Dupa cat timp se poate cere prescrierea (anularea) datoriei?

Buna Seara

Am o intrebare referitoare la un credit facut acuma 7 ani la un IFN pe care nu am mai reusit sa il achit, iar ultima rata achitata a fost acum vreo 6 ani de zile, cei drept pana in prezent am fost instintat in legatura cu creditul restant dar fara nici o poprire pe salar cu toate ca toata perioada aceasta am fost angajat cu norma intraga cu virament salarial pe card.

Daca in aceasta perioada de 6 ani de la ultima rata ahitata si pana in prezent cand mi sa pus poprirea pe salar nu a mai existat alta poprire, se poate invoca o contestatie pentru prescrierea datoriei, tinand cont de nu a mai existat alta executare in decurs de 6 ani? Va multumesc.


Raspuns

Stimate domn,

Conform prevederilor articolului 706 din Codul de Procedura Civila, “dreptul de a obtine executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel.”

Prescrierea (anularea datoriei) unui credit nu depinde insa de perioada de neplata a acestuia, ci de momentul in care banca/IFN-ul incepe procedurile de recuperare, inclusiv prin executare silita.

Daca nu ati platit de 5 ani, din 2013, iar IFN-ul doar v-a notificat, dar nu a inceput procedurile de executare silita pentru recuperare a datoriei, atunci se poate invoca prescrierea datoriei. Insa daca IFN-ul a initiat executarea silita si recuperarea datoriei, iar pe parcursul ultimilor sapte ani a dispus masuri in acest sens, atunci nu mai puteti cere anularea datoriei.

Potrivit legii (Codul de procedura civila, art.706), o datorie se prescrie daca timp de 3 (trei) ani de la data la care creditul a fost declarat scandent anticipat (de regula dupa 90 de zile de intarzieri), banca/IFN-ul nu a initat procedura de executare silita.

In cazul datoriilor catre stat, prescrierea poate fi aplicata dupa cinci ani.

Prescrierea datoriei se face printr-o actiune in instanta (proces), de aceea va recomand sa luati legatura cu un avocat specializat in astfel de cazuri.

Codul de procedura civila – Prescripţia dreptului de a obţine executarea silită

Art. 705 Termenul de prescripţie

(1) Dreptul de a obţine executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel. În cazul titlurilor emise în materia drepturilor reale, termenul de prescripţie este de 10 ani.

(2) Termenul de prescripţie începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a obţine executarea silită. În cazul hotărârilor judecătoreşti şi arbitrale, termenul de prescripţie începe să curgă de la data rămânerii lor definitive.

Va rog sa reveniti la mine daca aveti neclaritati sau doriti sa va ajut sa rezolvati problema.

Cu stima,

Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

13 raspunsuri la “Dupa cat timp se poate cere prescrierea (anularea) datoriei?

  1. Danut DUMITRA

    Buna ziua!

    Am cerut prin tribunal prescripitia (cf. legii dupa 3 ani) la o contestaţia la executare silita si intoarcere ex. venita de la un B.E.J.
    dupa circa 5-6 ani in baza unei sentinte definitive emisa de catre Tribunal, dar cererea a fost respins pe motiv ca tardiv formulată.
    Ce sanse mai am la recurs si de ce nu se ia in considerare acel termen de precriptie de 3 ANI ?
    Va multumesc anticipat !

    Reply
    1. Vasile Coman Post author

      Daca instanta v-a respins actiunea pentru prescrierea datoriei, sfatul meu este sa incercati solutionarea amiabila a litigiului, cu ajutorul CSALB.

      Reply
  2. Sorin Dobre

    Buna seara, o problema asemanatoare am si eu. Am girat pe cineva la un imrumut de la banca Tiriac, prin 2003. Nu imi mai amintesc cat si cand. Acesta nu a achitat banii. Eu am plecat din tara in 2005, si mi-a venit de la o firma de recuperari cu care banca a incheiat un contract de cesiune de creante in 10.09.2010 o executare silita pentru o suma f mare. 8315,53 leí. Ce trebuie sa fac pentru anularea datoriei? Unde pot face cererea de prescriere?

    Reply
    1. Vasile Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

      Cererea de prescriere se poate face doar printr-o actiune la judecatorie, o contestatie la executare.

      Sfatul meu este sa luati legatura cu firma de recuperare creante, pentru a ajunge la o intelegere amiabila.

      Va rog sa reveniti la mine daca nu reusiti sa rezolvati problema.

      Reply
  3. Jantea Roxana

    In urma unei datorii la asociatia de proprietari am acumulat o datorie de 24000 de lei intretinere restanta si 18000 de penalitati . Din 2018 nu am fost data in judecata pe motiv ca nu sunt bani la asociatie. La ultima judecata am cerut expertiza contabila la datorii ceea ce nu mi s-a facut tot pe motiv ca nu are asociatia bani si atunci i s-a inchis dosarul.Intrebarea este eu pot cere prescriptia acestei datorii daca pana acum nu s-a facut nimic si nu vor sa fac expertiza ca cica nu au voie. Multumesc

    Reply
    1. Olan ilie

      Buna seara am si eu o intrebare am facut si eu un credit de la un ifn pe termen 364 de zile si am luat 1700 lei si am ramas in urma cu datoriile si ma raportat in biroul de credit si vreau sa achit suma de inchidere si vreau sa stiu daca achit suma de inchidere si vreau sa inchi mai devrrme creditul pot sa l inchit de finitiv

      Reply
  4. Fili

    Am o datorie cattle privident din anil 2012 si acum o firma de recuperate imi trimite cum ca for incepenprocedura de execotare silita. Imi poate da cineva un afar cum sa pricedez in situaatia asta. Multumesc

    Reply
  5. Jean Valjean

    Buna Ziua , o situatie similara cu un credit 4000Ron, in 2007 . Doarece am fost plecat ,nu stiu daca s-au emis instiintari. In 2016 revenit in Romania pentru scurt timp am deschis cont la ING. Nimic in doar transfer. Dupa 3 luni de la deschideresint instiintat de ING ca am proprire pe acel cont. Si acum la intrebare : ce se intimpla daca ma intorc in Romania? Voi avea o noua blocare?
    Va Multumesc.

    Reply
  6. Nitoiu caliopia

    Buna ziua ,cum pot afla daca un credit facut in anul 2005 in valoare de 5000 ron a foat prescris ,in prezent am primit de la kruk executare silita ,va multumesc

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 − 6 =