Bună ziua; acum 9 ani am fost executat silit pentru o datorie avuta la o banca. Executorul judecătoresc m-ia fixat o rata de 230 lei pe luna. Ultima plata am facut-o în 2016 iar de atunci și pana în prezent nu am mai plătit niciun leu. Doresc sa știu dacă datoria s-a prescris și dacă contul meu bancar a fost deblocat pentru ca acum 9 ani a fost blocat?
Raspuns
Stimate domn,
Potrivit legii (Codul de procedura civila, art.706), o datorie se prescrie daca timp de 3 (trei) ani de la data la care creditul a fost declarat scandent anticipat (de regula dupa 90 de zile de intarzieri), banca/IFN-ul nu a initat procedura de executare silita.
Conform prevederilor articolului 706 din Codul de Procedura Civila, “dreptul de a obtine executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel.”
Prescrierea (anularea datoriei) unui credit nu depinde insa de perioada de neplata a acestuia, ci de momentul in care banca/IFN-ul incepe si deruleaza procedurile de recuperare, inclusiv prin executare silita.
Daca nu ati mai platit de 7 ani, din 2016, insa banca/executorul a continuat procedurile de executare silita pentru recuperare a datoriei, atunci nu se poate invoca prescrierea datoriei. Insa daca banca, IFN-ul sau executorul nu a continuat procedura de executare silita si recuperarea datoriei, iar pe parcursul ultimilor trei ani nu a dispus masuri in acest sens, atunci puteti cere anularea datoriei, printr-o actiune in instanta.
In cazul datoriilor catre stat, prescrierea poate fi aplicata dupa cinci ani.
Prescrierea datoriei se face printr-o actiune in instanta (proces), de aceea va recomand sa luati legatura cu un avocat specializat in astfel de cazuri.
Pentru a afla daca este blocat in continuare contul bancar, ceea ce inseamna ca executorul a continuat procedura de executare silita, trebuie sa luati legatura cu banca la care aveti contul, pentru a afla care este situatia acestuia.
Codul de procedura civila – Prescripţia dreptului de a obţine executarea silită
Art. 705 Termenul de prescripţie
(1) Dreptul de a obţine executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel. În cazul titlurilor emise în materia drepturilor reale, termenul de prescripţie este de 10 ani.
(2) Termenul de prescripţie începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a obţine executarea silită. În cazul hotărârilor judecătoreşti şi arbitrale, termenul de prescripţie începe să curgă de la data rămânerii lor definitive.
Va rog sa reveniti la mine pentru a-mi spune ce raspuns ati primit de la banca, pentru a va ajuta sa rezolvati problema.
Cu stima,
Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro