Executorul poate actualiza dupa bunul plac suma datorata?

Buna ziua,

Sunt in executare silita pentru un card American Express, transformat in credit de nevoi personale.

In oct 2017 conform incheierii datoram Bancpost 18404 lei suma ce se va actualiza pana la achitare si la care se vor adauga cheltuielile de executare, un total de aprox 21000 Ron.
S-a facut poprire din luna oct 2017-iunie 2018, suma de 665 lei/luna, aprox 5300 lei.

Am primit informare solicitata de mine din partea executorului ca suma ramasa de achitat este acum de val totala 19000 lei, din care 14000 creditul, 3200 lei dobanda si restul onorariul executorului.

Este imposibil ca eu sa mai ajung sa lichidez acest credit in aceste conditii. N am primit explicatia cu modalitatea in care se calculeaza dobanda, eu am veniturile diminuate cu mai mult de 15% decat la momentul cand am luat creditul.

Va rog spuneti-mi ce solutii am pentru ca adaugarea acestor dobanzi ma ingroapa de tot daca din 5300 platiti efectiv, ei au scazut doar 2000 din valoarea creditului, restul fiind dobanzi.

Oricum si valoarea de 3200 leo reprezentand dobanda pentru aceasta perioada mi se pare enorma, babeste socotind, e undeva la 22% raportat la valoarea restantei. Va rog ajutati-ma cu un raspuns sa pot intelege daca pot actualiza dupa bunul plac suma datorata si ce masuri legale am la dispozitie.
Va multumesc.


Raspuns

Stimate domn,

Raspunsul la intrebarea dumneavoastra este NU. Executorul nu poate actualiza dupa bunul plac suma datorata, ci doar in functie de prevederile legii.

In cazul creditelor, se aplica OUG Nr.52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, in vigoare din 30 septembrie 2016, care prevede urmatoarele:

“Pe parcursul procedurii de executare silită se interzice perceperea dobânzilor şi a dobânzilor penalizatoare.”

Asadar, nici bancile, nici firmele de recuperare creante nici executorii judecatoresti nu pot adauga niciun fel de dobanda sau de penalitati unui credit executat silit.

Ceea ce inseamna ca dumneavoastra va trebui sa achitati doar suma care v-a fost comunicata in notificarea privind executarea silita, la care se adauga cheltuielile executorului, nimic mai mult, indiferent de cat timp a trecut de la data inceperii executarii.

Motiv pentru care va sfatuiesc sa adresati executorului si bancii sau firmei de recuperare, reclamatii cu privire la aplicarea dobanzilor, cu incalcarea legii, iar daca raspunsurile la reclamatii nu va multumesc, adresati-va Oficiului pentru Protectia Consumatorilor (OPC) din judetul in care locuiti sau Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), institutia abilitata de lege sa va apere drepturile, inclusiv prin actiuni in instanta impotriva executorilor, bancilor sau firmelor de recuperare.

Va rog sa reveniti la mine pentru a-mi spune daca si cum ati rezolvat problema sau daca aveti nevoie si de ajutorul meu.

Cu stima,

Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 × 7 =