Buna ziua!
Situația mea este următorarea: pentru suma de 28,000 Lei (aprox.5700 EURO) rămasă de plată dintr-un credit de nevoi personale, mi s-a pus, de către un BEJ, poprire pe salariu. Eu sunt detasata cu serviciul in Germania si m-am ocupat de plata obligatiilor fiscale (taxe, impozite etc) și de plata facturilor utilitatilor prin aplicatiile de plata online. Pe 29 noiembrie 2022, am aflat ca pentru suma datorata mi s-a scos apartamentul la licitatie, chiar daca lunar, banii imi erau retinuti din salariu si virati inn contul BEJ-ului.
Un vecin de-al meu mi-a trimis fotografii cu Actul de Adjudecare si cu procesul verbal de inventariere a lucrurilor din casa. In acel PV scrie ca sistemul de deschidere /inchidere al usii de acces in apartament a fost spart de un lacatus, in prezenta unui jandarm, de asemenea, acel PV mai prevede ca toate lucrurile mele sunt ambalate in saci, cutii genti si ca se afla in posesia adjudecatorului.
Intre timp, am primit de la angajator si sistuația platilor mele catre BEJ. Suma platita din ianuarie 2022 -prezent este de 5.588 LEI. Inca un lucru ciudat este ca apartamentul mi s-a vandut in luna august, dar eu inca mai platesc popririle pentru acel credit pt.care am fost executata silit. Angajatorul nu a primit nicio notificare din partea BEJ. Ce pot face pentru anularea Actului de Adjudecare si pentru a-mi recupera apartamentul? Multumesc!
Raspuns
Stimate domn,
In primul rand, vanzarea apartamentului pentru o datorie mult mai mica decat valoarea acestuia si faptul ca in acest timp aveati poprire pe salariu poate fi considerat un abuz al executorului judecatoresc.
Conform legii (Codul de procedura civila), executarea silita se poate face atat prin poprirea salariului si pensiei, cat si prin vanzarea bunurilor pe care se pune sechestru, inclusiv a imobilelor, insa depinde de sumele datorate. Mai exact, daca valoarea datoriilor este mult mai mica decat valoarea apartamentului, atunci nu se justifica vanzarea acestuia.
Iata ce spune Codul de Procedura Civila, la articolul 629 (Veniturile si bunurile supuse executarii):
„Veniturile si bunurile debitorului pot fi supuse executarii silite daca, potrivit legii, sunt urmaribile si numai in masura necesara pentru realizarea drepturilor creditorilor.”
Asadar, se poate pune sechestru pe locuinta, masina sau alte bunuri personale, daca datoria se poate recupera doar prin vanzarea acestora, nefiind suficienta poprirea salariului.
Pe de alta parte, trebuie sa stiti ca legea va mai confera si dreptul de a va intelege cu creditorul (banca, IFN-ul sau cui datorati bani) cu privire la modalitatea de executare silita, astfel incat sa vi se puna doar poprire pe salariu/pensie sau doar prin vanzarea bunurilor.
Iata ce mai spune Codul de Procedura Civila:
„Articolul 630 Intelegeri privind efectuarea executarii
In tot cursul executarii silite, sub supravegherea executorului judecatoresc, creditorul si debitorul pot conveni ca aceasta sa se efectueze, in total sau in parte, numai asupra veniturilor banesti sau altor bunuri ale debitorului, ca vanzarea bunurilor supuse urmaririi sa se faca prin buna invoiala sau ca plata obligatiei sa se faca in alt mod admis de lege.”
Insa aceasta situatie, in cazul dumneavoastra, este tardiva, dat fiind ca apartamentul a fost deja vandut.
In acest caz, sfatul meu este sa luati legatura cu un avocat, in vederea initierii unui proces de contestare a executarii silite.
Va rog sa reveniti la mine daca doriti explicatii suplimentare sau daca aveti nevoie de ajutorul meu in acest caz.
Cu stima,
Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro