De ce Raiffeisen nu mi-a rambursat dobanda peste dobanda la credit, conform ordinului ANPC?

reclamatie Raiffeisen

„De ce banca nu mi-a calculat diferenta de dobândă peste dobândă și dobânzile aferente acestei sume conform ordinului ANPC-837/20.10.2017 si a hotărârii definitive în procesul dintre ANPC si RAIFFEISEN.
Contractul meu este din 2008 si are dobândă fixa în primul an , apoi variabila si in anul 2017 contractul era în curtea băncii.”


Raspuns

Stimata doamna,

Este posibil ca motivul pentru care Raiffeisen nu v-a rambursat dobanzile calculate ilegal la credite, conform ordinului ANPC nr.837/20.10.2017, sa fie acela ca nu detineti un cont activ la Raiffeisen.

Intr-un comunicat al ANPC se arata ca „pentru aproximativ 3.050 de clienti, care au sume de primit, în urma calculelor efectuate, dar care nu dețin conturi active în moneda creditului sau în lei, la Raiffeisen Bank SA, în acest moment, și care au de primit aproximativ 7.200.000 euro (respectiv 6.260.000 euro, reprezentând sume provenind din calculele efectuate pentru implementarea ordinului și aproximativ 940.000 euro reprezentând dobanda legală), rambursările încă nu au fost realizate.

Aceștia sunt așteptați, la oricare dintre sediile Raiffeisen Bank pentru a indica, în scris, contul – deschis la oricare altă bancă -, în care le pot fi restituite sumele, conform Ordinului, precum și dobânda legală.

Raiffeisen Bank va restitui consumatorilor, în total, în urma aplicării Ordinul președintelui ANPC, o sumă totată de aproximativ 21,7 milioane de euro, care cuprinde și dobânda legală aferentă.” (vedeti aici detalii despre Ordinul ANPC)

Asadar, daca nu aveti un cont activ la Raiffeisen, va trebui sa transmiteti la banca contul in care sa va vireze dobanzile ilegale calculate la credit.

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul primit de la Raiffeisen, pentru a va ajuta sa rezolvati problema.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro

6 raspunsuri la “De ce Raiffeisen nu mi-a rambursat dobanda peste dobanda la credit, conform ordinului ANPC?

  1. r

    Am avut până în 12.12.2022 la ei cont în euro si le-am transmis în oct un alt cont în lei și în noiembr , un cont in euro si lei .

    Nu vor este o sumă destul de mare si au mizat pe faptul că în 2020 mi-au cesionat creanta firmei INVESTCAPITAL LTD si s-au gândit că nu o sa aflu de acest proces cu Anpc si ca îndeplinesc condițiile sa-mi calculeze dobândă peste dobândă.

    Reply
      1. on

        Buna seara
        Am făcut reclamație la ANPC si m-au consiliat sa apelez la organele de cercetare penală.
        Sunt în vârstă si am obosit cautandu-mi dreptatea.
        Ce rugăminte am la d.stra dacă ma puteti lumina.

        Contractul de credit incheiat in 23.04.2008 a fost incheiat cu o dobândă de 9.5% pe an, urmând ca banca după un an sa modifice dobândă funcție de fluctuațiile de pe piata financiară.
        În contract , referitor la dobândă nu apare altceva.

        În 07.08. 2009-, am încheiat primul act ad si la art 2 , pct 2.2 scrie ca rata dobânzii curente este variabila ,valoarea ei este calculată după următoarea formula-media aritmetică pe ultimile 30 de zile calendaristice a EURIBOR 6 luni + 18.99% marja băncii.

        Intrebare-
        1.Este legal ca abia în al doilea an de creditare sa-mi introducă acest indice si ce influenta are asupra contractului, ținând cont că la data încheierii lui nu a fost prevăzut nici EURIBOR nici marja băncii, deși în unele contracte era stipulat acest lucru?

        2.Din ce am mai citit despre diverse hotărâri judecătorești cu banca, marja băncii era undeva intre 1.5% si 7.5%, la mine la următorul act ad a ajuns la 22.26%.

        De ce va rog sa-mi spuneti daca este legal sa introduci indicele euribor si marja băncii în actul aditional.

        Stiti ca v-am spus că în urma procesului pe clauze abuzive banca a fost obligată sa-mi restituie dobândă peste dobândă inițială negociata de 9.5%.

        Banca imi calculează undeva la 64 euro, deși eu am platit peste dobândă de 8.5% 1784 de euro.

        Banca spune că efectele hotărârii judecătorești tin până la primul act aditional- fara sa ma lămurească legal de ce este asa.

        Va multumesc si scuze ca am scris asa tarziu.

        Reply
        1. Vasile Coman Post author

          Va raspund la intrebari, pe rand:

          1. Fireste ca nu este corecta si probabil nici legala introducerea indicelui EURIBOR abia din al doilea an de creditare. In consecinta, se poate considera o cluaza abuziva si puteti solicita despagubiri.

          2. Introducerea indicelui EURIBOR in actul aditional este acum o obligatie legala a bancilor. Posibil in ca in momentul incheiereii contractului, legea care obliga bancile sa calculeze dobazile in functie de un indice sa nu fi fost in vigoare. Intr-adevar, Raiffeisen a fost in ilegalitate doar pana in momentul introducerii EURIBOR in actul aditional, insa problema este marja foarte mare pusa pe langa EURIBOR.

          In consecinta, sfatul meu este sa incercati sa solutionati amiabil litigiul cu Raiffeisen, cu ajutorul CSALB, pe site-ul CSALB.ro.

          Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul primit de la CSALB.

          Reply
          1. on

            Buna ziua
            Multumesc din suflet ptr raspuns.
            Scuze ca va intreb iarasi-de ce banca nu vrea sa-mi plateasca diferenta dintre dobândă inițială negociata în contract de 9.5% si dobândă plătită. Spune mereu ca hotărârea instanței este aplicabilă doar până la primul act adițional.
            Se bazează ei cumva ca in acest act af au băgat EURIBOR-6M si marja bancii( adică chipurile au prezentat niste indici verificabile de mine?).
            Nu cred ca ar fi corect, cand am luat creditul nu era stipulat euribor

            În leg.cu CSALB- am mai luat leg cu dânșii dar mi-au spus că fiind deja cesionat creditul nu ma pot ajuta.
            O sa mai incerc , cred ca si eu am gresit ca nu le-am explicat că în proces banca a avut calitate pasivă si a fost obligată de instanța sa-mi returneze sumele cuvenite din clauzele abuzive.
            Va multumesc si va tin la curent.

            Reply
            1. Vasile Coman Post author

              Da, probabil ca banca se bazeaza strict pe lege si pe decizia instantei, fara sa ia in considerare aspectul moral al problemei, si anume marja mare de dobanda, pe langa EURIBOR, pe care v-a impus-o in actul aditional.

              Sfatul meu este sa insistati la CSALB, ca alternativa la un proces in instanta impotriva Raiffeisen.

              Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 8 = 64