„Bună ziua, în primul rând vreau să menționez că din anul 2017 am dobândit o afecțiune psihică și timp de 2 ani am fost internat într-un spital de specialitate, apoi în anul 2019 am fost eliberat din spital și sunt pensionar de boală (cod afecțiune F20)
Am decizia medicală asupra capacității de muncă în care se specifică faptul că capacitatea mea de muncă este pierdută în totalitate, aflându-mă sub tratament la domiciliu. Singura mea sursă de venit este pensia de boală (1850 Lei) din care cu greu reușesc să-mi acopăr cheltuielile aferente traiului.
Îmi amintesc că am luat prin anul 2012 un credit de la ING o sumă în jur de 2000 Lei (voi căuta contractul să văd exact data și suma) Am fost contactat telefonic de către ING pe perioada în care
eram internat în spital și le-am explicat situația, trimițându-le și o adeverință semnată și ștampilată de medicii psihiatrii din spitalul în care am fost internat (Spitalul de Psihiatrie Jebel)
Am primit recent o notificare privind cesiunea creanței din partea executorului judecătoresc în care sunt informat că suma pe care o datorez este de 3.327,53 Lei și că, citez „vă
informăm că a fost cesionat Contract de credit ING BANK. Creditorul dvs. actual este INVESTCAPITAL LTD” și în continuare mi se transmit niște conturi în care pot să depun suma datorată.
Dețin și un card de credit la CEC Bank (în care îmi este virată lunar pensia de boală, singura mea sursă de venit) și am observat astăzi când am intrat pe aplicație că îmi apare acolo suma datorată cu minus, deci cred că mi s-a pus un fel de poprire, nu-mi pot da seama până la data la care voi încasa pensia, deoarece bineînțeles că ultima pensie mi-am retras-o…
Consider această măsură abuzivă, în primul rând datoria cred că, conform legislației s-a prescris, în plus dată și situația mea specială cu pierderea capacității de muncă. Menționez că atunci când am contractat împrumutul de la ING mi-am făcut și asigurare, care ar fi trebuitîn mod normal să acopere astfel de situații.
Vă rog respectuos să mă sfătuiți ce pot face în cazul de față.
Am luat legătura cu executorul judecătoresc, acesta mi-a ,spus să iau legătura cu cei de la Kruk, le-am explicat și lor situația mea specială, le-am trimis emailuri ambilor în care le-am atașat și
toate actele care dovedesc situația mea specială ( boala dobândită, hotărârea comisiei medicale cu pierderea totală a capacității de muncă etc.)
Vă rog să mă ajutați cu un ce sfaturi puteți ca până la soluționarea problemei să mi se ridice poprirea…”
Raspuns
Stimate domn,
In mod normal, creditul ar fi trebuit platit de firma de asigurari, daca v-ati imbolnavit, nu trebuia cesionat la firma de recuperari.
Pentru ridicarea popririi, trebuie faceti o cerere in acest sens la Kruk.
Va sfatuiesc sa faceti o reclamatie si la banca ING, cu privire la faptul ca restantele creditului trebuiau achitate de firma de asigurari.
In privinta prescrierii creditului, potrivit legii (Codul de procedura civila, art.706), o datorie se prescrie daca timp de 3 (trei) ani de la data la care creditul a fost declarat scandent anticipat (de regula dupa 90 de zile de intarzieri), banca/IFN-ul nu a initat procedura de executare silita.
Va rog sa reveniti cu raspunsurile primite de la Kruk si de la banca, pentru a va ajuta sa rezolvati problema.
Cu stima,
Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
Vă mulțumesc frumos pentru sfaturi, dar am preferat într-un final să mă înțeleg cu ei, făcându-mi-se o rată rambursabilă convenabilă… Sincer dacă dispuneam de bani, aș fi intentat eu procese și celor de la ING, și celor de la Kruk, m-am gândit bine și la diverse strategii, aduceam martori psihologi, implicam și presa etc. mai ales că dreptatea este de partea mea în acest caz special în care mă aflu, fără exagerare, dar aș fi cerut daune morale de minim 1 milion $ , dar din păcate nu mă aflu într-o situație financiară bună… Recunosc, prima mea greșeală a fost faptul că nu am contestat în termen de 15 zile notificarea aceea cu poprirea de la executor…
Vă mulțumesc mult pentru interesul acordat, o zi bună!