Exista un model de cerere pentru trecerea de la ROBOR la IRCC ?

Exista un model de cerere pentru trecerea de la ROBOR la IRCC?


Raspuns

Stimate domn,

Nu exista un model de cerere pentru trecerea de la indicele de dobanda pentru creditele in lei ROBOR la indicele IRCC.

Cererea trebuie sa o formulati intr-un mod cat mai simplu, cu cuvintele dumneavoastra, dupa exemplul:

„Subsemnatul x, cu datele personale y, cu creditul z, solicit modificarea indicelui de dobanda ROBOR cu indicele IRCC, conform dreptului prevazut de lege.”

Va rog sa reveniti la mine pentru a-mi spune ce raspuns ati primit de la banca la cererea privind trecerea la IRCC.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

10 raspunsuri la “Exista un model de cerere pentru trecerea de la ROBOR la IRCC ?

  1. ivazianis

    Buna,
    Pot solicita trecerea pe IRCC in cazul unui descoperit de cont?
    Am avut niste neclaritati privind cuantumul unor dobanzi, iar Raiffeisen m-a invitat sa fac asta.
    Multumesc.

    PS
    Dar la un card de cumparaturi Alpha, sau BTRL?

    Reply
  2. Ioan

    Aveți idee dacă între timp ING accepta trecerea de la robot la ircc doar prin cerere fără refinantare?

    Reply
  3. Remus

    Este o solutie buna trecerea de la ROBOR la IRCC in condtiile in care IRCC-ul are o altă perioadă de ajustare și este o medie ponderată care în trei luni de zile ajunge foarte aproape de media ROBOR-ului de la perioada la care ne raportăm? Oare solutia cea mai buna nu ar fi refinantarea cu dobanda fixa?

    Reply
    1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

      Stimate domn,

      Intr-adevar, indicele de dobanda IRCC va creste si el, la fel ca ROBOR, dar cu o intarziere de doua trimestre, produsa de legea de aplicare.

      Astfel ca in momentul in care ROBOR va scadea, IRCC va ramane mai ridicat o perioada de aproximativ o jumatate de an, pana va urma si el aceeasi tendinta.

      Dar daca ne uitam la evolutia istorica a celor doi indici (vezi foto), observam ca exista o diferenta de aproape un punct intre cele doua tipuri de dobanzi, IRCC fiind mai mic decat ROBOR.

      Din acest punct de vedere, este mai bine sa avem IRCC decat ROBOR ca indice la credite, fiind un indice mai fidel pentru dobanzi si mai stabil decat ROBOR. (vezi detalii despre modul de calcul al indicilor ROBOR si IRCC in acest articol)

      Singura problema este intarzierea de doua luni cu care se aplica. Daca acum este in avantajul celor cu credite, pentru ca IRCC este inca la nivelul din urma cu doua trimestre, urmand a creste si el, cum este normal, chiar daca nu atat de mult cat ROBOR, peste cateva trimestre tendina dobanzilor se va inversa. ROBOR o va lua la vale (conform principiului ciclului de crestere/descrestere) mai rapid cu doua trimestre decat IRCC.

      Ce vom face atunci? Vom cere iar bancii sa revenim la ROBOR, care va fi mai mic decat IRCC? Am putea face asta, dar sunt putine sanse ca astfel de cereri sa fie aprobate, pentru ca nu este normal ca banca sa piarda tot timpul, iar clientul deloc.

      O alternativa pentru a scapa de emotia cresterii dobanzilor este, cum ati spus si dumneavoastra, dobanda fixa, care ramane neschimbata pe toata perioada creditului, indiferent de evolutia ROBOR sau IRCC. Dezavantajul dobanzii fixe, in special la creditele ipotecare, este ca aceasta este mai mare decat dobanda variabila.

      Daca daca diferenta dintre dobanda fixa si cea variabila este mica, atunci este bine sa alegem dobanda fixa, pentru a ne proteja de fluctuatiile din anumite perioade, cum este cea din prezent.

      Va rog sa reveniti la mine pentru a-mi spune ce tip de dobanda ati ales pentru credit.

      Cu stima,

      Vasile Pop Coman
      jurnalist
      Reclamatiibanci.ro
      vasile.coman@reclamatiibanci.ro

      Reply
  4. Aman

    Buna ziua,

    La ING in sucursala cat si in call center mi-au spus ca singura solutie pentru trecerea de la ROBOR la IRCC este refinantarea creditului.

    Mai are rost sa incerc sa depun acea cerere privind trecerea la IRCC ?

    Multumesc !

    Reply
    1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

      Conform legii (OUG 19/2019), bancile nu sunt obligate sa accepte cererile de trecere de la ROBOR la IRCC, insa sunt sigur ca ING va va accepta cererea, in cele din urma.

      Sfatul meu este sa faceti o noua solicitare la ING prvind trecerea de la ROBOR la IRCC fara refinantare, doar prin act aditional, pentru ca banca este in curs de implementare a acestei solutii, dupa cum mi-a transmis ING:

      „Lucrăm la simplificarea proceselor prin care clienții cu credite ipotecare pot beneficia de oferte de preț adaptate la noul context, prin act adițional.

      Clienții care și-au arătat interesul pentru modificarea prețului pentru creditul ipotecar vor primi în curând detalii cu privire la ofertele pe care le pot alege, precum și condițiile de accesare, fără a fi necesar să parcurgă toți pașii procesului de refinanțare.”

      Asadar, sfatul meu este sa asteptati sa primiti de la ING detalii cu privire la modul in care veti putea trece la IRCC doar prin act aditional, fara refinantare.

      Va rog sa reveniti la mine daca veti avea in continuare probleme cu inlocuirea indicelui ROBOR cu IRCC la creditul ING Bank.

      Reply
      1. Silviu

        si eu am aceeasi problema, aparent doar refinantarea este singura solutie la ING, desi restul bancilor s-au aliniat oare avem o baza legala solida sa putem face reclamatie ?

        Reply
        1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

          Nu exista baza legala pentru reclamatie in cazul schimbarii ROBOR cu IRCC, pentru ca aceasta este optionala, se poate face doar cu acordul ambelor parti, nu este o obligatie legala.

          Sfatul meu este sa mai asteptati putin, pentru ca ING a anuntat ca urmeaza sa propuna clientilor o solutie de inlocuire a ROBOR cu IRCC doar prin act aditional, fara refinantare.

          Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 × = 27