Este legal ca Hora Credit sa-mi ceara 7.000 de lei pentru un imprumut de 1.700 de lei?

reclamatie hora credit

„Buna ziua. Am imprumutat de la Hora credit 1700 lei, nu am reusit sa ii achit, iar acum dupa 150 de zile de întârziere am 6970 lei de plata, si dobanzile inca continua sa fie adaugate. In conditiile in care le-am trimis email-uri unde am solicitat un plan de rambursare sau o oferta ceva, intrucat nu pot achita acea suma, si au REFUZAT. Ce pot face in situatia asta?”


Raspuns

Stimata doamna,

Nu este legal nici ca Hora Credit sa va aplice dobanzi atat de mari, nici sa va refuze cererea de restructurare a creditului.

  1. Cu privire la dobanzile aplicate de Hora Credit, este ilegala dobanda de 1% sau 2% aplicata de Hora Credit pe ZI, nu pe AN, cum prevede legea.

Astfel, conform OUG 50/2010, „rata dobânzii aferente creditului – rata dobânzii, exprimată ca procent fix sau variabil aplicat anual sumei trase din credit”.

Asadar, dobanda pentru un credit trebuie exprimata ca procent anual: cand spunem ca un credit are o dobanda de 2%, ne gandim ca este vorba de o dobanda de 2% pe an.

Numai ca Hora Credit, ca de altfel si alte IFN-uri, practica atat in reclame cat si in contracte o dobanda pe zi. Ceea ce este, evident, ilegal, din perspectiva OUG 50/2010, intrucat aceasta lege trebuie respectata si de IFN-uri precum Hora Credit.

Dobanda Hora Credit este de 1% sau 2% pe zi, in functie de tipul de credit, ceea ce inseamna ca dobanda pe an este 730%, echivalentul a 2% pe zi. Aceasta este, de fapt, dobanda pe care ar trebui sa o puna in contracte Hora Credit.

Hora Credit si alte IFN-uri recurg la aceasta smecherie, cu dobanda pe zi, in loc de dobanda anuala, pentru a ascunde nivelul mare al dobanzii reale, anuale.

Ilegalitatea cu aplicarea dobanzii merge mai departe, si la dobanda penalizatoare.

Conform OUG 50/2010, „rata dobânzii penalizatoare se calculează pe bază de procent fix ce nu poate fi mai mare de trei puncte procentuale, care se adaugă la rata dobânzii curente și se aplică la principalul restant.”

Pe cand Hora Credit aplica o dobanda penalizatoare de 1% sau 2% pe zi, in loc de 2% pe an, cum impune legea.

„Vom aplica dobânzi penalizatoare astfel:

a) de 1% pe zi, pentru fiecare zi de întârziere la plata ratei, pentru împrumutul cu plata în mai multe rate

b) de 2% pentru fiecare zi de întârziere, pentru împrumutul cu plata într-o singură rată și pentru Linia de credit”, conform Hora Credit.

In acest fel se ajunge la supraindatorarea restantierilor, dobanzile penalizatoare putand sa depaseasca valoarea imprumutului, ceea ce este interzis de OUG 50: „În toate cazurile, cuantumul dobânzilor penalizatoare nu trebuie să depășească principalul restant”.

2. In privinta refuzului Hora Credit de a va ajuta sa achitati datoria, si aceasta este o ilegalitate.

IFN-urile (Hora Credit) si bancile sunt obligate de lege sa va ajute sa platiti datoriile, daca ati ajuns supraindatorata, in principal din cauza dobanzilor ridicate aferente acestor imprumuturi.

Iata ce spune articolul 39 din OUG 50/2010 privind contractele de credit, pe care IFN-urile trebuie sa o respecte:

În cazul imposibilității consumatorilor de a accepta majorarea dobânzii, creditorul nu are dreptul să denunțe unilateral sau să rezilieze contractul. Creditorul trebuie să facă o propunere, transmisă în scris, de reeșalonare sau de refinanțare a creditului, în raport cu veniturile actuale ale consumatorului.

OUG 50/2010

Aplicarea unor dobanzi penalizatoare de 2% pe zi reprezinta, fara indoiala, o majorare importanta a dobanzilor, caz in care IFN-urile trebuie sa-si ajute clientii sa le achite.

Printre solutiile pe care IFN-urile vi le pot oferi, prin reesalonarea sau refinantarea creditului, se afla urmatoarele:

  • reducerea dobanzii si/sau a comisioanelor la credit;
  • modificarea (prelungirea) perioadei de creditare, cu anularea aplicarii dobanzilor;

In concluzie, sfatul meu este sa faceti o reclamatie la Hora Credit cu privire la aceste aspecte, prin e-mail, la adresa: info@horacredit.rodupa care reveniti la mine cu raspunsul primit de la acest IFN.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 4 = 12