E legal ca executorul (BEJ) sa calculeze penalitati si dobanzi care sa depaseasca valoarea lunara poprita din salariu? Acesta mi-a comunicat prin reprezentanti, verbal, cum ca suma de bani virata de angajator, (1/3 din salariu), nu acopera decat dobanda lunara.
Mentionez ca sunt executat silit si se retine lunar suma de 535 lei din octombrie 2017, pentru un credit de nevoi personale de 25386 lei.
Din decizia judecatoreasca a reiesit si costurile BEJ in valoare de 3755.
Se pare ca nu voi incheia niciodata executarea.
In plus, odata cu preluarea
BancPost de catre Banca Transilvania, acesta din urma a retinut din lichidarea pe luna decembrie, pe 15.01.2019, 1/3 din suma virata de angajator, lichidarea fiind deja afectata de retinerea catre BEJ.
Raspuns
Stimate domn,
Este ilegal ca executorii judecatoresti, firmele de recuperare creante, bancile sau Institutiile Financiare Nebancare (IFN) sa calculeze si sa aplice dobanzi, penalitati sau orice alte costuri suplimentare, din momentul in care un credit a intrat in faza de executare silita.
In OUG Nr.52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, in vigoare din 30 septembrie 2016, se prevede urmatoarele:
“Pe parcursul procedurii de executare silită se interzice perceperea dobânzilor şi a dobânzilor penalizatoare.”
Asadar, nici bancile, nici firmele de recuperare creante nici executorii judecatoresti nu pot adauga niciun fel de dobanda sau de penalitati unui credit executat silit.
Ceea ce inseamna ca dumneavoastra va trebui sa achitati doar suma care v-a fost comunicata in notificarea privind executarea silita, la care se adauga cheltuielile executorului, nimic mai mult, indiferent de cat timp a trecut de la data inceperii executarii.
Motiv pentru care va sfatuiesc sa adresati executorului si bancii sau firmei de recuperare, reclamatii cu privire la aplicarea dobanzilor, cu incalcarea legii.
Daca raspunsurile la reclamatii nu va multumesc, adresati-va Oficiului pentru Protectia Consumatorilor (OPC) din judetul in care locuiti sau Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), institutia abilitata de lege sa va apere drepturile, inclusiv prin actiuni in instanta impotriva executorilor, bancilor sau firmelor de recuperare.
Va rog sa reveniti la mine pentru a-mi spune daca si cum ati rezolvat problema sau daca aveti nevoie si de ajutorul meu.
Cu stima,
Vasile Pop-Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899