurilor aparținând debitorului, dar deținute de un terț, afară numai dacă acesta din urmă nu recunoaște că bunurile aparțin debitorului urmărit”, se arata in Codul de Procedura Civila.

Ceea ce inseamna ca daca dumneavoastra nu recunoasteti ca masina apartine celui executat silit si aveti si dovezi in acest sens (actul de vanzare-cumparare), nu se poate aplica sechestrul.

Ceea ce trebuie sa faceti, pentru a putea inscrie masina, este sa luati legatura cu executorul care a pus sechestru pe masina si sa cereti ridicarea sechestrului.

Prevederile Codului de Procedura Civila privind sechestrul:

Articolul 732

Aplicarea sechestrului asupra bunurilor debitorului

(1) Dacă în termen de o zi de la comunicarea somației însoțite de încheierea de încuviințare a executării debitorul nu plătește suma datorată, executorul judecătoresc va proceda la sechestrarea bunurilor mobile urmăribile ale debitorului, în vederea valorificării lor, chiar dacă acestea sunt deținute de un terț.

(2) În cazul în care există pericol evident de sustragere a bunurilor de la urmărire, la solicitarea creditorului făcută în cuprinsul cererii de executare, instanța, prin încheierea de încuviințare a executării, va dispune sechestrarea bunurilor urmăribile odată cu comunicarea somației către debitor. În acest caz, se va face mențiunea corespunzătoare în chiar încheierea de încuviințare a executării.

(3) Pentru bunurile sechestrate asigurător nu este necesară o nouă sechestrare, executorul judecătoresc fiind însă obligat să verifice dacă bunurile respective se găsesc la locul aplicării sechestrului și dacă nu au fost substituite sau degradate, precum și să sechestreze alte bunuri ale debitorului, în cazul în care cele găsite la verificare nu sunt suficiente pentru realizarea creanței.

(4) Bunurile mobile aflate în locul care constituie domiciliul sau reședința ori, după caz, sediul social sau punctul de lucru al debitorului se prezumă, până la proba contrară, că aparțin acestuia din urmă. În cazul în care se afirmă că unele bunuri aparțin altei persoane, dar drepturile acesteia nu rezultă din înscrisuri cu dată certă, executorul va sechestra bunurile, însă va face mențiune în procesul-verbal de sechestru despre drepturile pretinse.

Articolul 733

Sechestrarea bunurilor aflate în mâinile terților

(1) Sechestrul se va putea aplica și asupra bunurilor aparținând debitorului, dar deținute de un terț, afară numai dacă acesta din urmă nu recunoaște că bunurile aparțin debitorului urmărit. Dacă terțul recunoaște că bunurile aparțin debitorului, este obligat să declare dacă le deține în temeiul vreunui titlu și să înmâneze executorului o copie certificată a acestuia, dacă este cazul.

(2) Dacă terțul deținător nu recunoaște că bunurile aparțin debitorului, dar creditorul pretinde și face dovada că bunurile respective sunt ale acestuia, instanța de executare va putea, prin încheiere definitivă, dată cu citarea în termen scurt a părților, să îl autorizeze pe executor să continue aplicarea sechestrului.

(3) Terțul deținător care are un drept de folosință asupra bunului sechestrat poate să ceară instanței de executare să fie autorizat să folosească în continuare bunul, dacă pentru acesta există o asigurare facultativă contra daunelor ori urmează să fie contractată, în termenul fixat de instanță, după caz. În toate cazurile, acordul creditorului urmăritor în acest sens suplinește autorizația instanței de executare.

Codul de Procedura Civila

Va rog sa reveniti la mine daca aveti probleme cu sechestrul autoturismului.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro

8 raspunsuri la “Ce fac daca masina cumparata este sub sechestru si nu o pot inscrie?

  1. Breban Gabor

    Buna ziua
    Va rog frumos sa ma ajutati cu o informatie
    Am cumparat un autoturism in data de 19.04.2023 cu contract si fiscal,am inregistrato la mine la primarie si in data de 15.06.2023 cand am mers la politie sa o inmatriculez au spus ca este pus sechestru pe masina din data de 23.05.23 adicu cu 5 saptamani dupa ce eu am cumparat-o
    Fostul proprietar a facut conteatatie si ieri a pierdut procesul
    Intre timp in auguat am contactat un avocat care a trimis o scrisoare la finante sa le ceara sa ridice sechestrul de pe autoturism insa a primit raspunsul ca nu am transcrs masina in termen de 30 de zile si in data de 23.05.23 masina la politie figura pe numele vanzatorului si ca pana nu se incheie procesul cu fostul proprietar ei nu pot face nimica.
    Ieri fostul proprietar a pierdut procesul,eu azi am sunat la finante sa ii intreb ce si cum pot face sa transcriu masina,ei miau spus sa ma judec cu proprietarul ca el nu avea voie sa vanda acel autoturism,dar el a vandut autoturismul inainte cu 5 saptamani sa se puna sechestrul,acum intrebarea mea ar fi pe baza contractului de vanzare cumparare in care apare data de 19.04.23 si stampilata de primarie tot la data respectiva ma pot adresa la finantele publice ca sa ridice sechestru sau sechestrul se poate ridica doar prin instanta judecatoreasca.?
    Va multumesc frumos

    Reply
    1. Vasile Coman Post author

      Daca dumneavoastra ati cumparat masina inainte sa se puna sechestrul, inseamna ca vanzarea/cumpararea a fost de buna-credinta si nu are nicio legatura cu sechestrul, ceea ce inseamna ca pe masina nu se mai poate pune sechestru, intrucat nu mai apartinea celui executat silit.

      Asa incat puteti face o cerere la Finantele publice sa ridice sechestrul pe masina, in baza acestor dovezi, dat fiind ca sechestrul este ilegal, chiar daca masina nu a fost inscrisa in termenul de 30 de zile.

      Reveniti va rog cu raspunsul primit de la Finante, pentru a va ajuta sa rezolvati problema.

      Reply
  2. Alexandra

    Buna ziua am cumpărat o masina de la cineva care și el la rândul lui o are de la un garaj de mașini care firma aceea este radiata din 2021. Am fiscal am fost azi sa o înmatriculez iar de acolo de la înmatriculare mi.a zis ca masina este sub sechestru am sunat la biroul judecătoresc unde mi.au trimis sentința în care scrie ca firma a întrat în insolventa din 2021 și sechestrul trebuia luat deoarece nu mai este firma din 2021. Ce sa fac sa merg la politia rutiera cu sentința judecătorească sa ridice sechestrul merge? O mai pot înscrie,?

    Reply
    1. Vasile Coman Post author

      Sechestrul poate fi ridicat doar de executorul judecatoresc, acesta trebuie sa trimita la politie decizia de ridicare a sechestrului, pentru a putea inmatricula masina.

      Reply
  3. Aurel

    Salut am cupart o masina si are sechestru pe m.ia dat fostul propietar fiscal tote actele si cand am ajuns sa o inscriu mi spus ca are sechestru pe e ce trb sa faca fostul propietar s.au eu sa o rezolv

    Reply
    1. Vasile Coman Post author

      Trebuie sa cereti fostului proprietar al masinii sa-si plateasca datoriile, in vederea ridicarii sechestrului, iar daca nu vrea, trebuie sa solicitati executorului judecatoresc ridicarea sechestrului, pentru ca este ilegala vanzarea unei masina aflata sub sechestru.

      Reply
  4. s

    Buna ziua ! Am revenit la dumneavoastră pentru a mă ajuta .Am trimis toate documentele executorului care reiese faptul că eu am vândut mașină .Ei spus că ei mi-au trimis acasă și la primăria la care aparținem somație pt sechestru dar nici eu și nici primăria nu a primit nimic .Ce este de făcut trebuie sa rezolv cat mai repede situația .Va mulțumesc pentru ajutor !

    Reply
    1. Vasile Coman Post author

      Trebuie sa-l anuntati pe executor ca nu ati primit somatia de sechestru, asa incat nu ati stiut ca masina este sub sechestru si este interzisa vanzarea ei, in caz contrar reprezentand o infratiune, conform art. 261 din Codul Penal.

      Cereti executorului sa va arate si dovada de primire a somatiei, nu doar cea de trimitere.

      In aceasta situatie, singura solutie este sa achitati datoria, pentru ridicarea sechestrului pe masina.

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 7 = 7