Cum poate cineva sa faca un imprumut online in locul meu?

„Mi sa întâmplat și mie o frauda online, dar suma este doar de 1144,8. Mi sa părut ciudat când am transferat suma de1200, în respectivul cont nu apărea decât 57,2 iar restul de 1144,8 apăreau în altă parte dar cu minus.

Am întrebat de ce așa și mi sa spus că așa se procedează și că din acei bani se cumpără acțiuni și se fac tranzacții. A rămas să mă sune a doua zi un expert financiar ca să terminam și să facem investiții.

Nu am fost mulțumit de răspuns și am început să caut pe net relații despre aplicație și firma. (ceiace trebuia făcut înainte de a mă arunca într-o afacere online înșelătoare). Așa am găsit recenziile domnului Coman, și alte reclamații.

Pe lângă numerele de telefon pe care le-a dat dl Coman vă mai dau și altele ca să nu mai fie și alți oameni înșelați. Menționez că eu am blocat toate numerele de telefon după care am fost sunat ca să nu mai poată lua legătura cu mine și să-mi între în telefon. Numere comune 0733904608, 0728521370,alte nr0733879138, 0744909503,0040728522905,nr de watap 31612174931.

Intrebare:
Care sunt șansele ca să facă un împrumut în locul tău dacă are amprenta faciala a ta și permisul de conducere scanat? Și cum pot să previn asemenea excrocherie?”


Raspuns

Stimate domn,

Un fraudator online nu poate sa faca un imprumut in numele dumneavoastra, chiar daca are amprenta faciala si poza permisului de conducere sau a buletinului.

Pentru obtinerea unui credit online de la o banca sau IFN sunt necesare nu doar datele personale ale solicitantului, ci si confirmarea sau autorizarea cererii de imprumut, prin cel putin doua mijloace online, precum introducerea unui cod primit prin SMS sau prin e-mail si autentificarea/confirmarea tranzactiei in aplicatia de internet banking.

Un hot care v-a furat datele personale poate face o cerere de credit online, insa nu poate autoriza aprobarea creditului, fara respectivele coduri primite de la banca/IFN prin e-mailul dumneavoastra si pe telefon.

Unii hoti reusesc insa sa intre si in posesia acestor coduri si sa obtina imprumutul, prin doua mijloace:

  1. Va convinge sa-i furnizati codurile primite de la banca prin e-mail sau telefon, mintindu-va ca are nevoie de ele in alte scopuri, de exemplu pentru o aplicatie de investitii;
  2. Va instaleaza in telefon o aplicatie cu care va controleaza telefonul, asadar poate vedea singur codurile primite de la banca, pentru aprobarea creditului.

Asadar, sfaturile mele sunt urmatoarele:

  1. Nu raspundeti niciodata la mesaje de la persoane sau firme necunoscute si nu intrati pe linkuri sau site-uri necunoscute, care va promit diverse imprumuturi sau castiguri;
  2. Nu va instalati pe telefon aplicatii necunoscute, pentru ca unele dintre acestea, precum AnyDesk, permit hotilor sa va controleze telefonul, fara sa stiti, si sa va fure tot ce aveti in el, inclusiv parolele primite de la banca;
  3. Reclamati la banca si la Politie persoanele care va contacteaza prin retele sociale sau online si va cer date personale sau va invita sa intrati pe diverse site-uri sau sa instalati diverse aplicatii in telefon.

Va rog sa reveniti, daca aveti probleme cu fraudele online.

Cu stima,

Vasile Pop-Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 − 3 =