Cum pot scapa de datoriile la IFN-uri?

terra credit ifn reclamatie

„Bună ziua,

Am credite la mai multe IFN uri. Cu unele am reușit să comunic, să semnez niște angajamente, deși sunt peste puterile mele financiare. Cei care îmi pun probleme sunt Credius IFN, Terra Credit IFN și Biroul de Credite Rapide. Credius și Biroul de Credite Rapide, deși am trimis dovezi medicale, am trimis dovezi de diminuare a salariului, refuză cu desăvârșire orice forma de ajutor.

Problema mea mare însă este cu Terra Credit IFN de la care am luat un împrumut în iunie 2024. Din păcate, din cauza bolii mamei (cancer mamar) am fost nevoită să îmi îndrept toate fondurile către ea. Nu am reușit să fac o plată decât acum, în octombrie. Evident că nu am reușit să comunic cu ei nicicum, doamnele de acolo sunt efectiv setate pe aceeași placă, mi s-a spus inclusiv că șeful lor le-a interzis să facă restructurări sau să ofere ajutor, deoarece este pe principiul „ai luat banii, îi plătești.”

Acum, problema este că eu le-am trimis o grămadă de mailuri în care le ofeream acte medicale ale situației mamei, le-am trimis inclusiv dovezi de micșorare a venitului meu, de la 5000 și ceva salariu, am ajuns la 2000 și ceva pe fluturaș. Am trimis inclusiv fluturașii. Nu îi interesează nimic. Nu mai spun că mi-au acordat creditul când eu deja aveam un grad de îndatorare uriaș, având încă 10 IFN -uri. Le-am cerut explicații, mi-au trimis un mail cum că ei au analizat situația când am primit creditul. Mă îndoiesc.

Dorința mea nu este să scap de plata datoriei. Nu mă înțelegeți greșit. Am luat banii, m-am folosit de ei. Eu am cerut doar o restructurare omenească, pe care sa și pot să o sustin. Mai am și alte angajamente de plată la alte IFN uri. Unii au înțeles situația și au fost foarte ok. Le-am făcut inclusiv o oferta de a plăti datoria inițială doar, fără dobânzi, pentru că nu îmi permit.

Acum am primit mesaj că au declarat creditul anticipat și că după 1 noiembrie vor trimite la executor dosarul. Eu știu că la executare se trimite, confirm legii, la 90 de zile de la declararea anticipata a creditului, nu de la inițierea lui. Îmi cer 25% din sumă până pe 1 noiembrie. Apoi, să semnez un angajament sa plătesc în maximum 6 rate. Pai o rată este jumătate din salariul meu.Nu am cum sa fac rost de atâția bani.

Chiar nu am cum. Suma a ajuns, în trei luni, de la 4000 de lei la 10.444 de lei. Chiar nu există nimeni care să le pună o frână acestor societăți?

Care este procedura prin care pot să găsesc o soluție ok ? Nu sunt deloc înțelegători, ba chiar opusul. Am discutat mai devreme cu o duduie, abia vorbea, nu mi-a cerut nicio dată de identificare, nimic. Toate mailurile mele au fost în van, primind doar atunci când aveau ceva de comunicat, strict, ceva prestabilit.

Cum să fac?
Dacă fac reclamație la ANPC sau apelez la CSALB, durează ceva și îmi e teamă să nu îmi fie poprite veniturile și așa mici.

Și încă o întrebare: oare acum, cu noua lege IFN care va intra în vigoare în noiembrie, noi, cei cu întârzieri mari, nu putem beneficia?

Vă mulțumesc!”


Raspuns

Stimate domn,

Sunt mai multe probleme care trebuie abordate in cazul dumneavoastra, pentru a scapa de datoriile la creditele de la IFN-uri, si anume:

  1. Refuzul IFN-ului Terra Credit de a accepta restructurarea creditului.

Este ilegal ca IFN-urile si bancile sa respinga cererile clientilor privind restructurarea creditelor.

Conform legii contractelor de credit (OUG 50/2010), „creditorii (bancile si IFN-urile) au obligația de a avea politici și proceduri adecvate în virtutea cărora să depună eforturi pentru a aplica, dacă este cazul, o restructurare rezonabilă datorată dificultăților financiare înainte de a demara procedura de executare silită.”

OUG 50 din 2010

2. Inceperea executarii silite mai devreme decat prevede legea

Conform legii contractelor de credit, executarea silita nu poate incepe mai devreme de 3 luni dupa ce creditul a fost declarat scadent anticipat (vezi aici detalii).

3. Propunerea unui angajament de plata cu o rata prea mare

Legea obliga IFN-urile ca restructurarea sa fie rezonabila, ceea ce inseamna ca rata angajamentului de plata sa nu fie mai mare decat va puteti permite.

4. Supraindatorarea, prin depasirea gradului maxim impus de BNR

Bancile si IFN-urile sunt obligate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa respecte un grad maxim de indatorare al clientilor de 40% din venituri (vezi aici detalii), ceea ce evident ca nu s-a intamplat in cazul dumneavoastra.

5. Legea privind plafonarea dobanzilor IFN-urilor

Legea privind plafonarea dobanzilor la creditele de la IFN-uri intra in vigoare din 11 noiembrie 2024 si poate reprezenta o solutie de scadere a datoriei si pentru cei care au restante (vedeti aici detalii).

Cum va puteti rezolva problema cu IFN-urile

Spuneti ca sunteti reticent sa apelati la ANPC sau CSALB pentru rezolvarea problemei, pentru ca ar putea dura prea mult si intre timp puteti fi executat silit.

Dupa cum am spus, executarea silita prin poprirea salariului si a conturilor bancare poate fi inceputa doar dupa 3 luni de la declararea scadentei anticipate a creditului.

Intre timp, sfatul meu este sa apelati la CSALB, in vederea incheierii unei acord amiabil cu Terra Credit si alte IFN-uri care v-au respins cererile de restructurare a creditelor.

Procedura de solutionare a litigiilor prin CSALB este rapida, nu dureaza mai mult de o saptamana, spre deosebire de ANPC, de unde puteti obtine raspunsuri cu intarziere.

De asemenea, va sfatuiesc sa trimiteti o reclamatie si la BNR, cu privire la nerespectarea de catre IFN-uri a normei privind gradul maxim de indatorare.

Va rog sa reveniti cu raspunsurile primite de la CSALB si BNR, pentru a va ajuta sa rezolvati problema supraindatorarii cu creditele de la IFN-uri precum Terra Credit.

Cu stima,

Vasile Pop-Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 + 1 =