De ce trebuie sa platesc atat de mult la creditul BSG?

bsg credit dobanda

„Bună ziua. Am obtinut un credit de 3.000 lei de la BSG Credit in 03.01.2024. De atunci platesc lunar suma de 453 lei. Pana azi am platit 2.718 lei.

Azi am aflat ca mai am de plata 3.300 lei pentru a inchide creditul. Practic am mai mult de platit dupa 6 luni, decat am imprumutat. Va rog sa ma ajutați cu un sfat. Mulțumesc frumos”


Raspuns

Stimate domn,

Mai aveti de platit atat de mult pentru imprumutul luat de la BSG Credit din cauza dobanzii foarte mari, de 0,5% pe zi, adica 15% pe luna sau 182% pe an, adica de peste 10 ori mai mult decat dobanda unui credit bancar.

Nedumerirea dumneavoastra ca dupa 6 luni de plata a creditului inca mai aveti de plata mai mult decat ati imprumutat este pricinuita, probabil, de faptul ca nu ati fost informat asa cum trebuie cu privire la costurile acestui imprumut, in momentul in care l-ati luat.

Informarea neadecvata cu privire costul unui credit este cauzata de modul in care BSG Credit isi promoveaza creditele pe site, dar si in documentul cu informatiile standard privind creditul, astfel:

  1. In calculatorul de credite de pe site-ul BSG Credit nu se afiseaza si suma totala de plata (valoarea totala platibila) la finalul creditului, asa cum prevede legea (OUG 50/2010), ci doar rata, suma (valoarea creditului), DAE (costul total al creditului) si perioada de creditare.

Concret, in cazul unui credit de 3.000 de lei pe 36 de luni, DAE afisata este 1.539%, adica de peste 70 de ori mai mult decat DAE la un credit bancar, care este in jur de 20%.

Rata lunara la acest credit este 720 de lei, ceea ce inseamna ca la finalul celor 36 de luni de plata (3 ani), veti avea de achitat in total aproape 26.000 de lei, de peste 8 ori mai mult decat cei 3.000 de lei imprumutati.

2. In documentul privind Informatiile standard privind creditul, valoarea totala de plata este greu de observat, cifra fiind plasata undeva in mijlocul documentului, sub un text, nefiind scoasa in relief, desi reprezinta un element esential pentru informarea platitorului creditului.

Legea privind contractele de credit (OUG 50/2010) obliga IFN-urile si bancile ca in orice forma de publicitate sa afiseze si valoarea totala platibila, alaturi de rate si dobanzi:

Capitolul II Informații și practici preliminare încheierii contractului de credit

Secţiunea 1 Informații standard care trebuie incluse în publicitate

Articolul 8 Orice formă de publicitate referitoare la contractele de credit trebuie să cuprindă informații potrivit prevederilor prezentei secțiuni.

Articolul 9

(1) Informațiile standard specifică, prin intermediul unui exemplu reprezentativ, următoarele:

a) rata dobânzii aferente creditului, fixă și/sau variabilă, împreună cu informații privind orice costuri incluse în costul total al creditului pentru consumator;

b) valoarea totală a creditului;

c) dobânda anuală efectivă;

d) durata contractului de credit;

e) în cazul unui credit sub formă de amânare la plată pentru un anumit bun sau serviciu, prețul de achiziție și valoarea oricărei plăți în avans;

f) după caz, valoarea totală plătibilă de către consumator și valoarea ratelor.

(2) În orice formă de publicitate, informațiile prevăzute la alin. (1) sunt scrise în mod clar, concis, vizibil și ușor de citit, în același câmp vizual și cu caractere de aceeași mărime.”

OUG 50/2010

De aceea, sfatul meu este sa faceti o reclamatie la BSG Credit, in care sa va plangeti ca nu ati fost informat cum trebuie atunci cand ati obtinut creditul, cu privire la costurile acestuia, si sa solicitati modificarea contractului, prin restructurarea imprumutului, care presupune, printre altele, modificarea dobanzii si a perioadei de creditare.

Va rog sa reveniti cu raspunsul la reclamatie primit de la BSG Credit, pentru a va putea ajuta sa rezolvati problema.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 4 = 7