Executorii judecatoresti pot sa-mi retina jumatate din salariul minim pe economie?

Am un salariu minim pe economie, iau in mana in jur de 1.000 de lei lunar si de anul trecut am o poprire pentru o datorie la banca de 350 de lei, asa ca mai raman cu 650 de lei si am si un copil minor in intretinere. Banca (BRD) mi-a blocat si bursa sociala primita de copil de la Primarie, asa incat a trebuit sa fac un angajament plata cu executorul, pentru a putea lua bursa, desi stiu ca pe aceasta nu se poate pune poprire.

Acum am primit a doua poprire pentru un alt credit restant ajuns la o firma de recuperare, care a vrut toti banii, nu m-am inteles cu ei pentru o plata in rate.

Intrebarea mea este: poate sa-mi retina inca o treime din salariu pentru a doua poprire, adica in jur de 700 de lei, iar eu sa raman cu doar 300 de lei, care nu-mi ajung nici pentru mancare?


Raspuns
UNEJ-Uniunea-Nationala-Executori-Judecatoresti

UNEJ-Uniunea-Nationala-Executori-Judecatoresti

Stimata doamna,

Pentru a lamuri problema dumneavoastra, pe care o au si alte persoane, am trimis la Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti (UNEJ) urmatoarea intrebare:

Ce pot face executorii judecatoresti in cazurile sociale, precum cel in care s-a pus poprire pe jumatate dintr-un salariu de 1.100 de lei, iar persoana respectiva este singura si are in intretinere trei copii?

Marius Iacob Morari, presedintele Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti (UNEJ) ne-a trimis urmatorul raspuns:

“In conformitate cu dispozitiile art. 652 din Codul de Procedura Civila, executorul judecatoresc este un organ de executare care aduce la indeplinire obligatia stabilita printr-un titlu executoriu, in baza cererii de executare formulata de creditor, obligatie care nu a fost indeplinita de bunavoie.

Referitor la debitul care face obiectul executarii silite, executorul judecatoresc nu poate efectua demersuri contrare dispozitiilor legale precizate la art.729 din Codul de procedura civila, singura in masura a dispune asupra cotelor supuse urmaririi silite prin poprire fiind instanta de judecata, care se va pronunta in baza contestatiei la executare formulata de catre debitor.

De asemenea, in baza principiului disponibilitatii, partea interesata – creditorul – declansand procedura de executare, poate renunta, poate suspenda sau poate stabili cu debitorul, printr-un angajament de plata comunicat si executorului, modul de aducere la indeplinire a obligatiei reiesite din titlul executoriu.”

Cu alte cuvinte, daca va aflati in situatia de a avea una sau mai multe popriri pe un salariu mic, precum cel minim pe economie, vi se poate retine jumatate din salariu, iar executorul nu poate face nimic pentru diminuarea cotelor de retineri din salariu, chiar daca nu va raman suficienti bani pentru intretinere.

Daca va aflati intr-o astfel de situatie, aveti la indemana doua solutii:

1. Luati legatura cu creditorul (banca, IFN, firma de recuperare creante etc.) in vederea incheierii unui angajament de plata, pentru a plati o suma mai mica decat cea prevazuta de lege (o treime din salariu pentru o poprire sau maxim jumatate din salariu pentru mai multe popriri);

2. Daca nu ajungeti la o intelegere cu creditorul, luati legatura cu un avocat in vederea initierii unui proces pentru contestarea executarii silite, astfel incat un judecator sa decida diminuarea sumei ce vi se poate retine in cadrul popririlor, astfel incat sa ramaneti cu suficienti bani necesari subzistentei.

Codul de procedura civila impune limitarea popririi doar in cazul celor care au venituri sub nivelul salariului minim pe economie.

Astfel, conform art.729 din Codul de procedura civila, “veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.

Cum salariul minim net pe economie este in jur de 1.000 de lei (1.065 lei), poprirea se poate pune doar pe sumele de bani de peste 500 de lei.

Va rog sa reveniti la mine daca doriti informatii suplimentare sau aveti nevoie de ajutor in rezolvarea problemei dumneavoastra.

Cu stima,

Vasile Coman
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 × 9 =